پرواز جنگندههای روسی از پایگاه نوژه به موجی از اظهار نظرها در سطح افکار عمومی ایران دامن زده است
وزارت امور خارجه ایران اعلام کرده است که استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه همدان برای بمباران مواضعی در سوریه “عجالتا” پایان یافته است.
بهرام قاسمی، سخنگوی این وزارتخانه، امروز اول شهریور (۲۲ اوت) در جمع خبرنگاران در تهران گفته است “روسیه نه در ایران پایگاه دارد و نه مستقر شده است.”
سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته “درباره روسیه تفاهم شده بود که طرفین بعد از عملیات اطلاع رسانی کنند که انجام شد.”
استفاده روسیه از پایگاه هوایی نوژه در همدان هفته گذشته در یک وبسایت عرب زبان منتشر و توسط خبرگزاریهای مختلف پخش شد.
در این گزارش، تصاویری از هواپیماهای روسی نیز منتشر شد که ظاهرا آنها را در این پایگاه نشان میداد. ساعاتی بعد، وزارت دفاع روسیه به طور رسمی تائید کرد که هواپیماهای این کشور با پرواز از پایگاه هوایی همدان، ماموریتهایی را در سوریه انجام دادهاند. یک روز پس از این هم وزارت دفاع روسیه استفاده مجدد از این پایگاه را تایید کرد.
حسین دهقان وزیر دفاع ایران شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی در پاسخ به این سئول که چرا خبر پروازهای بمبافکنهای روسی از همدان نخستین بار از سوی روسیه منتشر شده گفت که پشت اعلام این خبر “نوعی خودنمایی و بیمعرفتی” بوده است.
پرواز جنگندههای روسی از پایگاه نوژه به موجی از اظهار نظرها در سطح افکار عمومی ایران دامن زده است.
حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده مجلس ایران، هفته گذشته در این باره در صحن علنی اخطار قانون اساسی داد اما علی لاریجانی رئیس مجلس و پس از آن علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، گفتند که ایران هیچگونه پایگاهی در اختیار روسیه قرار نداده است.
آقای فلاحیت پیشه گفته است که موضوع را در کمیسیون امنیت ملی مطرح می کند.
__________________________________
آیا در اختیار قراردادن پایگاه نظامی ایران به کشوری خارجی قانونی است؟
اصل ۱۴۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران میگوید “استقرار هر گونه پایگاه نظامی خارجی در کشور هر چند به عنوان استفاده های صلح آمیز باشد ممنوع است” اما قانون درباره در اختیار دادن پایگاه نظامی به صورت موقت یا اجارهای یا اجازه استفاده موقت هواپیماهای نظامی خارجی از امکانات ایران سکوت کرده است.
بر اساس اصل ۱۷۶ قانون اساسی، “بهره گیری از امکانات مادی و معنوی کشور برای مقابله با تهدیدهای داخلی و خارجی” از وظایف شورای عالی امنیت ملی است که مصوبات آن برای قانونی شدن باید به تایید رهبر جمهوری اسلامی ایران برسد. بر این اساس محتمل است که در اختیار قرار دادن پایگاه نظامی به روسیه بخشی از “توافقات نظامی ایران و روسیه” باشد و مقامهای ایرانی بر اساس بند سوم اصل ۱۷۶ این اقدام را “بهره گیری از امکانات کشور برای مقابله با تهدید خارجی” تفسیر و بر اساس آن مجوز استفاده نظامی روسیه از پایگاه هوایی نوژه همدان را صادر کرده باشند.
مقام های ایرانی اظهارات متفاوتی درباره مراحل قانونی حضور روسیه در پایگاه نظامی نوژه داشته اند. حسین دهقان وزیر دفاع گفته است که “روسها برای پشتیبانی این کمک را از ما خواستند و ما امکان نشست و برخاست به آنها دادیم و هیچ توافق مکتوبی صورت نگرفت بلکه فقط یک همکاری عملیاتی بوده است” اما علاالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفته است این اقدام با مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایران و “در چارچوب توافق چهارجانبه است.”
از: بی بی سی