مولوی فضل الرحمن کوهی امام جمعه اهل سنت پشامگ و مدیر یک مدرسه مذهبی در این شهر روز ۱۴ فروردین ماه توسط دادگاه ویژه روحانیت شهر مشهد بازداشت شد. بازداشت وی که از جمله مخالفان مشارکت سنی مذهبان ایران در جنگ سوریه است موجب بروز موج کم سابقه ای از اعتراضات مدنی در منطقه بلوچستان شده است. این اعتراضات که از بستن جاده ها، تجمع، اعتصاب و تعطیلی اماکن کسب شروع شد به موارد کم سابقه ای چون تحویل دادن سلاح توسط نیروهای سنی مذهب عضو سپاه پاسداران در منطقه کشیده شد. دامنه این اعتراضات رو به گسترش و شرایط منطقه ملتهب گزارش می شود.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، مولوی فضل الرحمن کوهی امام جمعه پشامگ در شهرستان سرباز و مدیر مدرسه انوارالحرمین این شهرستان است. وی با اتخاذ مواضعی از جمله مخالفت با اعزام اهل سنت به جبهه سوریه، مخالفت با حذف نام بلوچستان از عنوان استان و همینطور مخالفت با تقسیم استان سیستان و بلوچستان، در بین شهروندان بلوچ سنی مذهب مورد توجه و احترام قرار گرفته است.
مورخ نهم فروردین ماه سال جاری، دادگاه ویژه روحانیت مشهد از طریق تماس تلفنی به آقای کوهی اطلاع داد که بایستی روز دوشنبه چهاردهم فروردین خود را به این دادگاه معرفی کند. این روحانی اهل سنت در این مکالمه نسبت به عدم احضار کتبی اعتراض کرده بود که توسط دادگاه ویژه تهدید شد.
با مراجعه امام جمعه پشامگ به این دادگاه در تاریخ مذکور، وی مورد بازجویی قرار گرفت با اینحال در پایان ساعات اداری اجازه خروج از محل دادگاه به وی داده نشد. مسئولین مربوط به همراهان وی گفتند «ایشان مهمان ماست» و از آنان خواستند دادگاه را ترک کنند در غیر این صورت برای آنان «بد تمام می شود».
روز بعد در حالی که مولوی فضل الرحمن کوهی در بازداشت موقت بود، معاون وی، مولوی محمد امین آسکانی به دلیل اعلام حمایت از او، طی تماس تلفنی دادگاه انقلاب زاهدان تهدید به احضار و بازجویی شد. آقای آسکانی صبح این روز با فرماندار شهرستان راسک تشکیل جلسه داده بود.
در روز پانزدهم فروردین و همرمان با تهدید معاون آقای کوهی، جمعی از مردم شهرستان سرباز در اعتراض به بازداشت این روحانی اهل سنت ابتدا در مقابل پادگان سپاه پشامگ و پس از آن در مرکز شهرستان و همینطور در مقابل فرمانداری شهرستان راسک دست به تجمع زدند. در این بین عده ای از جوانان خشمگین با آتش زدن لاستیک و بستن جاده تزانزیتی سرباز-چابهار اعتراض خود را نشان دادند.
از سوی دیگر در همین روز، کارمندان و کارکنان بلوچ در دو مقر نظامی پایکاه سپاه پشامگ و هنگ سرباز، با تحویل اسلحه های خود اعلام اعتراض کرده و اعلام کردند تا زمان آزادی امام جمعه شهرشان در اعتصاب به سر خواهند برد.
در روز شانزدهم فروردین، مولوی عبدالجلیل نعمانی مدیر مدرسه دینی «تعلیم القران گران» در شهر سرباز با انتشار بیانیه ای نسبت به بازداشت آقای کوهی انتقاد کرد.
در حالی که گزارش شده بود در این روز جمعی از روحانیون اهل سنت در مقابل دادگاه ویژه روحانیت مشهد تجمع کرده و خواستار آزادی مولوی فضل الرحمن کوهی شده اند، همراهان امام جمعه پشامگ موفق به ملاقات با وی نشدند. اعتراضات مردم در شهرستان سرباز ادامه یافت و مردم سرکور با آتش زدن لاستیک، جاده ترانزیتی ایرانشهر-چابهار را مسدود کردند.
روز جاری (هفدهم فروردین) دادستان زاهدان اعلام کرد پرونده آقای کوهی «مسیر قانونی» خود را طی خواهد کرد و مدعی شد بسیاری از سخنان این روحانی در خطبه های نماز جمعه، «به جای تحکیم و وحدت، موضوع سایت های معاند و افراطی» بوده است.
در همین روز، مولوی نعمانی نیز به دلیل حمایت از فضل الرحمن کوهی توسط اداره اطلاعات سرباز تهدید شد.
در ادامه اعتراضات در این منطقه، بسیاری از تجار و مغازه داران شهرهای سرباز کلات، راسک، جکیگور، بیدلد، نصیرآباد و… در اعتراض به تداوم بازداشت این روحانی اهل سنت، محل کسب خود را تعطیل کردند.
درحالی که مولانا عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان با دفاع از مواضع آقای کوهی، وی را همکار و همگام خود اعلام کرده، شورای تامین شهرستان سرباز در مورد اعتراضات منطقه در روز جاری تشکیل جلسه داده است.