صادق زیباکلام: “دموکراسی‌خواهی” باید جایگزین “اصلاح طلبی” شود

دوشنبه, 10ام مهر, 1396
اندازه قلم متن

فرارو – محمدرضا تاجیک که به عنوان تئوریسین در جریان اصلاح طلبی مطرح است در گفت و گویی به شدت از اصلاح طلبان انتقاد کرد. او برخی اصلاح طلبان را متهم کرد که به “بازیها و بازیگوشیهای قدرت و سیاست و منفعت و مصلحت” مشغولند.

به گزارش فرارو، محمد رضا تاجیک در گفت و گو با روزنامه اعتماد درباره پاشنه آشیل اصلاح طلبی گفت: «پاشنه آشیل اصلاح‌طلبی را اصلاح‌طلبان کاذب و دروغینی میدانم که همچون موریانه از درون در حال استحاله و پوک‌کردن جریان و گفتمان اصلاح‌طلبی هستند؛ همان کسانی که به‌نام و به دست جریان اصلاح‌طلبی پشت ویترین قدرت و سیاست یا جریان اصلاح‌طلبی قرار گرفته‌اند، اما با نمایش تصویر کژ و کدر و نازیبای خود و جامه گفتمانی و اجرایی که بر تن دارند، هر خریداری را از توقف در پشت ویترین وازده و دلزده و منصرف می کنند.»

از سوی صادق زیباکلام به شدت رد می شود. این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفت و گو با فرارو درباره سخنان تاجیک و تقسیم بندی او گفت: «آقای تاجیک مدتی است اساسا نگاه مثبت وخوبی به جریان اصلاحات و اصلاح طلبان ندارد. علت و انگیزه اینکه چرا ایشان به همرزمان و دوستان قدیمیش نگاه مثبت ندارد خیلی مهم نیست. اما به هرحال این واضح است که نگاه آقای تاجیک به اصلاح طلبان منفی است گویی که خبط و خطایی مرتکب شده اند.»

زیباکلام افزود: «من معتقدم اصلاح طلبان طیف هستند و حزب و گروه منسجم سیاسی با آرمانها، اهداف و اساسنامه مشخصی نیستند. ما وقتی می گوییم اصلاح طلبان باید حواسمان باشد درباره یک طیف گسترده سخن می گوییم. از حزب اعتدال و توسعه، کارگزاران، اتحاد ملت، سازمان مجاهدین، روحانیون مبارز تا ادوار تحکیم وحدت خود را اصلاح طلب می دانند.»

این استاد دانشگاه تاکید کرد: «این طیف گسترده در خیلی چیزها با هم متفاوت هستند. از بحث آزادی گرفته تا مباحثی همچون ولایت فقیه. حتی در بحثی مثل رفراندوم کردستان هم با هم تفاوت دیدگاه دارند. اما در یک وجه کلی با هم مشترک هستند که باعث می شود زیر یک بیرق قرار گیرند، آنهم این است که اصولگرا نیستند.»

صادق زیباکلام با بیان اینکه “من ترجیح می دهم درباره ماهیت این طیف گسترده صحبت نکنم” گفت: «درحال حاضر این ظیف دارای نقاط خصوصیات و ضعف و قوت هایی است. از یکطرف عده ای ذوب در دولت روحانی شده اند، برخی رانده شده از دولتند. معتقدم به جای اینکه وارد این جنگل انبوه شویم و همچون آقای تاجیک در این جنگل غرق وگم شویم باید بیرون از جنگل اصلاح طلبی بایستیم و به آن نگاه کنیم. این سوال مهم را مطرح کنیم که ما اصلاح طلبان را برای چه خصوصیت آنها اصلاح طلب می دانیم؟»

او افزود: «من مدتی است سعی می کنم به جای “اصلاح طلبی” از “دموکراسی خواهی” استفاده کنم. این تغییر لفظ باید صورت گیرد. باید ببینیم افراد دموکراسی خواه هستند یانه. اینگونه باید دموکراسی خواهی را معیار قرار دهیم، بگویم اعتدال و توسعه، کارگزاران، مجمع روحانیون و… چقدردموکراسی خواه هستند. دموکراسی خواهی معنا و مفهوم مشخص تری دارد باید آن را جایگزین اصلاح طلبی کنیم.»

این استاد علوم سیاسی دانشگاه ادامه داد: «دموکراسی خواهی به معنا حاکمیت قانون، انتخابات آزاد، تفکیک قوا، نبود زندانی سیاسی و … هر اسمی هم روی آن می گذارند بگذارند، مهم این است که مفاهیم و موارد اصلی را در برگیرد. ما باید جریان ها و شخصیت های سیاسی را با این متر اندازه بگیریم. اینکه چقدر معتقد به انتخابات آزاد بدون دخالت و نقش آفرینی شورای نگهبان هستند، اینکه چقدر به آزادی های مدنی اعتقاد دارند و…»

صادق زیباکلام در ارزیابی گروه های اصلاح طلب با توجه به معیار “دموکراسی خواهی” گفت: «خیلی از این گروه ها از جمله کارگزاران و حزب اعتدال و توسعه نمره پایینی در دموکراسی خواهی می گیرند.»

به گفته این استاد دانشگاه “من در حال حاضر شمار زیادی از اصلاح طلبان را دموکراسی خواه نمی بینم اما معتقدم هنوز کمی زود است که دموکراسی خواهی را متر و معیار قرار دهیم، اما طی چند سال آینده آرام آرام این اتفاق رخ خواهد داد و فضای سیاسی کشور به این سمت حرکت خواهد کرد.”

از: پیک ایران


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.