رئیس سازمان بهزیستی ایران از شیوع اختلالات روانی در جامعه خبر داد و گفت آمار مبتلایان در شهرهای بزرگ به مراتب بیشتر است. اضطراب، افسردگی و بدخوابی از مصادیق این اختلالها معرفی میشوند.
خبرگزاری ایسنا از قول محسنی بندپی نوشت، آمار اختلالهای روانی نزد ساکنان شهرها بیشتر است.
بندپی در این همایش که روز یکشنبه هفتم آبان برگزار شد از جمله گفت: «اگر میخواهیم جلوی ابتلا به بسیاری بیماریهای جسمی را بگیریم، باید اختلالات روحی و روانی را تحت کنترل قرار داده و درمان کنیم.»
او عامل ۴۲درصد مرگ و میر در ایران را ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی معرفی کرد. دومین و سومین عامل مرگ در ایران به گفته بندپی، سوانح با ۱۷/۵درصد و سرطان با ۱۴درصد هستند.
چند روز پیشتر، مشاور وزیر بهداشت در کنگره سالانه انجمن علمی روانپزشکان ایران گفته بود تفاوت زیادی بین شمار افراد مبتلا به اختلالات روانی در شهر و روستا وجود ندارد.
دکتر احمد نوربالا روز سهشنبه ۲۵ مهر نتیجه یک مطالعه را اعلام کرد که روی ۳۶هزار نفر در ۶ گروه سنی بالای ۱۵ سال انجام گرفته است. به گفته این مقام وزارت بهداشت از میان ۲۳/۴۴درصد افراد مورد مطالعه که مبتلا به اختلالات روانی بودهاند، ۲۷/۵۵درصد زنان و ۱۹/۲۸درصد مردان بودهاند: «در شهرها ۲۴/۵درصد و در روستاها ۲۰/۸۹درصد افراد اختلال روانی دارند.»
نوربالا افزوده بود که اختلالهای روانی نزد افراد کم سواد (۲۱/۷درصد) بیشتر از افراد باسوادتر (۹/۲۶درصد) است.
طبق نتیجه این مطالعه، بیکاران، خانهدارها و افراد از کار افتاده، به ترتیب بیشترین میزان اختلال روانی را داشتهاند. نزد افراد متاهل، مردانی که همسرشان درگذشته و افراد طلاق گرفته نیز شیوع اختلالهای روحی بیشتر از افراد مجرد بوده است. مشاور وزیر بهداشت گفته بود: «به نظر میرسد وضعیت اقتصادی یا روابط بین فردی و ازدواجهایی که درست شکل نگرفتهاند، در بروز بیشتر مشکلات روحی موثرند.»
احمد نوربالا در توضیح سیر صعودی اختلالها گفته بود: «در سال ۱۳۷۸ شهر یزد به عنوان شهری مطرح شد که کمترین میزان اختلالات روانی را با ۱۱/۷درصد داشت اما در سال ۱۳۹۳ این میزان به ۲۶/۷درصد رسیده است.»
او اعلام کرد که سلامت روان در ایران به ویژه در شهرهای بزرگ مورد غفلت قرار گرفته و از جمله در تهران میزان اختلالات از ۲۱/۲درصد به ۳۴درصد رسیده است.
احمد جلیلی، رئیس انجمن روانپزشکان ایران پیشتر به رسانهها گفته بود که افسردگی، اضطراب و پرخاشگری در ردههای نخست شایعترین اختلالهای روانی کشور قرار دارند. او وسواس، اختلالات خواب و اختلالات رفتاری را نیز به این سیاهه افزوده و گفته بود که نسبت زنانی که از افسردگی رنج میبرند دو برابر مردان است.
حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت یک سال قبل آمار اختلالهای روانی در ایران را ۱۲درصد اعلام کرد؛ آماری که از نظر کارشناسان و روانشناسان خوشبینانه خوانده شد. او در اردیبهشت ۹۵ گفت: «از نظر فرهنگی مردم اختلالات روانی را انکار میکنند و برداشت آنها از اختلالات روانی، افراد زنجیری و دارای رفتارهای غیرقابل کنترل است در حالی که اضطراب، افسردگی، بدخوابی و بی خوابی جزء اختلالات روانی هستند.»
بسیاری از جامعهشناسان و روانپزشکان، حاکمیت ایدئولوژیک، فقدان چشمانداز آینده، نبود نشاط اجتماعی و کاهش امید به زندگی را از علل شیوع اختلالات روانی به ویژه نزد زنان و جوانان معرفی میکنند.
از: دویچه وله