رویترز: خروج آمریکا از برجام پروژه چابهار را به خطر انداخته است

دوشنبه, 31ام اردیبهشت, 1397
اندازه قلم متن

خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشته که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران و اعمال تحریم‌های مجدد اقتصادی علیه این کشور، پروژه چابهار را در معرض خطر قرار داده است.

رویترز نوشته این در حالی است که تقویت اقتصاد افغانستان یکی از اهداف کلیدی آمریکا برای پایان دادن به طولانی‌ترین ماموریت خارجی‌اش است.

افغانستان، هند و ایران سال گذشته موافقتنامه سه جانبه چابهار را امضا کردند که بر مبنای آن افغانستان و هند می‌توانند مبادلات تجاری‌شان را از طریق بندر چابهار ایران انجام دهند.

بندر چابهار در ساحل شمالی دریای عمان و در امتداد تنگه هرمز، در امیدهای هند برای گشایش مسیر حمل‌ونقل به آسیای مرکزی و افغانستان و دور زدن پاکستان، رقیب اصلی‌اش نقش بزرگی بازی می‌کند.

رویترز نوشته این تصمیم آقای ترامپ حالا نه تنها به وابستگی افغانستان به پاکستان پایان نمی‌دهد، بلکه تلاش واشنگتن برای فراهم سازی زمینه صلح در افغانستان را تضعیف خواهد کرد که بخشی از آن اعمال فشار به پاکستان به منظور از بین بردن پناهگاه‌های امن “تروریست‌ها” در خاک این کشور است.

هند پس از توافق هسته‌ای بین ایران با قدرت‌ها‌ی جهانی (برجام) که به لغو یا تعلیق تحریم‌های مرتبط با برنامه اتمی منجر شد، ۵۰۰ میلیون دلار برای تسریع توسعه این بندر اختصاص داد.

رویترز گزارش داده که حالا این تصمیم دولت آمریکا بانک‌ها را در شرایط دشواری قرار داده که ممکن است با توجه به پیامدهای معاملات آنها با ایران از سرمایه‌گذاری در پروژه چابهار دست بردارند.

یک دیپلمات ارشد هندی به رویترز گفته است: “تصمیم رئیس جمهوری ترامپ ما را دوباره به نقطه آغاز این پروژه قرار داده و باید شرایط این قرارداد بازنگری شود.”

او افزود: “پروژه چابهار می‌تواند راه تجارت هند، ایران و افغانستان را تغییر دهد، اما در حال حاضر همه چیز در وضعیتی نامطمئن قرار دارد.”

یک منبع نزدیک به پروژه چابهار به رویترز گفته که در حال حاضر حداقل سه قرارداد برای ساخت زیربنای این بندر به تأخیر انداخته شده و همچنین، دو شرکت چینی و یک گروه فنلاندی در حال تعطیل شدن هستند. “بانکداران هم قبل از تأیید تضمین‌ها، خواهان وضوح موضع واشنگتن هستند”.

عتیق‌الله نصرت، رئیس عامل اتاق تجارت و صنایع افغانستان، به رویترز گفته کشورش هنوز نمی‌داند پس از خروج آمریکا از برجام به پروژه چابهار چه اتفاقی خواهد افتاد. “ما تا هنوز هیچ چیزی در این مورد نشنیده‌ایم، بنابراین، باید صبر کنیم و ببینیم چه اتفاقی می‌افتد.”

در نوامبر سال گذشته، نخستین محموله گندم هند از طریق بندر چابهار ایران به افغانستان رسید. این محموله ۱۵ هزار تنی براساس همکاری‌های استراتژیک این سه کشور از بندر چابهار به افغانستان انتقال یافته بود.

حدود دوهفته پیش آقای ترامپ رسما کشورش را از توافق هسته‌ای میان ایران و شش قدرت جهانی خارج کرد. او فرمانی را امضا کرد که بنا بر آن تحریم‌های هسته‌ای ایران که بر اساس برجام تعلیق شده بود، طی یک دوره زمانی برمی‌گردد.

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، گفت که با وجود خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، ایران فعلا از آن خارج نخواهد شد تا پیامدهای تصمیم آمریکا را ارزیابی کند.

از: بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.