یک سال پس از خروج یک جانبۀ دولت آمریکا از توافق اتمی با ایران، اقتصاد این کشور بیش از پیش از نفس افتاده است. به گفتۀ کارشناسان وضعیت اقتصادی ایران بیش از این نیز رو به وخامت خواهد گذاشت.
به گزارش صندوق بین المللی پول تولید ناخالص ملی ایران در سال جاری میلادی بیش از ۶ درصد کاهش خواهد یافت، در حالی که این کاهش در سال گذشتۀ میلادی ۳٫۹ درصد بود.
همین منبع می افزاید که بحران جاری اقتصادی ایران بدتر از حتا رکود اقتصادی این کشور در سال های ۲۰۱۳-۲۰۱۲ در نتیجۀ تحریم های بین المللی علیه برنامه های اتمی و موشکی تهران خواهد بود.
افزایش قیمت ها در ایران بیش از همه شامل مواد غذایی شده که از بهار سال گذشته تاکنون ۷۰ درصد رشد یافته و تا اواسط تابستان ۲۰ درصد دیگر نیز افزایش خواهد یافت. برخی اقلام مهم مواد غذایی به ویژه گوشت کمیاب شدهاند. خبرگزاری “فارس” وابسته به سپاه پاسداران در گزارشی نوشت که تنها طی سه ماه گذشته، قیمت شکر ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. همین منبع افزوده است که “پس از ارز، طلا، سکه، مسکن، خودرو، کاغذ، مواد پروتئینی، میوه و پوشاک، حالا دومینوی گرانی ها به مواد غذایی رسیده است.” تنها در یکی دو روز گذشته قیمت های ماکارونی و کنسرو ماهی بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد افزایش یافته اند.
یک سال پیش در چنین روزهایی، رئیس جمهوری آمریکا در هشتم ماه مه ۲۰۱۸ به طور یکجانبه از توافق اتمی با ایران خارج شد و کلیه تحریمهای پیشین واشنگتن را علیه جمهوری اسلامی ایران از نو فعال ساخت. در ۲۱ ماه مه همان سال، مایک پمپئو، وزیر امور خارجۀ آمریکا، دوازده شرط برای پایان دادن به این تحریم ها وضع کرد. دولت آمریکا به ویژه خواستار توقف برنامه های اتمی و تولید موشک های بالستیکی جمهوری اسلامی و همچنین توقف اقدامهای بی ثبات کنندۀ تهران در خاورمیانه شد. وزیر امور خارجۀ آمریکا هشدار داد که در غیر این صورت جمهوری اسلامی ایران “با سخت ترین مجازات های تاریخ روبرو خواهد شد.”
در هشتم آوریل گذشته، رئیس جمهوری آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست سیاه گروه های تروریستی قرار داد و هر گونه همکاری اقتصادی با شرکت های وابسته به پاسداران را مشمول مجازات های خود کرد.
از: ار اف ای