«شفق رحمانی»، همسر «کامیل احمدی»، پژوهشگر و مردمشناس زندانی، به «ایرانوایر» گفت از زمان بازداشت همسرش، بالاخره یک بار در روز یکشنبه ۱۷ شهریور ماه توانسته است او را به مدت ۵۰ دقیقه در یکی از اتاقهای دادسرای زندان «اوین» ملاقات کند.
این ملاقات با حضور ماموران امنیتی انجام شده و کامیل احمدی نتوانسته است به راحتی درباره اتهامات خود بگوید.
به گفته رحمانی، همسرش در این ملاقات به او گفته است بازجوییهایش تمام شدهاند و وی را به اتاقی با سه زندانی دیگر در زندان اوین منتقل کردهاند.
قرار بازداشت موقت کامیل احمدی سه روز پس از ملاقات با همسرش برای یک ماه دیگر تمدید شد. رحمانی گفت: «در ملاقات، هم کامیل و هم من امیدوار بودیم که او با قرار وثیقه آزاد شود. کامیل گفته بود بازجوییهایش تمام شدهاند و به ما هم ملاقات داده شده بود.بناراین بسیار امیدوار به آزادی با قرار وثیقه بودیم. اما روز چهارشنبه ۲۰ شهریور برخلاف انتظارم شنیدم که قرار بازداشت موقت او برای یک ماه دیگر تمدید شده است.»
شفق رحمانی درباره این دیدار گفت: «بالاخره توانستم با پیگیریهای مکرری که داشتم، با همسرم ملاقات کنم. ساعت ۱۰ صبح یکشنبه کامیل را با چند مامور به دادسرا آوردند و من و پسرم در یکی از اتاقهای دادسرا با حضور چند مامور توانستیم او را ملاقات کنیم. خدا را شکر کامیل از نظر روحی و جسمی آنطور که من دیدم، خوب بود. اما طبیعتا نمیتوانست به راحتی در مقابل ماموران صحبت کند.»
شفق رحمانی گفت از اتهام همسرش هنوز بی خبر است: «در این ملاقات وقتی از کامیل پرسیدم، گفت بازجوییهای من تمام شدهاند و از چند روز گذشته از سلول انفرادی به اتاق دیگری با دو زندانی دیگر منتقل شدهام.»
او افزود: «بازجوییها از همسرم درباره کارهای پژوهشی او بوده است. کامیل گفت اما کارهای من همه با مجوز ارشاد منتشر شدهاند و مورد خاصی نیست..»
کامیل احمدی، پژوهشگر و مردم شناس اجتماعی، اهل مهاباد در استان کردستان ایران روز یکشنبه بیستم مرداد در منزلش بازداشت و به مکان نامشخصی در زندان اوین منتقل شد. به گفته شفق رحمانی، او حدود ۲۵ سال پیش تابعیت کشور بریتانیا را نیز گرفته اما از ۱۵ سال گذشته ساکن ایران بوده است.
تازهترین کتاب احمدی به نام «داستان شهر ممنوعه»، درباره وضعیت دگرباشهای ایران است که چند هفته پیش وارد بازار کتاب شد در حالی که خود نویسنده در زندان است. این کتاب از سوی ناشری در لندن به زبان فارسی منتشر شده است.
کامیل احمدی، لیسانس رشته «حقوق انتشارات و چاپ» از «دانشگاه هنر» لندن و فوق لیسانس در رشته «مردمشناسی اجتماعی و مردم نگاری تصویری» از «دانشگاه کنت کانتربری» انگلستان دارد.
آبان ۱۳۹۷، «دانشگاه جورج واشنگتن» به کامیل احمدی به دلیل کتابها و مقالاتش در حوزه جنسیت، کودکان و اقلیتها جایزه داد. این جایزه از سوی «بنیاد جهانی صلح زنان» بخش ادبیات و علوم انسانی دانشگاه جورج واشنگتن به او اعطا شد. رقیبان دیگر او برای این جایزه، پژوهشگرانی از کشورهای مصر، کنیا و امریکا بودند.
او در صفحه اینستاگرام خود، از مخالفتهایش با کودک همسری و صیغه و موافقتش با پدیده «ازدواج سپید» نوشته و عکسهایش را در سمینارهای پژوهشی در کشورهای جهان برای علاقهمندانش منتشر کرده است.
احمدی در سالهای اخیر کتابها و مقالاتی در مورد ازدواج سپید، دگرباشان جنسی، ختنه زنان، ازدواج زودهنگام کودکان و کودک همسری نوشته است. از کتابهای او میتوان به «طنین سکوت: پژوهشی جامع درباره ازدواج زودهنگام کودکان در ایران»، «بررسی میزان شیوع ازدواج و طلاق کودکان در ایران»، «بررسی آسیب شناختی صیغه محرمیت/ ازدواج موقت در ایران» و «بررسی تطبیقی نگرش به ختنه دختران بر مبنای حقوق زنان، کودکان، ادیان و حقوق ایران» نام برد. برخی از کتابهای او علاوه بر فارسی، به زبانهای انگلیسی، ترکی و عربی هم ترجمه شدهاند.
کتاب تازه کامیل احمدی، «خانهای با در باز: پژوهش جامعی در باب ازدواج سفید در ایران» است که در مرحله انتشار قرار دارد. همچنین مقاله او در این زمینه با عنوان «زیر پوست شهر: تحلیل پدیده ازدواج سپید در کلان شهرهای ایران» منتشر شده است.
این پژوهشگر، تحقیق مشترکی را با «انجمن حمایت از حقوق کودکان» انجام داده است که ماحصل آن پژوهش، کتاب «یغمای کودکی: پژوهشی درباره شناخت، پیشگیری و کنترل پدیدۀ زبالهگردی کودکان در تهران» شد.
در حال حاضر دو شهروند دیگر دوتابعیتی ایرانی بریتانیایی به نامهای «نازنین زاغری» و «ارس امیری» با حکمهای سنگین در زندان اوین به سر میبرند. «فریبا عادلخواه»، شهروند ایرانی فرانسوی و پژوهشگر حوزه علوم انسانی که در ایران مشغول تحقیق در زمینه حوزه علمیه بود نیز تیرماه امسال بازداشت شد. از اتهامات و دلایل بازداشت او تاکنون خبر رسمی منتشر نشده است.
«سیامک نمازی»، شهروند ایرانی امریکایی، «کامران قادری» شهروند ایرانی اتریشی،«ژیو وانگ» و «مایکل وایت» دو شهروند امریکایی و «احمدرضا جلالی» شهروند ایرانی مقیم کشور سوئد هماکنون در زندان اوین هستند. اینها را اضافه کنیم به «کاووس سیدامامی»، شهروند ایرانی کانادایی که دو هفته پس از بازداشتش در اسفند ۱۳۹۶، در حالی که در دوران بازجویی بود، به دلایل نامشخصی فوت کرد. مسوولان قضایی دلیل مرگ او را خودکشی عنوان کردند؛ موضوعی که به شدت از سوی خانواده و نزدیکان سید امامی رد شده است.
حالا کامیل احمدی دو تابعیتی دیگری است که بازداشت شده است اما هنوز علت دستگیری و حتی نهاد دستگیرکننده مشخص نیست.
از: ایران وایر