مقاله و فایل صوتی هفتاد و ششم
با سلام، من ریموند رخشانی هستم و حوزه کارشناسی من مهندسی سیستم هاست، و تخصص علمی من در بکارگیری اندیشه سیستمی برای انتقال فن آوری مدرن و اجرا و پیاده سازی تولید فراورده های نوین می باشد.
در این سلسله از مقالات و فایل های صوتی، کوشش می کنم که علم مدرن را (به زبان فارسی) از پایه به دوستانی که علاقمند هستند، در حد توان، ارائه کنم. از اساتید، پژوهشگران و اندیشمندان عزیز، خواهشمندم که لینک ها را به دوستان و بویژه به جوانان دانش پژوه ما (که اغلب دسترسی نظام مند برای آشنایی با علم مدرن – به زبان فارسی – ندارند) ارسال فرمایند.
لینک همه مقالات و فایلهای صوتی پیشین در پایان مقاله گذاشته شده است[۱]. در پایان فایل صوتی هم به نکاتی پیرامون آگاهی انسان می پردازم[۲].
دوستانی هم که در شبکه های اجتماعی حضور دارند، می توانند این مجموعه فایل های صوتی و مقالات “سرشت علم” را از ابتدا از طریق لینک تلگرام زیر با دوستان دیگر شریک شوند. با احترام، ر. رخشانی
(“https://t.me/natureofscience”)
سوراخ اوزون[۳]، بارانِ اسیدی[۴] و تاثیرِ گلخانه ای[۵]
این روزها مباحثِ مُحیطِ زیست[۶] هَمیشه در خبرهای رسانه ها هستند[۷] و در بسیاری موارد محتوایِ خبری سویه ی “سیاسی” دارد[۸] و بدلیلِ منافعِ اقتصادی[۹]، واقعیات نیز دگرگونه جلوه داده می شوند[۱۰].
- همانطور که پیشتر گفته شد برخی دانشمندانِ محیطِ زیست[۱۱]، تغییراتِ محیطِ زیست را بدشگون و نگران کننده می پندارند[۱۲]. آنها محیطِ زیست را شکننده می دانند[۱۳] که دراثر بی کفایتی های دولتی و بی تفاوتی های صنایع[۱۴] و هم نیز مساله ی ازدیادِ جمعیت[۱۵] هر روزه در خطرِ نابودی است[۱۶].
- برخی دیگر بر این باور اند که محیطِ زیست خود پاسخ خود را خواهد یافت[۱۷] و اولویتِ امروزی مشکلاتِ انسانی ای هستند که ربطی به محیطِ زیست ندارند.[۱۸]
از مهم ترین پرسش هایِ بی پاسخ مساله ی فعالیت هایِ انسانی ای[۱۹] است[۲۰] که پیامدهایِ زیست محیطی خود را داشته و دارد[۲۱].
- مساله ی ابعادِ فعالیت ها[۲۲] و اجرایِ قوانینِ زیست محیطی[۲۳] بسیار مهم است[۲۴].
- در مورد مشکلاتِ کوتاه مدت و صدماتِ منطقه ای[۲۵] پاسخ ها ساده تر و سریع تر هستند[۲۶]. تمیزکردن نَشتِ یک بشکه ی کوچکِ موادِ شیمیایی چندان مشکل نیست[۲۷].
- با بزرگ ترشدن مشکلات[۲۸] و از ابعادِ منطقه ای به جهانی شدن آنها (برای نمونه چرنوبیل[۲۹] و حادثه ی اخیر نیروگاه هسته ای در ژاپن[۳۰]) پاسخ دادن کارِ ساده ای نیست[۳۱] و ارتباطِ علت و معلولی هم اغلب پیچیده و درهم می شود[۳۲].
شاید برای نمونه پس از گذشت نیم قرن دیگر، به فعالیت ها و به همکاری های امروزیِ مشترکِ دولت ها [۳۳]برایِ ترمیم سوراخِ اوزون[۳۴] بعنوانِ پیروزیِ بزرگِ زیست محیطی[۳۵] نگریسته شود. شاید[۳۶] .
- لایه یِ اوزون[۳۷] منطقه ای در پوش کره[۳۸] یا اِستراتوسفر[۳۹] (حدود ۳۵ کیلومتر) است[۴۰] که میزانِ بالایی از ملکولِ اوزون(O۳) دارد[۴۱].
- اوزون اشعه هایِ فرا یا ماورایِ بنفشِ خورشیدی[۴۲] را جذب می کند و از صدمه زدنِ آن اشعه به گیاهان و همچنین از ایجادِ سرطانِ پوست جلوگیری می کند[۴۳]. بدین مفهوم لایه ی اوزون سپری برایِ حفاظت از زندگی[۴۴] بر روی زمین است[۴۵].
در سال های دهه ی پنجاه میلادی تولیدِ گازهای فلوروکربن کلر (CFC) بعنوانِ موادِ شیمیایی ای ارزان قیمت[۴۶] برای یخچال، کولر و دیگر مصارفِ صنعتی افزایش گرفت[۴۷].
- تولیدِ فریئون[۴۸] و (CFC) فلوروکربن کلر تبدیل به صنعتِ پُرسودی شده بود[۴۹].
- در سال های ۱۹۷۰ خطراتِ آن گازها و تاثیرِ منفی آنها بر روی لایه ی اوزون به اثبات رسید اما جدی گرفته نشد[۵۰].
در سال های ۱۹۸۰ دانشمندان سوراخِ بزرگی را در لایه یِ اوزون نزدیک به قطبِ جنوب کشف کردند[۵۱].
- آن منطقه ی صدمه دیده سوراخِ اوزون خوانده شد[۵۲].
- از سال ۱۹۸۵ به بعد سوراخِ اوزون بتدریج بزرگ تر و عمیق تر می شد[۵۳].
- بالاخره در سال ۲۰۰۰، ۷۰ کشورِ دنیا به توافق رسیدند تا تولیدِ فلوروکربن کلر CFC را کاملا از بین ببرند و اگرچه سوراخِ اوزون ترمیم نشده است اما از صدماتِ بیشتر آن جلوگیری شده است[۵۴].
عمل سوزاندن که واکنشِ شیمیاییِ اکسیداسیون است مسلما ملکول هایِ گاز را به جو یا آتمسفر می فرستد[۵۵].
- بدلیل اینکه سوخت هایِ سنگواره ای یا فسیلی[۵۶] عمدتاً ترکیباتِ کربنی و هیدروژنی هستند همواره در حینِ سوختن، بخارِ آب و دی اکسید کربن تولید می کنند[۵۷].
- اما سوخت های سنگواره ای یا فسیلی[۵۸] همواره مقداری گوگرد و نیتروژن هم دارند که این عناصر ترکیباتی اکسیدی می سازند که به بوجودآمدنِ باران هایِ اسیدی[۵۹] می انجامند.[۶۰]
هنگامیکه هوا به بیش از ۵۰۰ درجه ی سانتیگراد حرارت داده می شود؛ واکنشِ شیمیایی نیتروژن (N۲) و اکسیژن (O۲) ایجادِ اکسیدهای نیتروژن[۶۱] می کنند[۶۲].
- چندین نوع ترکیباتِ اکسیدِ نیتروژن ( NO۲) در آن فرآیند تولید می شود؛ و NO۲ در جوّ یا آتمسفر با ملکول های آب واکنش کرده و تولیدِ ملکول های اسید نیتریک[۶۳] می کنند.
- بهمین صورت هم دی اکسید سولفور SO۲ که از فرآیندِ سوختنِ سوخت های سنگواره ای یا فسیلی بوجود می آید؛ در جوّ یا آتمسفر با ملکول های آب ترکیب شده و ملکول های اسید سولفوریک[۶۴] را شکل می دهند[۶۵].
- بیشتر آلودگی های سولفوری و نیتروژنی از نیروگاه ها و کارخانجاتی که سوختِ فسیلی ناپاک دارند و در بیشترِ مَوارد از خودروها متصاعد می شوند[۶۶].
دانه های باران ملکول های اسیدی را در خود گرفته و ایجادِ باران های اسیدی[۶۷] می کنند.
- باران های اسیدی[۶۸] باعثِ حل شدن سنگ آهک ها و سنگ های ساختمانی می شوند[۶۹].
- با بارش باران های اسیدی[۷۰] در کوهستان ها، دریاچه ها و مخازنِ آب و آب هایِ زیرزمینی بسیار اسیدی می شوند[۷۱] و سیستم هایِ زیست بومی را تغییر می دهند[۷۲].
مشکلِ سیاسیِ مهم اینست که باران های اسیدی در بیشترِ مَوارد در مناطقی می بارد[۷۳] که خود تولیدکننده ی گازهایِ نیتروژنی و سولفوری نبوده اند[۷۴].
- راه حل هایِ باران های اسیدی ساده ولی پرهزینه هستند[۷۵].
- با تغییراتِ لازم[۷۶]؛ مسلما صنایع و کارآفرینی و مصرف کنندگان تحتِ تاثیر قرار خواهند گرفت[۷۷].
چگال یا تراکمِ دی اکسید کربن و چندین گازِ دیگر در جوّ یا آتمسفر پدیده ی دیگری را باعث شده است که تاثیر گلخانه ای[۷۸] خوانده می شود که خود موجبِ ازدیاد دما یا درجه ی حرارت زمین[۷۹] شده است[۸۰].
- تاثیرِ گلخانه ای[۸۱] بدلیلِ دفعِ طول موج هایِ فرا یا ماورا بنفش، و همچنین در نتیجه ی جذبِ طول موج های فروسرخ یا مادونِ قرمز برخی از گازهای جوّی یا آتمسفری، شبیه به پدیده ای است که در گلخانه ها اتفاق می افتد[۸۲].
- بنابراین گرمایِ خورشید بر رویِ زمین گیر می کند و یا در تله می افتد[۸۳] .
- البته وجودِ متعادلِ حدودی تاثیرِ گلخانه ای برایِ بقا بر روی زمین حیاتی است[۸۴] و اگر نمی بود زمین مسلما یخ می زد[۸۵].
- اما مساله ی زیست محیطی امروزی، در شدت و ضعفِ آن تاثیر گلخانه ای است[۸۶]. با گیرکردن بیش از اندازه ی حرارت، کلاهک های یخی و کوه هایِ یخِ قطبی آب می شوند[۸۷]، سطحِ اقیانوس ها بالا می آید و سیستمِ آب و هوایِ زمین تغییر می کند[۸۸]. در حالِ حاضر ما با چنین پدیده ای روبرو هستیم.[۸۹]
اندازه گیری های درجه ی حرارت اقیانوس ها و جوّ یا آتمسفر[۹۰] نشان از گرم شدنِ تدریجیِ کره ی زمین[۹۱] در سه دهه ی اخیر دارند.
- در گذشته اندازه گیری های حرارتی اغلب در شهرها بودند اما با بزرگ ترشدن شهرها و بوجودآمدن کلان شهرها و ازدیاد خیابان ها، آن اندازه گیری ها دیگر دقیق ارزیابی نمی شوند[۹۲].
- اندازه گیری ها در مناطقِ کمتر متراکم، در کوهستان ها و در اقیانوس ها دقیق تر هستند و در بیشترِ موارد از نظرِ آماری نشان از ازدیادِ دما یا درجه ی حرارت زمین می دهند[۹۳].
- ارزیابی امروزی (در مقایسه با سی سال گذشته ) ازدیادِ بین نیم درجه تا یک درجه ی سانتیگراد دما یا درجه ی حرارتِ زمین است[۹۴].
- ماهواره های میکروموجی[۹۵] هم در دهه ی گذشته خبر از چنین ازدیادِ حرارتی می دهند.
- هیأت چنددولتی سازمانِ ملل[۹۶] پیرامونِ تغییراتِ آب و هوایی هم نگرانیِ خود را در گزارشی بیان کرده است.[۹۷]
آنسوی معادله ی علت و معلولی ازدیادِ دما یا درجه ی حرارتِ کره ی زمین[۹۸]، مسالهی گازِ دی اکسید کربن است[۹۹].
- دی اکسید کربن یکی از گازهایِ گلخانه ای و البته نه مهم ترین آنهاست. بخارِ آب و گازِ متان (CH۴) تاثیرِ گلخانه ای بیشتری دارند اما چگال یا تراکمِ گاز دی اکسید کربن از دیگر گازها بمراتب بیشتر است.
- تراکم این گاز تنها در چهل سال گذشته نزدیک به ۲۰ درصد افزایش داشته است و عمدتاً بدلیلِ سوزاندنِ سوخت هایِ سنگواره ای یا فسیلی[۱۰۰] است.
این دو واقعیت یعنی افزایشِ تراکمِ گازِ دی اکسید کربن (CO۲) و ازدیادِ دما یا درجه ی حرارتِ زمین لزوما رابطه ی علت و معلولی ندارند اما بهم مرتبط اند[۱۰۱].
- دانشمندان افزایشی را هم در دو دهه ی اخیر در انرژیِ خروجی خورشیدی[۱۰۲] اندازه گرفته اند.
- اما مدل های کامپیوتریِ دانشمندان بی هیچ تردیدی رابطه ای مستقیم ) و نه لزوما رابطه ای علت و معلولی (را میان افزایشِ دما یا درجه ی حرارتِ زمین و ازدیادِ گازِ دی اکسید کربن در آتمسفر نمایش داده است.
دانشمندان میزان از دست رفتنِ اوزون بدلیلِ فلوروکربن کلر CFC را دقیق نمی دانند . همچنین میزانِ ازدیادِ دما یا درجه ی حرارتِ زمین را هم نمی توان دقیق پیش بینی کرد.
- اما همه ی مدل های کامپیوتری دانشگاه ها و الگوهای پژوهشگران بلااستثنا از افزایشِ درجه ی حرارتِ زمین در نیم قرن آینده خبرمی دهند.
- پیامدهای ازبین رفتنِ گونه ها و صدمات به سیستم هایِ بوم زیستی[۱۰۳] و به جنگل ها[۱۰۴] (که ریه هایِ زمین اند) قابلِ پیش بینی نیستند اما مسلما بازگشت ناپذیر هستند[۱۰۵].
- رشدِ بی رویه ی جمعیتِ کره ی زمین نیز آتیه را برای نسل هایِ بعدی چندان خوشآیند نمی سازد.
- با توجه به میزانِ پژوهش ها و اسناد و شواهد که همه خبر از پیامدهایِ ناخوشآیند می دهند منطقی به نظر می رسد که انسانِ امروز می باید الگوی مصرفیِ خود را (بویژه در کشورهای رشدیافته و درحالِ توسعه) تغییر دهد.
- برای پایستگی یا حفظِ محیطِ زیست چاره ای جز مصرفِ کمتر باقی نمانده است و انسانِ امروز را چاره ای نیست تا بر پیامدهایِ ناخواسته ی اعمالِ مصرفی خود واقف گردد[۱۰۶].
- جهانِ امروز نیاز بسیاری به انسان هایی از نظرِ علمی بسیار بسیار آگاه دارد.
در اینجا لازم میبینم که در موردِ آگاهیِ انسان[۱۰۷] هم نکاتی بنویسم . [۱۰۸]همه پرسی جهانیِ اخیری از دانشمندانِ علمی[۱۰۹]، چهار حوزه ی عمده تر پژوهشیِ ناشناخته ها را شناسایی کرده است که در آن دانشمندان علمی، تحقیقاتِ پیرامون مغز و سرشتِ آگاهی[۱۱۰] را در راس اولویت های علمی قرار داده اند. اما برداشت های امروزی ما[۱۱۱] از آگاهیِ انسان[۱۱۲] پرسش آفرین بوده اند[۱۱۳].
- آگاهیِ آدمی مکانیسمِ غریبی ست. البته من بر این باورم که مکانیسم واژه ی درستی برای تعریفِ آگاهی نیست اما در اینجا فعلا کفایت می کند[۱۱۴].
- انسان به عنوانِ یکی از گونه ها در نوعِ مشخصی از آگاهی تخصص پیدا کرده است که توجه آگاهانه[۱۱۵] نامیده می شود.
- با چنین تخصصی، آدمی در طول قرن ها، آموخته است تا تواناییِ آزمونِ دقایق و ظرایفِ زندگی را کسب کند. برای نمونه آدمی می تواند نگاهِ خود را آنچنان متمرکز کند که با حوزهٔ مرکزیِ بیناییِ[۱۱۶] وی در چشمانِ او همخوانی داشته باشد.
- آدمی هم تواناییِ بیناییِ مرکزی و هم تواناییِ بیناییِ جانبی[۱۱۷] دارد . بیناییِ مرکزی ما تواناییِ ما برای مثلا خواندن و نوشتن و بسیاری کارهایِ ظریف است و می توان آن را مثلا به تمرکز نورِ چراغ قوه تشبیه کرد. در حالیکه بیناییِ جانبی ما را می توان به پخش شدگی نورِ لامپ تشبیه کرد.
- تمدن های بشری، در طولِ هزاره ها[۱۱۸]، آموخته اند تا در توجهِ متمرکز خود متخصص شوند[۱۱۹]. حتی اگر شخصی انسانی کم توجه باشد، باز به نظر می رسد که وی چراغ قوه ی خود را بر سطوحِ متفاوتِ زندگی می تاباند و آن را متمرکز می کند.
- بهایی که آدمی امروزه برای فوقِ تخصص و “خبره گرایی[۱۲۰]” خود در توجهی متمرکز می پردازد، غفلت و نادیده اِنگاریِ[۱۲۱] هر آن چیزی است که خارج از بینایی مرکزی و متمرکزِ اوست. چون هنگامیکه به هرچیزی در زندگی خود تنها “متخصصانه” و “خبره گرایانه” بنگریم، بیناییِ جانبی مان را دست کم می گیریم و از پس زمینه ی آن چیز غفلت می کنیم و آن را نادیده می اِنگاریم.
- در نتیجه اغلب دچارِ آن شبهه می شویم که دنیایِ ما درهم نبسته و جداجداست. تصور می کنیم که دنیایِ ما شقّه شقه و تکه تکه است. برای نمونه اغلب به نحوی جدی می اِنگاریم که پدیده ها و چیزها و وقایع ازهم جدا هستند و موجودیتی جداگانه دارند.
- اما دنیای فیزیکی ما، سیستمِ گوناگونی هایی جدایی ناپذیر[۱۲۲] و سیستم تفاوت هایی تفکیک ناپذیر[۱۲۳] است. هر موجودی و هر چیزی در دنیای فیزیکی ما همراه با همه چیز دیگر موجودیت دارد. با از بین رفتن هر موجودی[۱۲۴]، موجودیت گونه هایی دیگر تاثیر می پذیرد[۱۲۵]، به خطر می افتد و دنیای فیزیکی ما نیز به خطر می افتد[۱۲۶].
همه ی دانشمندان، پژوهشگران و انسان هایی از نظرِ عِلمی آگاه[۱۲۷]، این واقعیت را درک کرده اند[۱۲۸] و همه ی آنها علیرغمِ تخصص در حوزه ای مشخص[۱۲۹]، هرگز به بیناییِ جانبیِ خود و به تمامیتِ هستی بی توجه نبوده اند[۱۳۰].
تفاوتِ آگاهیِ آدمی و خِرَد امروزی او، با دانش و تَخَصصِ امروزی وی در همین واقعیت نَهفته است. متأسفانه امروزه ما هنوز با برخی انسان های بسیار دانشمند و متخصص روبرو هستیم که به آگاهی و خِرَد نرسیده اند و کماکان گرفتار عُجبِ دانش خویش اند، و متاسفانه می بایست اذعان کنم که اکثر ما ایرانی های تحصیلکرده، دانشمند و متخصص از چنین تفرعن و تکبری رنج می بریم و آگاه و خردمند نشده ایم و همانگونه که بارها نوشته[۱۳۱] و گفته ام ریشه در مشکلات فرهنگی ما دارد که بندرت آموخته ایم تا تعامل و همکاری جمعی داشته باشیم .
———————————–
https://www.linkedin.com/in/raymond-rakhshani-16628a5/detail/recent-activity/shares/
برای بحثی مفصل تر پیرامون مغز و سرشت آگاهی، لطفا رجوع کنید به سخنرانی من:
https://drive.google.com/file/d/0Bw7EFXWJCSimYXoxenNZVm1TX00/view?ts=5844936e
چاپ و انتشار این مقالات و فایل های صوتی بدون ذکر نام نویسنده (ر. رخشانی) و مرجع، و هرگونه استفاده برای مقاصد خصوصی و اهداف انتفاعی بدون گرفتن مجوز از نویسنده اکیدا غیر قانونی است.
Acid Rains
Greenhouse Effect
Starr, Cecie, and Taggart, Ralph, and Evert, Christine. Biology: The Unity and Diversity of Life. Cengage Learning, 2015.
Collard, Sneed, B. and Needham, James. M. Many Biomes, One Earth. Charlesbridge, 2009.
Oreskes, Naomi, and Conway, Erik, M. Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to Global Warming. Bloomsbury Publishing, 2011.
Verburg, Rudy. Greed, Self-Interest and Shaping of Economics. Routledge, 2018.
Rakhshani, Raymond. Origins of Modernity. Even Development in the Evolution of Science and Technology. South Carolina: CreateSpace, A Division of Amazon Publishing, 2011.
Warde, Paul, and Robin, Libby, and Soerlin, Sverker. The Environment: The History of the Idea. Johns Hopkins University Press, 2018.
Gorman, Carolyn, and Gorman, William, D. Our Fragile World: An Introduction to Environmental Illness. Celeta Press, 2013.
Gorman, Carolyn, and Gorman, William, D. Our Fragile World – An Introduction to Environmental Illness. Celeta Press, 2013.
McKibben, Bill, and Gore, Al. American Earth: Environmental Writing since Thoreau. Library of America, 2008.
Payne, Percy, A. World Population, Energy, and Climate Change. Independently Published, 2019.
Journeyman Pictures. Saving the Great Barrier Reef. Prime Video, 2018.
Henson, Robert. The Thinking Person’s Guide to Climate Change. American Meteorological Society, Revised Edition, 2015.
Michaels, P. The Sound and the Fury: The Science and Politics of Global Warming. Washington, DC: Cato Institute, 1992.
Shikazono, Naotatsu. Environmental and Resource Geochemistry of Earth Systems: Mass Transfer Mechanism, Geochemical Cycle and the Influence of Human Activity. Springer, 2015.
Cull, Jane. Living Systems: An Introductory Guide to the Theories of Humberto Maturana and Francisco Varela. Createspace Independent Publishing Company, 2013.
Cull, Jane. Living Systems: An Introductory Guide to the Theories of Humberto Maturana and Francisco Varela. Createspace Independent Publishing Company, 2013.
Berner, Elizabeth Kay, and Berner, Robert, A. Global Environment: Water, Air and Geochemical Cycles. Princeton University Press, 2012.
Farber, Daniel, and Carlarne, Cinnamon. Climate Change Law (Concepts and Insight.) Foundation Press, 2017.
Davies, Nicola. Many: The Diversity of Life on Earth. Candlewick, 2017.
Maysilles, Duncan. Ducktown Smoke: The Fight ove One of the South’s Greatest Environmental Disasters. The University of North Carolina Press, 2011.
Coll, Steve. Private Empire: Exxon Mobil and American Power. Penguin Books, 2013.
Claes, Joachim. The Field Paradigm: 20 Experiments that Can Change the World. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2017.
Dasgupta, Susmita, and Zaman, Asif, and Roy, Subhendu, and Jahan, Sarwar, and Huq, Mainul, and Nishat, Ainun. Urban Flooding of Greater Dhaka in a Changing Climate: Building Local Resilience to Disaster Risk. World Bank Publications, 2015.
Plokhy, Serhii. Chernobyl: History of a Tragedy. Allen Lane Publishers, 2018.
Lochbaum, David, and Lyman, Edwin. Fukushima: The Story of a Nuclear Disaster. The New Press, 2015.
Archer, David. The Global Carbon Cycle (Princeton Primer in Climate.) Princeton University Press, 2010.
Nikiforuk, Andrew. Tar Sands: Dirty Oil and the Future of a Continent. Greystone Books, 2010.
Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC.)
ozone hole
Lochhead, Jamie. Ozone Hole: How We Saved the Planet. Prime Video, 2019.
Thomas, Susan. Geo-engineering Peril: Ozone Layer is Ripping Open. Independently Published, 2018.
Wallace, John, M. and Hobbs, Peter, V. Atmospheric Science: An Introductory Survey. Academic Press, 2006.
Mohanakumar, K. Stratosphere Troposphere Interactions: An Introduction. Springer, 2008.
Stratosphere
Pathak, Hemant. Ozone Layer Depletion. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2018.
Lu, Qing-Bin. Ozone Hole and Climate Change. World Scientific publishing Company Inc., 2015.
Solar Ultraviolet Radiations
Seinfeld, John, H. and Pandis, Spyros, N. Atmospheric Chemistry and Physics: From Air Pollution to Climate Change. Wiley, 2016.
Ignotofsky, Rachel. The Wondrous Workings of Planet Earth: Understanding Our World and its Ecosystems. The Speed Press, 2018.
Christie, Maureen. The Ozone Layer: The Philosophy of Science Perspective. Cambridge University Press, 2001.
Ahrens, Donald, C. and Henson, Robert. Meteorology Today: An Introduction to Weather, Climate and the Environment. Brooks Cole, 2018.
US Government Accountability Office. EPA’s Safety Assessment of Substitutes for Ozone- Depleting Chemicals, and Legal Issues Relating to CFCs and Halon Production Rights. Amazon Digital Services, LLC., 2019.
freon
Revkin, Andrew, and Mechaley, Lisa. Weather: An Illustrated History from Cloud Atlases to Climate Change. Sterling, 2018.
Barry, Dr. Roger, G. and Hall-McKim, Dr. Eileen, A. Essentials of the Earth’s Climate System. Cambridge University Press, 2014.
Lutgens, Fredrick, K. and Tarbuck, Edward, J. and Tasa, Dennis, G. Foundations of Earth Science. Pearson, 2016.
Hov, Oystein. Tropospheric Ozone Research: Tropospheric Ozone in the Regional and Sub-regional Context (Transport and Chemical Transportation of Pollutants in the Troposphere.) Springer, 2012.
Cole, Milton, W. and Lueking, Angela, D. and Goodstein, David, L. Science of the Earth, Climate and Energy. World Scientific Publishing Company, 2018.
Fabian, Peter, and Singh, Onkar, N. Reactive Halogen Compounds in the Atmosphere. Springer, 1999.
Jiao, Ning, and Stahl, Shannon, S. Green Oxidation in Organic Synthesis. Wiley, 2019.
Rifkin, Jeremy. The Green New Deal: Why the Fossil Fuel Civilization Will Collapse by 2028, and the Bold Economic Plan to Save Life on Earth. St. Martin’s Press, 2019.
Denecke, Jr. Edward, J. Let’s Review Earth Science: The physical Setting. Barrons Educational Series, 2017.
Hertz, Ruth. Earth Science Boosters. Regents Boosters, 2018.
Jakubiak, David. J. What Can We Do about Acid Rain? Power Kids press, 2011.
Davies, Nicola. Many: The Diversity of Life on Earth. Candlewick, 2017.
Emanuel, Kerry, A. and Inglis, Bob. What We Know about Climate Change. The MIT Press, 2018.
Sivaramanan, Sivakumaran. Acid Rain, Causes, Effects, and Control Strategies. Independently Published, 2018.
HNO۳
H۲SO۴
Rothschild, Rachel Emma. Poisonous Skies: Acid Rains and the Globalization of Pollution. University of Chicago Press, 2019.
Wallace-Wells, David. The Uninhabitable Earth. Allen-Lane, 2019.
Henderson, David. E. and Henderson, Susan. K. Environmental Science and International Politics: Acid Rain in Europe, 1979-1989, and Climate Change in Copenhagen, 2009. Reacting Consortium Press, 2018.
United States Environmental Protection Agency. Learning about Acid Rain. 2013.
Smithsonian DK Nature Guide. Rocks and Minerals. DK, 2012.
Sivaramanan, Sivakumaran. Acid Rain, Causes, Effects and Control Strategies. Amazon Digital Services, LLC, 2016.
Berner, Elizabeth Kay, and Berner, Robert, A. Global Environment: Water, Air, and Geochemical Cycles. Princeton University Press, 2012.
Ward, P. The End of Evolution: On Mass Extinctions and the Preservation of Biodiversity. New York: Bantam, 1994.
Fagan, Brian. Elixir: A History of Water and Humankind. New York: Bloomsbury Press, 2011.
US Environmental Protection Agency. Acid Rain: A Student’s First Sourcebook – Scholar’s Choice Edition, 2015.
Chambers, Catherine. Are Humans Damaging the Atmosphere? Heinemann, 2015.
Beever, Erik, A. and Belant, Jerrold, L. Ecological Consequences of Climate Change: Mechanisms, Conservation, and Management. CRC Press, 2016.
Michaels, P. The Sound and the Fury: The Science and Politics of Global Warming. Washington, DC: Cato Institute, 1992.
Solnes, Edvard Julius. The Greenhouse Effect and Global Warming: Cause and Effect. Amazon Digital Services LLC, 2018.
Jamail, Dahr. The End of Ice: Bearing Witness and Finding Meaning in the Path of Climate Disruption. The New Press, 2019.
Henderson, David. E. and Henderson, Susan. K. Environmental Science and International Politics: Acid Rain in Europe, 1979-1989, and Climate Change in Copenhagen, 2009. Reacting Consortium Press, 2018.
Manera, Tony. The Greenhouse Effect. Amazon Digital Services LLC, 2014.
Solnes, Edvard Julius. The Greenhouse Effect and Global Warming: Causes and Effects. Amazon Digital services, LLC., 2018.
trap
Wright, Richard, T. and Boorse, Dorothy, F. Environmental Science: Toward a Sustainable Future. Pearson, 2016.
Enger, Eldon, and Smith, Bradley. Environmental Science. McGraw-Hill Education, 2018.
Stille, Darlene, R. The Greenhouse Effect: Warming the Earth. Compass Point Books, 2006.
Stuhl, Andrew. Unfreezing the Arctic: Science, Colonialism, and the Transformation of Inuit Lands. University of Chicago Press, 2016.
climate change
Collard, Sneed, B. and Needham, James. M. Many Biomes, One Earth. Charlesbridge, 2009.
Misha, Wu. Climate Change: ۴۰ Ways to Win a Pro Global Warming Argument. Cladd Publishing Inc., 2017.
global warming
Withgott, Jay. Environmental Science: Your World, Your Turn. Pearson, 2010.
Ignotofsky, Rachel. The Wondrous Workings of Planet Earth: Understanding Our World and its Ecosystems. Ten Speed Press, 2018.
Cunningham, William, P. and Cunningham, Mary Ann. Environmental Science: A Global Concern. McGraw-Hill Education, 2017.
microwave satellites
Intergovernmental Panel on Climate Change
Benedick, R, Ozone Diplomacy. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2001.
Wallace-Wells, David. The Uninhabitable Earth: Life after Warming. Tim Duggan Books, 2019.
Rifkin, Jeremy. The Green New Deal: Why the Fossil Fuel Civilization Will Collapse by 2028, and the Bold Economic Plan to Save Life on Earth. St. Martin’s Press, 2019.
fossil fuels
Friedland, Andrew, and Relyea, Rick. Environmental Science for the AP Course. W. H. Freeman, 2018.
solar energy output
US Global Change Research Program. Impacts of Climate Change on Human Health in the United States: A Scientific Assessment. Skyhorse, 2018.
rain forests
Bennardo, Giovanni. Cultural Models of Nature: Primary Food Producers and Climate Change. Routledge, 2019.
Hawken, Paul. Drawdown: The Most Comprehensive plan Ever Proposed to Reverse Global Warming. Penguin Books, 2017.
human consciousness
برای بحثی مفصل تر پیرامون مغز و سرشت آگاهی، لطفا رجوع کنید به سخنرانی من:
https://drive.google.com/file/d/0Bw7EFXWJCSimYXoxenNZVm1TX00/view?ts=5844936e
Cormick, Craig. The Science of Communicating Science. CSIRO Publishing, 2020.
Spira, Rupert. The Nature of Consciousness: Essays on the Unity of Mind and Matter. Sahaja, 2017.
Ryan, Christopher, and Jetha, Cacilda, and Johnson, Allyson. Sex at Dawn: How We mate, Why We Stray, and What It Means for Modern Relationships. Audible Studios, 2010.
Milov, Alex. The Nature of Consciousness, the Universe and Everything: An Inquiry into Emergent Consciousness from Microbes to Humans and Beyond. Florida Gold Coast publishing, 2017.
Dawkins, Richard. Science in the Soul. Penguin Random House Publishers, 2017.
Ryan, Christopher. Civilized to Death: The Price of Progress. Simon & Schuster Audio Book, 2019.
conscious attention
central vision
peripheral vision
Feinberg, Todd, E. and Mallatt, Jon, M. The Ancient Origins of Consciousness: How the Brain Created the Experience. The MIT Press, 2017.
Specialized in conscious attention
Post, Robert, C. Democracy, Expertise, and Academic Freedom: A First Amendment Jurisprudence for the Modern State. Yale University Press, 2013.
Ignorance. Perhaps better to say: ignore-ance
System of inseparable varieties (diversity)
system of inseparable differences
White, Wayne, A. Biosequestration and Ecological Diversity: Mitigating and Adapting to Climate Change and Environmental Degradation. CRC Press, 2012.
McDougal, Holt. Holt McDougal Environmental Science: Student Edition 2013. Holt McDougal, 2012.
Garvey, James. E. and Whiles, Matt. Trophic Ecology. CRC Press, 2016.
Dehaene, Stanislas. Consciousness and the Brain. Penguin Books, 2014.
Ghosh, Asish. Dynamic Systems for Everyone: Understanding How Our World Works. Springer, 2017.
Stroh, David Peter. Systems Thinking for Social Change: A Practical Guide to Solving Complex Problems, Avoiding Unintended Consequences, and Achieving Lasting Results. Chelsea Green Publishing, 2015.
Karr, Susan, and Houtmann, Anne, and Interlandl, Jeneen. Scientific American Environmental Science for a Changing World. W. H. Freeman, 2018.
Rakhshani, Raymond. Confoundedness: The Struggles of a Civil Movement. CreateSpace Independent Publishing, A Division of Amazon. South Carolina, 2009.
———————————————–
به یاد اینشتین، مصدق، گاندی، مارتین لوتر کینگ، مالکولم اکس، سزار چاوز و ماندلا
ر. رخشانی[۱]
«رَهگذارانِ دروازه های روشنی»
ما رَهگذارانِ دروازه هایِ روشنی ایم.
آشکار می کنیم آنسویِ شام ها
یادِ خورشید و آسمانی بلند را.
آواز می دهیم
فرداهایِ شاد را
در چَندین تَرانه ی دلنشین.
بیرون می کشیم
لایه لایه ، سایه روشن را
از نَفیرِ پنهانِ تیرگی،
و آواز می دهیم
تلفظِ ساده ی نور را
در گلبارانِ یاد.
دانه های نسیم را
قرن هاست
کنارِ پنجره ها کاشته ایم،
و خوب می دانیم
که هر بامداد
دانه دانه گل های مان به اوج می روند
تا هر شامگاه
چشم روشنیِ یاد را
رَدیف رَدیف با شکوفه هایِ نور
ستاره باران سازند.
ما رَهگذارانِ دروازه هایِ روشنی ایم.
—————————
Rakhshani, R. Selected Poems. Craetespace, An Amazon.com Company, 2014.
——————————————