صدای امریکا
بنا بر اخبار منتشرشده توسط سازمان حقوق بشر ایران، دستکم ۱۰ نفر طی سه روز اخیر در ایران اعدام شدهاند.
به گزارش این نهاد مستقر در نروژ که اخبار اعدامها در ایران را پیگیری و منتشر میکند، این احکام اعدام در کرج، شیراز، نیشابور و قزوین اجرا شده است.
پنج نفر از این افراد که روز چهارشنبه دوم شهریورماه در زندان رجاییشهر اعدام شدند، به «قتل عمد» متهم بودند و حکم «قصاص» در مورد آنان به اجرا درآمد.
سازمان حقوق بشر ایران دو تن از این افراد را محمدرضا شهرامفر و هادی جزئی معرفی کرده و میگوید هنوز موفق نشده است که هویت سه نفر دیگر را احراز کند.
حکم پنج زندانی که با اتهام «#قتل عمد» به #قصاص نفس (#اعدام) محکوم شده بودند، در زندان رجایی شهر #کرج به اجرا درآمد. پنج زندانی دیگر با اخذ مهلت و یا رضایت به بندهای خود بازگشتند.https://t.co/WfaU4jaLqY pic.twitter.com/vSIRRj0lIr
— Iran Human Rights (IHRNGO) (@IHRights) August 24, 2022
روز سهشنبه اول شهریورماه نیز یک زندانی دیگر به نام احمد کرمی به اتهام «قتل عمد» در زندان نیشابور اعدام شد.
ابوالفضل شریفی زندانی دیگری است که روز دوشنبه ۳۱ مردادماه، در زندان مرکزی قزوین به دار آویخته شد.
سه زندانی دیگر نیز در زندان عادلآباد شیراز اعدام شدند. دو تن از این افرد فریبرز جامعی و حسین محسنی نام داشتند که اتهام آنان به ترتیب قاچاق مواد مخدر و «قتل عمد» عنوان شده است.
نفر سوم یک زندانی زن متهم به «قتل عمد» بوده که نام او منتشر نشده است.
«قصاص نفس» مجازاتی است که بر اساس قانون مجازات اسلامی تصمیمگیری در مورد اجرای آن، بر عهده خانواده مقتول یا همان اولیای دم است.
این درحالی است که حقوقدانان و مدافعان حقوق بشر همواره از حکم «قصاص» انتقاد میکنند و میگویند مجازات فرد مجرم، باید توسط قاضی تعیین شود نه توسط خانواده مقتول.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، در جدیدترین گزارش خود به مجمع عمومی سازمان ملل، از افزایش شمار اعدامها در ایران به شدت انتقاد کرد.
وی اعدامها در جمهوری اسلامی را «محرومیت خودسرانه از حق حیات» خوانده و بر لزوم اصلاح قوانین مربوط به این مجازات در ایران تاکید کرده است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز روز یکشنبه ۳۰ مردادماه با اعلام اینکه از ابتدای سال جاری میلادی دستکم ۳۴۶ نفر در ایران اعدام شدهاند، از افزایش ۷۹ درصدی اعدامها نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
آمار بالای اعدام و اعدام «کودک-مجرمان» در ایران طی سالهای اخیر همواره در صدر انتقادهای جهانی نسبت به عملکرد مقامهای جمهوری اسلامی بوده است.
سازمان عفو بینالملل سوم خردادماه امسال در گزارش سالانه خود اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱ میلادی ایران با دستکم ۳۱۴ اعدام، مسئول ۵۴ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان بوده است.
علاوه بر این عفو بینالملل میگوید بیشتر افراد محکوم به اعدام در ایران از روند دادرسی عادلانه محروم هستند و اعترافهای آنان تحت شکنجه گرفته میشود.
ایران پس از چین دومین کشور جهان از نظر شمار بالای اعدام است.