سی امین روز خیزش سراسری، ناآرامی در شوش، تظاهرات در اکباتان تهران

یکشنبه, 24ام مهر, 1401
اندازه قلم متن

یکشنبه، خیابان صابونیان شوش

اخبار روز
تهران؛ امشب در اکباتان مردم به خیابان آمدند و شعارهای ضدحکومتی سر دادند. تصاویر نشان می دهند که جوانان معترض در خیابان با شعار «مهسای ما، نیکای ما، ندای آزادی ما» تظاهرات می کنند. در ویدئوی دیگری گفته می شود: امسال سال خونه، سیدعلی سرگونه! مرگ بر دیکتاتور و مرگ بر سپاهی، گزارشگر در توضیح این ویدئو می گوید: این تیکه ی اکباتان هیچ وقت شلوغ نمی شد.

با تاریک شدن هوا در بسیاری از نقاط تهران از جمله جنت آباد، منیریه و تجریش از داخل خانه ها و مجتمع ها شعارهای «مرگ بر دیکتاتور» و دیگر شعارهای ضدحکومتی به گوش می رسید.


ویدئوها و گزارش ها از ناآرامی در منطقه ی شوش تهران در عصر یکشنبه خبر می دهد. در تصاویری که منشر شده است، حضور انبوه نیروهای موتور سواری انتظامی، دود و آتش در خیابان و کوچه ها دیده می شود. یک گزارش می گوید کسبه خیابان شورش مغازه های خود را بسته و به خیابان ریخته اند و ماموران یگان ویژه با گاز اشک آور به آن ها حمله کرده اند. گزارش دیگری می گوید معترضان را با گلوله های ساچمه ای هدف قرار داده و شیشه های مغازه ها را می شکنند.

در خیابان کاشانی در تهران مردم در وسط خیابان آتش روشن کرده اند و بوق اتوموبیل ها شنیده می شود.

در تجریش تظاهرات شبانه خیابانی با شعار «مرگ بر دیکتاتور» برگزار شده است. در جنت آباد تهران از محله های مسکونی و مجتمع ها شعار مرگ بر دیکتاتور داده می شود.

تصاویری از خیابان شریعتی اصفهان منتشر شده که گفته می شود مربوط به تظاهرات (امروز) در این شهر است.

شب گذشته در نازی آباد شلیک گاز اشک آور به سوی خانه های مسکونی، موجب آتش گرفتن یک خانه شد.


تصاویری از خیابان شریعتی تهران منتشر شده که نشان می دهد نیروهای سپاه امشب به جای نیروهای ناجا به خیابان ها اعزام شده اند.

شهرهای کردستان همچنان در اعتراض هستند. از سنندج، سقز، پیرانشهر از ادامه ی اعتراضات خبر آمده است.

در فهدن یزد درگیری های بسیار شدید گزارش شده است.

تجمعات دانشجویی
امروز در دانشگاه های مختلفی تجمع های اعتراضی برگزار شده و دانشجویان شعارهای ضدحکومتی داده اند. بسیاری از شعارها در محکومیت جنایت تازه ی حکومت در اوین بوده است. دانشگاه بهشتی، دانشگاه تهران واحد پونک، دانشکده ی شریعتی دخترانه، دانشگاه نبی اکرم تبریز، دانشگاه علامه، دانشگاه سوره، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه خواجه نصیر، دانشگاه خوارزمی واحد تهران، دانشکده فنی در امیر آباد تهران، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، دانشگاه علم و فناوری مازندران از جمله دانشگاه هایی بودند که در آن ها امروز تجمع ها و راهپیمایی های اعتراضی صورت گرفته است.

تجمع امروز دانشجویان دانشگاه بهشتی، در شرایطی برگزار گردید که حراست معترضین را محاصره کرده بود و در کنار تهدید دانشجویان به وارد شدن نیروهای امنیتی جهت متوقف کردن تجمع، دانشجویان را دعوت به گفتگو می‌کرد و معترضین با شعارهای “از بس دروغ شنیدیم، حرف رو گوش نمی‌دیم” و “همش میگن گفت و گو، مرگ بر دروغگو” به یاوه‌گویی‌های حراست پاسخ دادند. از سویی دیگر بسیج دانشگاه نیز با حضور در محل تجمع و سردادن شعار، سعی در برهم زدن تجمع دانشجویان را داشت‌.

شورای صنفی دانشجویان کشور از دانشگاه سوره گزارش داده: دانشجویان دانشگاه سوره حدود از ساعت ۹:۳۰ تحصن خود را در حیاط دانشگاه آغاز کردند و پس از گذشت ده دقیقه حراست دانشگاه با تهدید اینکه نیروی انتظامی در برابر دانشگاه است، متذکر شد که “ما مسئولیتی نداریم نسبت به حفظ امنیت دانشجویان و احتمال ورود نیروها به دانشگاه وجود دارد”.
اما دانشجویان با بی‌توجهی به تحصن خود ادامه دادند. در ادامه معاون فرهنگی دانشگاه با ورود خود صحبت‌های همیشگی مسئولین از قبیل “دعوت به گفتگو و جمع کردن تجمع” را متذکر شد که با اعتراض برخی از دانشجویان به این مساله، کارت دانشجویی آن‌ها ضبط گردید. در این اثنی، مدیر دانشکده با ورود به صحنه‌ی تحصن، دانشجویان را مورد تهدید قرار داد و همزمان تلفن همراه دانشجویان بی‌حجاب ضبط و با برخوردی خشونت‌آمیز به دفتر حراست برده شدند. در نهایت حدود ساعت ۱۲ با فشار دانشگاه دانشجویان به مرور به خارج از دانشگاه راهنمایی شدند.


یکشنبه، دانشگاه خوارزمی واحد تهران
در دانشگاه خوارزمی‌ واحد تهران حراست و لباس شخصی ها و بسیجی های دانشگاه به دانشجوها حمله کرده و چند نفر را کتک زده و تهدید کرده اند اگر شعار بدهید، بیشتر می زنیم. دانشجویان همچنان شعار «آزادی، آزادی، آزادی» می دهند.

دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با شعار «آذربایجان اویاقدی، کوردیستانا دایاقدی» (آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است)، تجمع کردند.

سایر خبرها
هرانا: شامگاه شنبه ۲۳ مهرماه، نوزده نفر در گنبدکاووس به دلیل تلاش جهت برگزاری تجمع اعتراضی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. اکثر بازداشت شدگان به کلانتری ۱۲ این شهر منتقل شده اند. تا لحظه تنظیم این خبر، از آخرین وضعیت این شهروندان اطلاعی در دسترس نیست.

سعید مولایی، معلم و مترجم ساکن تهران و سعید رحمتی، شهروند ساکن آبدانان ایلام در جریان اعتراضات سراسری توسط نیروهای امنیتی در این شهرها بازداشت شدند.


روز گذشته عموی اسرا پناهی در ویدئویی گفت که دختر برادرش به دلیل بیماری مادرزادی قلبی در بیمارستان فوت شده است اما شهردار اردبیل امروز گفت که این دانش‌آموز اردبیلی با قرص برنج خودکشی کرده است. این سخنان متناقض در حالی مطرح می‌شود که شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران روز جمعه اعلام کرد که نیروهای لباس شخصی پس از آنکه دانش‌آموزان دختر دبیرستان شاهد اردبیل دست به اعتراض زدند به این مدرسه یورش برده و پس از ضرب و جرح دانش‌آموزان، شماری را بازداشت کردند. این نهاد ابتدا گفته بود یک دانش‌آموز اردبیلی در پی این یورش جان باخته است اما بعدا این خبر از کانال تلگرامی شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان حذف شد. با این حال محمود صفری، شهردار اردبیل به سایت انتخاب گفت: «چند وقت قبل یک مشکل خانوادگی برای ایشان پیش آمده بود. گویا مادرش طلاق گرفته و پدرش هم یک ماه قبل به دلیل قتل اعدام شده بود. اسرا پناهی هم با قرص برنج خودکشی کرده است. بیمارستان و پزشک قانونی هم اعلام کردند و روز جمعه هم جنازه‌اش را تحویل خانواده‌اش دادند.»


الناز رکابی،‌ سنگ‌نورد ایرانی که به عنوان نماینده ایران در فینال مسابقات سنگنوردی قهرمانی آسیا در کره جنوبی حاضر شده بود، در این مسابقه بدون روسری و یا پوشاندن موهایش شرکت کرد.او مقام چهارم آسیا را کسب کرد. تصاویر بدون روسری او در شبکه های اجتماعی با استقبال رو به رو شد. یکی از کاربران توییتر اقدام او در برداشتن حجاب را «حرکتی ارزشمند و فوق‌العاده» خواند.

استخوان های باقی مانده از امین برزگر دوست نوید همکاری که توسط حکومتی اسلامی کشته شد و اخیرا بقایای جسد او در کوه های اطراف شیراز پیدا شد، امروز در این شهر به خاک سپرده شد.


آرزو ایزدی، ملی پوش هاکی روی یخ، در حمایت از خیزش سراسری مردم، از تیم ملی خداحافظی کرد و نوشت: «با اینکه بزرگ‌ترین انگیزه زندگیم ورزشمه اما دیگه تو هیچ مسابقه‌ای برای جمهوری اسلامی نخواهم جنگید. از کشورم بیرون نمیرم و همینجا میمونم. خداحافظ تیم ملی و رویاهای قشنگ من».

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» روز یکشنبه از «ربوده شدن» دست‌کم پنج دانش‌آموز توسط نیروهای امنیتی طی روزهای گذشته در شهرستان سروآباد استان کردستان خبر داد. بر اساس گزارش هه‌نگاو، همگی این دانش‌آموزان ۱۷ ساله بوده‌اند؛ پروا و شنیا حسینی روز ۲۰ مهر پس از هجوم نیروهای سپاه به دبیرستان دخترانه «سمیه» و اشکان ابراهیمی، آریا مرادی و مبین مرادی در حمله‌ای مشابه از دبیرستان «کاظمی» سروآباد ربوده ‌شده‌اند. بر اساس این گزارش، تمامی این دانش‌آموزان حین شعارنویسی در مدرسه بازداشت شده‌اند و از بین آن‌ها تنها مبین مرادی پس از سه روز و در حالی که مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته بود، آزاد شده است.از وضعیت و محل نگهداری چهار دانش‌آموز دیگر اطلاعاتی در دست نیست.

مدرسه ای در نارمک: تظاهرات دختران دانش آموز داخل دبیرستان با شعارهای «ایران شده بازداشتگاه ، اوین شده کشتارگاه» و «مرگ بر دیکتاتور».

فرمانده انتظامی ارومیه دلیل مرگ «نیما شفق‌دوست» نوجوان اهل ارومیه را «عفونت ناشی از گازگرفتگی سگ» عنوان کرد.
حسن شیخ‌نژاد روز یکشنبه ۲۴ مهر مدعی شد که نیما شفق‌دوست «حدود سه هفته پیش به علت این‌که توسط سگ گاز گرفته شده بود» به یک مراکز درمانی در ارومیه مراجعه کرد، اما از ادامه درمان در بیمارستان خودداری کرده و در خانه تحت مداوا قرار گرفته بود و «در نهایت به‌دلیل شدت عفونت فوت کرده است». بر اساس گزارش‌های غیررسمی، نیما شفق‌دوست، ۱۶ ساله، در جریان اعتراض‌های ارومیه هدف گلوله قرار گرفت و پس از مجروح شدن به جای انتقال به بیمارستان به بازداشتگاه فرستاده شد و اواسط مهرماه در همان جا جان باخت. منابع حقوق بشری کشته شدن او در جریان اعتراض‌ها را تایید کرده‌اند. سازمان حقوق بشر ایران در آخرین گزارش خود که روز ۲۰ مهر منتشر کرد، کشته شدن ۲۳ کودک در جریان اعتراض‌ها پس از کشته شدن مهسا امینی، قربانی حجاب اجباری، را تایید کرد.


گزارش دریافتی: آیسان آدی‌بیگ ۲۰ ساله، دانشجوی رشته مواد و متالورژی دانشگاه مدنی آذربایجان به همراه خواهرش صدیقه آدی‌بیگ ۱۷ ساله دانش آموز، روز چهارشنبه ۲۰ مهر ساعت ۱۹ مقابل مصلای تبریز (ارگ تبریز) به طرز خشونت‌آمیزی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند. تا بدین لحظه از وضعیت و نهاد بازداشت‌کننده ایشان اطلاعی در دست نیست.

یکشنبه؛ ایرانیان در توکیو ژاپن درمقابل پارلمان ژاپن در حمایت از انقلاب مردم ایران و محکومیت جنایت رژیم در زندان اوین تظاهرات کردند.

به گزارش روزنامۀ «جام جم» وابسته به سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، یک تبعه کشور آلمان در جریان اعتراضات روز شنبه ۲۳ مهر در اردبیل، بازداشت شده است. این روزنامه روز یکشنبه در حساب کاربری خود توئیتر نوشت: «این تبعه آلمانی به عنوان توریست به ایران آمده بود و به دلیل ارتباطات مشکوک با تعدادی از لیدر‌های اغتشاشات اردبیل دستگیر شده است».
در گزارش روزنامۀ «جام جم» هیچ اشاره ای به هویت و محل نگهداری فرد بازداشت شده نشده است. خبرگزاری های دولتی ایران، در واکنش به تجمعات اعتراضی مردم اردبیل در پی جان باختن یک دانش آموز، نوشته اند: «با تحریک چند زن، تجمعی چند ده نفره همراه با شعاردهی در چند نقطه شهر اردبیل منجر به ورود یگان ویژه شد».

جمع بندی از اعترضات روز شنبه
خیزش انقلابی مردم ایران علیه حکومت اسلامی وارد سی امین روز خود شده و روز شنبه به یکی دیگر از قله های خود دست یافته است، هر چند خبر آتش سوزی و انفجار درزندان اوین، جایی که برخی از بهترین فرزندان ایران در بند هستند، اعتراضات روز گذشته را تحت الشعاع قرار داد، اما مردم تهران همین جنایت تازه ی حکومت اسلامی را دستاویزدی کردند و بر دامنه ی اعتراضات خود افزودند. بنابر گزارش های دریافتی از ایران دیشب تا حوالی بامداد اعتراضات در اطراف زندان با فریادهای مرگ بر دیکتاتور ادامه یافته است. تصاویری که از خیابان ها و بزرگ راه های اطراف اوین در شب گذشته مخابره شد، تصاویر غرورانگیزی بود و کیلومترها راه بندان در این بزرگراه ها بیانگر هجوم مردم نگران و انقلابی تهران به سوی زندان اوین بود. ماموران سرکوب با شلیک های متوالی تفنگ های ساچمه ای، گاز اشک آور کوشیدند مردم را متفرق کنند و همه جا با فریادهای «مرگ بر دیکتاتور» مواجه شدند که تا بامداد امروز در فضای تهران طنین انداز بود. هنوز هیچ گزارش معتبر و مستقلی از دلیل حوادث شب گذشته ی زندان اوین منتشر نشده است، اما افکار عمومی در ایران و در سایر جاهای جهان در یک مورد اتفاق نظر دارد. آتش سوزی و انفجار در زندان اوین جنایت تازه ی حکومت اسلامی است که دلایل و انگیزه های آن هنوز به درستی روشن نیست.

در آستانه ی نخستین ماه اعتراضات سراسری، ایران روز گذشته بار دیگر به اعتراض برخاست، فراخوان هایی که پیشتر منتشر شده و مردم را به اعتراض همگانی در روز شنبه فرا می خواند، پاسخ نیرومندی از سوی معترضان در سراسر کشور دریافت کرد. به دلیل محدودیت های شدید اینترنتی و همچنین توجه افکار عمومی به حادثه ی آتش سوزی در زندان اوین، از همه ی این اعتراضات تصاویر و ویدئوها دریافت نشده است. دانش آموزان همچنان در این تظاهرات خیابانی نقش پررنگی و بسیج کننده ای داشته اند.

تصاویر و گزارش هایی که «اخبار روز» بررسی کرده نشان دهنده ی اعتراضات بزرگ و کوچک در شهرهای زیر است:

تهران، بندرعباس، لالی در خوزستان، یزد، اراک، جزیره ی کیش، مشهد، کرمانشاه، خرم آباد، ارومیه، همدان، کرج، آمل، کرمانشاه، کرمان، رشت، شاهین شهر اصفهان، اردبیل که شاهد تظاهرات و قیام بسیار گسترده ای بوده است. و نیز همه ی شهرهای کردستان از جمله سنندج، سقز، بوکان، مریوان، مهاباد.

دانشگاه های تهران روز گذشته شاهد اعتراضات، اعتصابات و تجمعات بسیار گسترده ای بوده است. از جمله در دانشگاه تهران، دانشگاه رشت، دانشگاه هنر اصفهان، دانشگاه هنر سوریه، دانشگاه علم و صنعت تهران، دانشگاه علم و فرهنگ تهران، دانشگاه خواجه نصیر، دانشکده علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علامه تهران، دانشگاه خوارزمی واحد کرج، دانشگاه شریعتی تهران، دانشگاه بهشتی تهران، دانشگاه پیراپزشکی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشگاه الزهرا.

حکومت در روز شنبه، با خشونت باز هم بیشتری به مقابله با معترضان پرداخت، گزارش های متعددی از دستگیری ها به نحو وحشیانه ای منتشر شده است.

«مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر خامنه ای»، «آخوند برو گمشو»، «جمهوری اسلامی نمی خواهیم» و «زن، زندگی، آزادی» همچنان عمده ترین شعارها در اعتراضات مردم است. در عین حال با گذشت سی روز از قیام سراسری شعارها به ویژه در دانشگاه های جنبه ی های روشن تری از آزادی خواهی، عدالت طلبی و مخالفت با هرگونه استبداد به خود می گیرند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.