سفر به ریزها
آشنایی سیستمی با علم نانو و فنآوری نانو[۱]
فصل بیست و دو و فایل صوتی بیست و دوم
نانوماشینهای طبیعت و نانو روبات ها[۲]
با درود، من ریموند رخشانی هستم. در این سلسله از مقالات[۳] و فایلهای صوتی[۴]، کوشش میکنم که علم نانو[۵] و فنآوری نانو[۶] را (به زبان فارسی) از پایه، بنحوی سیستماتیک[۷] به دوستانی که علاقمند هستند، در حد توان، ارائه کنم[۸].
در واقع این مقالات، فصلهای کتاب جدیدی با همین نام (سفر به ریزها) هستند که سالهاست بر روی آن پژوهش کرده و کار میکنم و در دست تهیه است، و تصمیم گرفتهام که پیشاپیش آن را، فصل به فصل، بطوری مجازی منتشر کنم.
از پژوهشگران و اندیشمندان عزیز خواهشمندم که لینکها را به دوستان و بویژه به جوانان دانش پژوه ما (که اغلب دسترسی نظاممند برای آشنایی با علم و فنآوری نانو[۹] – به زبان فارسی – ندارند) ارسال فرمایند. با احترام، ر. رخشانی
نانوماشینهای[۱۰] طبیعت[۱۱] و نانو[۱۲] روبات[۱۳] ها[۱۴]
در سراسر کتاب “سفر به ریزها” انواع مختلف نانوموادی که دانشمندان ساختهاند را معرفی کردهام، که این تلاش من میتواند بسادگی شبههای بوجود آورد که فنآوری نانو شیوهای است که انسانها اختراع کردهاند. اما در واقع، طبیعت در ساختن نانومواد از ما انسانها بسیار بهتر عمل میکند[۱۵]. در این فصل کتاب، نگاهی میافکنم به مجموعهای از نانومواد و نانوماشینهایی که طبیعت ساختهاست که بسیار پیشرفتهتر از مصنوعات بشری هستند.[۱۶] امیدوارم که چنین نگاهی موجب تحسین ما به آنچه طبیعت در فرآیندی تکاملی و در مقیاسی نانویی[۱۷] انجام داده است، بیانجامد.
خوب، شاید میبایست نخست به نانوماشینهایی که بشر تاکنون ساخته، نگاهی بیاندازیم. تا اینجا به نانوماشینهای مصنوعی نپرداختهام و مسلما برخی از خوانندگان چنین انتظاری داشته اند. نمیدانم کتاب تخیلی “طعمه[۱۸]” نوشتهی مایکل کریچتون[۱۹] را خوانده اید، که در آن کتاب، او به روباتهای مقیاس نانوی ساختهی بشر میپردازد. آنها نانوروباتهایی پلید هستند که میخواهند جهان را کنترل کنند. هیچکس تاکنون چنین چیزی را ندیده است، زیرا که ما تاکنون قادر به ساخت نانوروباتی نشدهایم[۲۰]. با توجه به سطح پیشرفتهای علمی و فنی و کیفیت پژوهشهای نانویی کنونی، چنین چیزی، در حال حاضر، غیرممکن است. بهمین دلیل بهتر است به آنچه تاکنون موفق به ساخت آن شدهایم بپردازم[۲۱]، و به تواناییها و محدودیتهایشان[۲۲] اشاره کنم.
نخستین پرسش این است که ماشینها چه میکنند؟[۲۳] ماشینها نوعی انرژی را به نوعی دیگر تبدیل میکنند. برای نمونه بسیاری از آنها انرژی الکتریکی یا شیمیایی را به نیرو و یا به انرژی دیگری تبدیل میکنند[۲۴].
————————
برای مطالعه متن کامل نوشته با فرمت پی دی اف لطفا اینجا کلیک کنید
———————-
برای شنیدن فایل صوتی فصل بیست و دوم در تلگرام لطفا اینجا کلیک کنید
——-
فصل بیست و یکم سفر به ریزها؛ آشنایی
سیستمی با علم و فن آوری نانو
Rakhshani, Raymond. Systemic Introduction into Nanoscience and Nanotechnology. To Be Published in 2023, Createspace, Columbia, South Carolina.
Nature’s Nanomachines and Nanorobots
برای دسترسی به مقاله بشکل پی دی اف و همچنین به فایل صوتی، از “کیو آر کد” زیر با موبایل عکس گرفته و مستقیم به کانال تلگرام بروید
همچنین می توانید به کانال لینکدین زیر مراجعه فرمائید
https://www.linkedin.com/in/raymond-rakhshani-16628a5/detail/recent-activity/shares/
با سپاس از دوست گرامی، جناب اسفندیار منفردزاده، که با مهر و دوستی آهنگ آغازین و پایانی “سفر به ریزها” را برای فایل های صوتی من ساختند.
“The Handbook of Nano Technology, Policy and Intellectual Property Law”, John C. Miller, et al, Hoboken New Jersey: John Wiley and Sons, 2005.
چاپ و انتشار این مقالات و فایل های صوتی بدون ذکر نام نویسنده (ر. رخشانی) و مرجع، و هرگونه استفاده برای مقاصد خصوصی و اهداف انتفاعی بدون گرفتن مجوز از نویسنده اکیدا غیرقانونی است.
Sanders, Wesley, C. Basic Principles of Nanotechnology. CRC Press, 2018.
Sattler, Klaus, D. 21st Century Nanoscience – A Handbook: Industrial Applications. CRC Press, 2020.
Ed Regis (Author), Dean Sluyter (Narrator), Audible Studios (Publisher.) Nano: The Science of Nanotechnology. Audible Studios, 2013.
Duskin, Bob. Extreme Fudamentals of Technology: Second Edition. Amazon Kindle, 2020.
Sattler, Klaus, D. 21st Century Nanoscience – A Handbook: Industrial Applications. CRC Press, 2020.
Bertino, Massimo, F. Introduction to Nanotechnology. WSPC, 2022.
Frankel, Felice, C. and Whitesides, George, M. No Small Matter: Science on the Nanoscale. Belknap Press of Harvard University, 2009
Nanorobots and Nature’s Nanomachines
Urban, Marek, W. Stimuli-Responsive Materials: From Molecules to Nature Mimicking Materials Design. Royal Society of Chemistry, 2019
Petrow, Kate, and Patiry, Megan, and Jack, Amy, et al. Solace: Poetry of Nature. A. B. Baird Publishing, 2020
Kannarath, Ashokan. Mimicking Nature: A Solution for Sustainable Development. PartridgeIndia, 2020
Crichton, Michael, and Wilson, George. Prey. Harper Audio, 2003.
Michael Crichton’s book “Prey”
Sitti, Metin. Mobile Microrobotics. The MIT Press, 2017.
Faungnawakij, Kajornsak, and Lau, Woei Jye, et al. Handbook of Nanotechnology Applications: Environment, Energy, Agriculture and Medicine. Elsevier, 2020.
Their capabilities and limitations
Frank, Malcolm, and Rohrig, Paul. What to Do When Machines Do Everything: How to Get Ahead in a World of AI, Algorithms, Bots and Big Data. Audible Studios, 2017
Lacaze, Pierre-Camille, and LaCroix, Jean-Christophe. Nanotechnology and Nanomaterials for Energy. Wiley, 2021.