خوراکیها همچنان صدرنشین جدول گرانی
یک اقتصاددان میگوید که در شرایط فعلی دو راهحل کوتاهمدت و بلندمدت برای خروج از مشکلات اقتصادی و مهار تورم وجود دارد اما دولت توان کنترل تورم را ندارد.
مرتضی افقه، در گفتوگو با روزنامه «صمت»،چاپ تهران، روش کوتاهمدت کنترل تورم را «برطرف شدن تحریمها» دانسته و گفته است که دولت در کوتاهمدت «توان مهار تورم را ندارد.»
ابراهیم رئیسی پس از پیوستن ایران به «بریکس» گفت که پرونده رفع تحریمها را دنبال میکنیم و سیاست خارجی را زمینهای برای رقابتهای داخلی قرار نخواهیم داد.
وبسایت «خبرآنلاین» اما در گزارشی به عملکرد دولت ابراهیم رئیسی پرداخته و نوشت که بعد از دو سال نشان میدهد رئیسی برخلاف وعده رفع تحریمها، نتوانسته در مواجهه با آمریکا، منافع مردم ایران را در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت تضمین و تامین کند.
در این گزارش مواردی همچون «فقدان اراده سیاسی» برای مذاکره با آمریکا، «سایه سنگین» مخالفان، نداشتن سرمایه اجتماعی، «نداشتن تبحر» در مذاکره و «نگاه ایدئولوژیک» به موضوعات از جمله ضعفهای دولت ابراهیم رئیسی عنوان شده است.
فروردین ماه سال جاری نیز وبسایت «فردای اقتصاد» با پرسش از ۵۰ اقتصاددان فعال در حوزه پژوهشهای اقتصادی ایران، اعلام کرد که «اکثریت نسبت» به کاهش تورم خوشبین نیستند. ۸۹ درصد از اقتصاددانان معتقدند که تورم در سال ۱۴۰۲ یا به اندازه سال قبل خواهد بود یا حتی از آن فراتر خواهد رفت.
مرتضی افقه در مصاحبه با روزنامه صمت همچنین گفت که حل مشکلات داخلی رویکرد بلند مدت است و در صورتی که نگاهها در زمینه معیشت مردم تغییر نکند، تحولات ساختاری در نظام انتخاب و انتصاب رخ ندهد و شایستهسالاری حاکم نشود، حتی اگر تحریمها نیز برطرف شود، همچنان مشکلات پابرجاست.
در همین رابطه روزنامه «فرهیختگان»، هشتم اسفند ماه در یادداشتی با انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی نوشت: «با توجه به اینکه قدرت خرید خانوارهای کمدرآمد، طی سالهای اخیر ۴۰ درصد کمتر شده، دولت باید به اشکال مختلف کاهش قدرت خرید خانوارها را جبران کند تا کشور از تبعات اجتماعی و اقتصادی و حتی امنیتی آن مصون بماند.»
روزنامه جمهوری اسلامی نیز ششم اسفند ماه در سرمقاله خود به انتقاد از دولت ابراهیم رئیسی پرداخت و نوشت: «در این ۱۸ ماه گذشته شما حضرات با یکدستترین حاکمیت در طول تاریخ این کشور که در اختیار داشتید و دارید، تمام راههائی که به فکر و ذهنتان میرسید را رفتید و امتحان کردید ولی اوضاع اقتصادی را آشفتهتر کردهاید.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در ابتدای سال، این سال را «سال مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری کرد، اما آنچه در سه ماهه اول سال جاری روی داد، افزایش قیمت کالاهای اساسی، رکود و افزایش اجاره بهای مسکن و کاهش بیش از پیش قدرت خرید شهروندان ایران بود.
از: صدای آمریکا