از اف ای – بر اساس گزارش آژانس مواد مخدر سازمان ملل، پس از ممنوعیت کشت مواد مخدر در آوریل ۲۰۲۲ توسط طالبان، تولید تریاک در افغانستان حدود ۹۵ درصد کاهش یافته است. این در حالی ست که از سوی دیگر، کشاورزان این کشور بیش از یک میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش تریاک را از دست دادهاند. در جدیدترین گزارش دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد آمده است که کسب درآمدهای کمتر در زنجیره تامین مواد افیونی، میتواند فعالیتهای غیرقانونی دیگری مانند قاچاق اسلحه، قاچاق انسان و یا مواد مخدر مصنوعی را تحریک کند.
بنا بر گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد که امروز منتشر شد، کشت خشخاش در افغانستان در سال جاری میلادی از ۲۳۳ هزار هکتار به تنها ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار رسیده که این کاهش، سقوط ۹۵ درصدی عرضه تریاک از ۶۲۰۰ تن در سال ۲۰۲۲ به تنها ۳۳۳ تن در سال ۲۰۲۳ را در پی داشته است.
بر این اساس، کاهش شدید کشت خشخاش، برای بسیاری از جوامع روستایی آسیب پذیر که به درآمد حاصل از آن متکی بودند، عواقب انسانی فوری در بر داشته است. درآمد کشاورزان از فروش محصول خشخاش در سال جاری میلادی بیش از ۹۲ درصد کاهش یافته و از ۱۳۶۰ میلیون دلار (در سال ۲۰۲۲) به ۱۱۰ میلیون دلار رسیده است.
مقامات سازمان ملل میگویند انتظار میرود انقباض شدید اقتصاد تریاک، عواقب گستردهای برای افغانستان در بر داشته باشد چرا که صادرات مواد افیونی تا پیش از ممنوعیت اعمال شده از سوی طالبان، بین ۹ تا ۱۴ درصد از تولید ناخالص داخلی ملی را تشکیل میداد.
در جدیدترین گزارش دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل همچنین بر نیاز فوری به حمایت بیشتر از جوامع روستایی افغانستان برای ساختن “آیندهای عاری از تریاک” تاکید شده است.
غاده ولی، مدیر اجرایی دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل، ضمن اشاره به اینکه ساکنان افغانستان، جهت هضم شوک درآمد از دست رفته و برای رفع ضروری ترین نیازها و نجات جان خود، به کمکهای بشردوستانه فوری احتیاج دارند، میگوید افغانستان نیاز مبرمی به سرمایه گذاری قوی در “معیشت پایدار” دارد تا به دور از تریاک، فرصتهای دیگری را برای شهروندانش فراهم کند.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و مواد مخدر سازمان ملل متحد، پیشتر در گزارش ماه سپتامبر خود هشدار داده بود که با کاهش کشت خشخاش، کشف و ضبط مواد مخدر مصنوعی در افغانستان افزایش یافته و این کشور به سریعترین تولیدکننده متآمفتامین در جهان تبدیل شده است.
ساکنان افغانستان با خشکسالی، مشکلات شدید اقتصادی و پیامدهای مداوم دههها جنگ و بلایای طبیعی دست و پنجه نرم میکنند. علاوه بر این، رکود به وجود آمده در پی توقف تامین مالی بین المللی که اقتصاد دولت سابق تحت حمایت غرب را تقویت میکرد، مردم این کشور را به سوی فقر، گرسنگی و اعتیاد سوق میدهد.
زمانی که طالبان در اوت ۲۰۲۱ قدرت را به دست گرفت، افغانستان بزرگترین تولیدکننده تریاک در جهان و یکی از منابع اصلی تامین هروئین در اروپا و آسیا بود.
این گروه سپس متعهد شد که صنعت کشت مواد مخدر افغانستان را از بین ببرد. ممنوعیت رسمی کشت خشخاش در آوریل ۲۰۲۲، ضربه سنگینی به صدها هزار کشاورز و کارگر که برای بقای خود به درآمد حاصل از این محصول متکی بودند، وارد کرد.
تا سال ۲۰۲۳، هنوز هم ارزش صادرات مواد افیونی افغانستان اغلب از صادرات قانونی این کشور بیشتر بود.