صدای آمریکا
اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۰ آذر با صدور بیانیهای سرعت اعدامها در ایران را «هولناک» خواند و خواستار توقف آن شد.
در این بیانیه، با اشاره به اعدام حمیدرضا آذری، نوجوان ۱۷ ساله، و میلاد زهرهوند، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، در روزهای گذشته، آمده است: «شتاب کنونی روند اعدامها در ایران – دستکم ۶۰۰ مورد از ابتدای سال جاری میلادی – هولناک است.»
به گزارش منابع حقوق بشری، میلاد زهرهوند، معترض ۲۲ ساله، روز پنجشنبه ۲ آذر بدون اطلاعرسانی قبلی و بدون داشتن آخرین ملاقات با خانواده در پی اعمال نفوذ سپاه پاسداران در زندان مرکزی همدان اعدام شد.
بنا بر گزارش هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، حمیدرضا آذری، نوجوان متهم به قتل، نیز روز جمعه ۳ آذر در حالی اعدام شده که این اتهام مربوط به پروندهای در زمان ۱۶ سالگی او بوده است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل هم بهتازگی در بیانیهای اعدام حمیدرضا آذری و میلاد زهرهوند به وسیله حکومت ایران را محکوم کرده بود.
اتحادیه اروپا در بیانیه خود بر «مخالفت اصولی و قاطع» این اتحادیه با بکارگیری مجازات اعدام «در هر زمان و تحت هر شرایطی» تاکید کرده است.
در این بیانیه، از حکم اعدام به عنوان «مجازاتی ظالمانه و غیرانسانی» یاد شده که «در پیشگیری از ارتکاب جرم ناتوان است و نفی غیرقابلقبول منزلت و کرامت انسانی» به شمار میرود.
اتحادیه اروپا در بیانیه خود اعدام را «مجازاتی قطعی» توصیف کرده که موجب «غیرقابلجبران» بودن هرگونه «خطای قضاوت» میشود.
این اتحادیه همچنین با یادآوری عضویت ایران در «کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی» و همچنین «کنوانسیون حقوق کودک» تاکید کرده است که این دو میثاقنامه اعدام متهمان کمتر از ۱۸ سال را به طور قاطع ممنوع اعلام کردهاند.
در ادامه این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا بار دیگر از ایران میخواهد که از اجرای احکام اعدام در آینده خودداری کند و با پیروی از سیاستی منسجم و همگام با روند جهانی در راستای لغو مجازات اعدام گام بردارد.»
در روزهای گذشته لیز تروسل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد، نیز از جمهوری اسلامی ایران خواست که از روشهای کیفری برای مجازات فعالان سیاسی و کسانی که از حق خود در آزادی بیان و تجمع مسالمتآمیز استفاده کردهاند دست بردارد.
محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، بتازگی خواستار شکستن سکوت جامعه جهانی و بویژه کشورهای اروپایی در قبال «اعدام بیرویه بیش از سه نفر در روز توسط جمهوری اسلامی» شد.
او عدم واکنش جامعه جهانی به اعدامها در ایران را به منزله «چراغ سبزی برای اعدامهای بیشتر» توسط جمهوری اسلامی دانست.