ایران وایر
سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیهای نسبت به خطر جدی اجرای حکم اعدام «منوچهرمهمان نواز»، «منصور دهمرده»، «محمد قبادلو»، «مجاهد (عباس) کورکور» و «رضا رسایی»، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ هشدار داد.
این سازمان حقوق بشری بینالمللی در این بیانیه که ۲۹ آذر در وبسایت خود منتشر کرده، هشدار داد که شکنجه و سایر بدرفتاریها را با چهار نفر از پنج نفری که حکم اعدام دارند، از طریق ضرب و جرح، شوک الکتریکی، خفگی، خشونت جنسی، و محرومیت عمدی از مراقبتهای بهداشتی ثبت کرده است.
در این بیانیه آمده است که دستکم دو نفر دیگر به نامهای سعید شیرازی و ابوالفضل مهری حسین حاجیلو به اتهامات اعدام مورد محاکمه قرار گرفتهاند.
عفو بینالملل در این بیانیه اعلام کرد نگرانیها از اعدامهای بیشتر مرتبط با اعتراضات، در بحبوحه افزایش شدید استفاده از مجازات اعدام، افزایش مییابد و مقامات ایران فقط در آبان ماه دستکم ۱۱۵ نفر را اعدام کردهاند. عفو بینالملل همچنین هشدار داده که حداقل ۱۵ نفر دیگر در خطر مجازات اعدام هستند و هشت نفر بهطور مستبدانه در پی محاکمات ساختگی به شدت ناعادلانه اعدام شدهاند.
عفو بین الملل عنوان کرد که افراد مذکور در دادگاههای انقلاب و یا دادگاههای کیفری سراسر کشور از جمله استانهای البرز، تهران، کرمانشاه، خوزستان، و سیستان و بلوچستان با محاکمههای بسیار ناعادلانه مواجه شدهاند. در ادامه این بیانیه آمده که مقامات ایران از «اعترافات آلوده به شکنجه» استفاده کردهاند، که برخی از آنها به عنوان مدرکی برای صدور محکومیت و قبل از محاکمه از رسانههای دولتی پخش میشد.
این سازمان حقوق بشری در بیانیه خود نوشته که مقامات قضایی جمهوری اسلامی با نقض محاکمه عادلانه، بسیاری را مورد شکنجه و سایر بدرفتاریها از جمله ضرب و جرح، شوک الکتریکی، و خشونت جنسی قرار داده اند. عفو بین الملل با ابراز نگرانیها از افزایش مجازات اعدام و «قتل عام» بیشتر هزاران نفری که ارتباط با اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ دستگیر شده اند، اضافه کرد که حداقل ده ها نفر دیگر به دلیل جرایم مرگباری که در ارتباط با تظاهرات مطرح شده اند، تحت بازجویی قرار دارند.
همزمان گزارشگر ویژه سازمان ملل در گزارش آخر خود به مجمع عمومی سازمان ملل ضمن «نگرانکننده» خواندن افزایش اعدامها در ایران و گفته: «در سال ۲۰۲۲ دستکم ۵۸۲ نفر اعدام شدند که بالای ۲۵۶ مورد مرتبط با مواد مخدر بوده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۱ به شدت بالاتر بوده است.»