نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه نوبل صلح ۲۰۲۳ در گفتگو با مجله فرانسوی «اِل» با اعلام اینکه کتاب زندگینامهاش نوشته شده و قصد انتشار آن را دارد، گفته که در حال کار روی کتاب دیگری با موضوع تعرض و آزار جنسی علیه زنان زندانی است. او ابراز امیدواری کرده که این کتابش به زودی منتشر شود.
نرگس محمدی در یکی از معدود مصاحبههای خود در چند هفته اخیر که در مرخصی پزشکی به سر میبرد، با این هفتهنامه فرانسوی زنان گفتگویی انجام داده که در شماره امروز پنجشنبه دوم ژانویه این مجله منتشر شده است.
این فعال حقوق بشر ایرانی گفت: «زندگی نامهام را تمام کردهام و قصد دارم آن را منتشر کنم. دارم کتاب دیگری درباره تعرضها و آزار جنسی علیه زنان زندانی در ایران مینویسم. امیدوارم به زودی منتشر شود.»
خانم محمدی توضیح داد: «درست است که بدنم ضعیف شده است، پس از سه سال بازداشت متناوب بدون اجازه و امتناعهای مکرر از مراقبت که مرا به شدت فرسوده کرده، اما ذهنم پولادین است».
نرگس محمدی دوره اخیر حبس خود را در بند زنان زندان اوین در تهران گذرانده است. اجرای حکم زندان او از اواسط آذر ماه به دلایل پزشکی و به مدت سه هفته متوقف شد.
پنجم دی ماه آخرین روز از ۲۱ روز توقف حکم وی بود. به نوشته حساب کاربری منتسب به خانم محمدی در اینستاگرام، پزشکان جراح و معالج وی بر ادامه معالجه او در بیرون از زندان تاکید دارند. این حساب افرود که وکلای خانم محمدی برای تمدید توقف حکم او اقدام کرده که بررسی آن به دلیل تعطیلیهای اخیر در تهران به دلیل آلودگی هوا به تعویق افتاده است.
این فعال حقوق بشر در مصاحبه خود با مجله فرانسوی توضیح داد که در بند زنان زندان اوین هفتاد نفر از همه سنین و همه گرایشهای سیاسی از جمله روزنامهنگاران، نویسندگان، روشنفکران، افراد با مذاهب مختلف تحت آزار و اذیت، بهاییها، کردها و فعالان حقوق زنان رندانی هستند.
این فعال سیاسی ۵۲ ساله گفت: «سلول انفرادی یکی از رایجترین ابزارهای شکنجه است که در آن زندانیان سیاسی میمیرند». او افزود که شخصا مواردی از شکنجه و خشونت جنسی جدی علیه همبندهای خود را ثبت کرده است.
او با اشاره به اینکه در یک سلول با ۱۳ زندانی دیگر همبند بوده، تاکید کرد که با این حال برای آنها به عنوان زندانی سیاسی مهم است که برای حفظ ظاهر به جلادان خود نشان دهند که نمیتوانند به هدف خود برسند و آنها را بشکنند.
نرگس محمدی همچنین از مقاومت زندانیان زن در زندان صحبت کرده و گفت: اخیراً چهل و پنج نفر از هفتاد زندانی، در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی، دو فعال زندانی کرد، در حیاط زندان تجمع کردند.
این برنده ایرانی جایزه نوبل صلح افزود که چنین حرکتهایی با اقدامات تلافیجویانه مانند محرومیت از ملاقات یا تماس تلفنی از سوی مسئولان زندان مواجه میشود.
خانم محمدی با اشاره به اینکه «تقریباً هر ماه» مورد پیگرد و محکومیتهای جدیدی قرار میگیرد، تصریح کرد که هر بار مصاحبه کردن او با رسانهها میتواند منجر به طرح اتهامات جدیدی علیه او شود.
نرگس محمدی از حدود ۲۵ سال پیش بارها به دلیل تعهد خود برای مبارزه با مجازات اعدام و حجاب اجباری بارها محکوم به حبس شده و بخش زیادی از دهه گذشته را در زندان گذرانده است.
از سازمان ملل گرفته تا کمیته نوبل نروژ، افراد و سازمانهای بینالمللی بسیاری خواستار آزادی بیقید و شرط و دائمی او شدهاند.