ایران وایر
رسانههای ایران از کلاهبرداری شرکتی به نام «کوروش کمپانی» خبر دادهاند. «تجارتنیوز» با انتشار تصویری از مدیر این کمپانی فروش موبایل که او را روی یک قایق تفریحی نشان میدهد، مدعی شد او از کشور گریخته است.
کوروش کمپانی در حالی طی ماههای اخیر با استخدام سلبریتیهای ورزشی و هنری، وعده فروش گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵ به قیمت ۲۰ میلیون تومان را میداد که قیمت واقعی این تلفنها در بازار رسمی کشور بین ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومان در نوسان بود.
چرا همزمان با انتشار این خبر، نام یکی از اسپانسرهای تیم فوتبال «استقلال» بر سر زبانها افتاد و سلبریتیهای ورزشی مانند «علیرضا بیرانوند» چرا به سود شرکتهای بینام و نشان تلفن همراه، به مردم رویافروشی کردند؟
***
اسپانسری که به بزرگی نام استقلال نبود
مدیران باشگاه استقلال آبان ۱۴۰۲ در بیانیهای رسمی اعلام کردند یک فروشگاه تلفن همراه در شهر آمل اسپانسر این باشگاه در فصل آینده خواهد بود. بسیاری از هواداران استقلال یا حتی کاربران فضای مجازی که ارتباط مستقیمی هم با فوتبال نداشتند، با توجه به سابقه باشگاه استقلال، شخصیت و وجاهتش در فوتبال آسیا و جایگاهی که برای این تیم در تاریخ فوتبال ایران قائل بودند، پرسیدند آیا تبدیل شدن یک فروشگاه موبایل به اسپانسر این باشگاه، در شأن استقلال است؟
برخی نیز آن را به انزوای اقتصادی جمهوری اسلامی، سیر سقوطی ارزش پول ملی ایران، ممنوعیت تبلیغ کالاها و برندهای خارجی از سوی حاکمیت و حکومتی ماندن صنایع و بیمیلی آنها به تبلیغات به دلیل انحصاری بودن تولید مرتبط دانستند.
ششم آبان ۱۴۰۲، «ایرانوایر» در گزارشی، با انتشار تحقیقی که در ایران بر اساس میزان سود و زیان فروشگاههای تلفن همراه انجام شده بود، این سوال را مطرح کرد که چهگونه یک فروشگاه موبایل با سودی کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان در سال میتواند اسپانسر یک باشگاه بزرگ فوتبال در کشور شود؟
براساس این تحقیق، در صورتی که یک فروشگاه معتبر موبایل در یکی از مناطق پررفت و آمد شهرهای تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و اهواز ۵۰۰ میلیون تومان در ماه به عنوان کالای خریداری شده هزینه میکرد، به سودی در حدود ۲۰۰ میلیون تومان در ماه میرسید. از این مبلغ باید هزینههای اجاره، مالیات و سایر هزینههای ماهیانه نیز پرداخت شوند.
شباهت نگران کننده کوروش مدیا و موسوی در چیست؟
سود ۵۰۰ میلیون تومانی در کلانشهرها و ۲۰۰ میلیون تومانی در شهرهای بزرگ فقط در صورتی ممکن بود که فروشگاهها موبایل آیفون را با قیمت واقعی ۳۵ تا ۴۰ میلیون تومانی به فروش میرساندند.
فروشگاه «موسوی» در آمل اما همان روشی را در پیش گرفت که کوروش کمپانی انتخاب کرده بود. طبق مستندات منتشر شده، این فروشگاه که بخش عمدهای از اعتماد عمومی را از طریق قرار دادن نام خود روی پیراهن باشگاه استقلال به دست آورده است، آیفونهای ۱۳ و ۱۴ را با قیمت ۲۵ میلیون تومان، یعنی بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان پایینتر از قیمت واقعی آن در بازار ایران و حتی بیش از پنج میلیون تومان پایینتر از قیمت کارخانه آیفون پیش فروش میکند.
طی هفتههای گذشته نیز اعتراضهایی مبنی بر تحویل داده نشدن محصولات پیشفروش شده از سوی مردم منتشر شدند. واکنش فروشگاه موسوی به انتقادات و پاسخ آنها به ابهامات، ورود به یک بازی پوپولیستی بوده است؛ مدیر این فروشگاه، منتقدان را به «هواداری رنگی» متهم میکنند.
کدام سلبریتیها برای موسوی تبلیغ میکنند؟
سلبریتیهای نزدیک به حکومت که برای کوروش کمپانی تبلیغ میکردند، کم تعداد نبودند؛ علیرضا بیرانوند و «حسین کنعانیزادگان» بازیکنان تیم فوتبال جمهوری اسلامی، «هادی ساعی» رییس فدراسیون تکواندو، «سعید صادقی» و «مرتضی پورعلیگنجی» بازیکنان «پرسپولیس» و «مهدی مهدیپور» بازیکن استقلال، «الهام حمیدی»، «الهام پاوهنژاد»، «اکبر عبدی» و «مریم مومن» بازیگر و تمامی خواهران «منصوریان»، اعضای سابق تیمهای ملی ووشو.
چنین نامهایی، اعتماد مردم را برای این شرکت جلب کردند. حالا شکایتها بیفایده به نظر میرسند. اما سلبریتیها دستمزد کامل تبلیغاتی خود را دریافت کردهاند.
در کنار وعده فروش آیفون به قیمتهای پایینتر از قیمتهای تمام شده در بازار و با وعده پیشفروش بلندمدت، آنچه باز هم باعث نگرانی میشود، استفاده ابزاری موبایل فروشی موسوی از سلبریتیها است.
با یک نگاه ساده، منطقی به نظر نمیرسد که سلبریتیها برای خرید تلفن همراه خود، از تهران به هر شهر دیگری سفر کنند. با این وجود، سلبریتیهایی مانند «نیوشا ضیغمی» و «فریبا نادری»، بازیگر و افرادی مانند «مهرداد محمدی» بازیکن استقلال و «علی نعمتی» بازیکن پرسپولیس نیز برای این موبایلفروشی تبلیغ کردهاند.
نکته قابل توجه، حضور علیرضا بیرانوند در هر دو موبایلفروشی است. او هم به شرکت کوروش کمپانی ابراز علاقه کرده بود و هم خود را مشتری فروشگاه موسوی معرفی میکند.
«خداداد عزیزی»، «سعید مهری»، «محمدحسین مرادمند»، «دانیال اسماعیلیفر»، «حمید لولایی» و «سالار عقیلی» از دیگر چهرههایی هستند که برای فروشگاه موسوی تبلیغ کردهاند.
با توجه به این که قیمت تبلیغ سلبریتیهای ورزشی، به ویژه بازیکنانی که عضو تیم فوتبال ایران یا باشگاههای استقلال و پرسپولیس هستند، از ۴۰۰ میلیون تا دو میلیارد تومان متغیر است، این سوال به وجود میآید که آیا شرکت موسوی با پیشفروش موبایلهای آیفون به قیمتی پایینتر از قیمت کارخانه، به چه میزان سود رسیده که هم اسپانسر باشگاه استقلال شده و هم بالاترین هزینههای ممکن را برای تبلیغات خود در نظر گرفته است؟