ایران اینترنشنال
حسن اکبری، معاون سازمان محیط زیست ایران، درباره تلف شدن پیروز، تولهیوز ایرانی، به روزنامه «هممیهن» گفت در پارک پردیسان یک تکه پلاستیک یا لاستیک وجود داشته که حیوان آن را خورده و به همین دلیل تلف شده است.
اکبری در پاسخ به این سوال که چرا پیروز از دست رفته، به هممیهن گفت سازمان محیطزیست برای زنده نگه داشتن پیروز تلاشی بیوقفه کرد و فکر نمیکند، کوتاهی کرده باشد.
پیروز توله یوز محبوب ایران بود که ۱۰ ماه بیشتر عمر نکرد، اما به چهرهای مشهور و نماد یوزپلنگ آسیایی بین ایرانیان تبدیل شد.
معاون سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه در همان زمان که پیروز در این شرایط بود و پروسه تکثیر ادامه داشت، دو تولهیوز دو هفتهای نیز در طبیعت مشاهده شدند، گفت سازمان محیطزیست آنها را بدون سروصدای رسانهای و «شرایطی مناسب» بزرگ کرد که در حال حاضر بیش از یک سال سن دارند و در سایت توران نگهداری میشوند.
به گفته اکبری، سال ۱۴۰۰ در توران همزمان ۸ تولهیوز به دنیا آمدند و یک یوز دیگر هم دو توله یکساله داشت ولی چون قلمروهای جدیدی وجود ندارد، یوزها از توران خارج شدند و تعدادی از آنها زیر خودرو رفتند.
او اضافه کرد که بخش دیگری از یوزها از کمغذایی، حمله سگ، شکار شدن به دست شکارچی یا روشهای دیگر از بین میروند.
معاون سازمان محیط زیست پیشتر در آذرماه با اشاره به وجود خطرات طبیعی و انسانی برای نجات یوزپلنگها گفته بود که به نظر نمیرسد بیش از چهار تا پنج سال برای حفظ این گونه وقت موجود باشد.
او دلایل این مساله را «ضعیف بودن جمعیت پایه یوز، تعداد محدود خانوادهها، محدودیت تعداد یوزهای نر، ضعف ژنتیکی ناشی از درونآمیزی و خطرات طبیعی و انسانی از جمله تصادفات جادهای» عنوان کرده بود.
یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی زمانی در مناطق وسیعی از آسیا پراکنده بود، اما در حال حاضر در فهرست جانوران در آستانه انقراض اتحادیه بینالمللی حفاظت از طبیعت قرار دارد و منحصر به نواحی دور افتادهای در بیابانهای مرکزی ایران شده است.
یوزپلنگ آسیایی همچنان در خطر انقراض قرار دارد و به گفته رییس سازمان حفاظت محیطزیست کمتر از ۲۰ قلاده یوز در هفت استان سمنان، کرمان، یزد و خراسانهای رضوی، شمالی و جنوبی مشاهده شده است.
مرتضی پورمیرزای، مدیر عامل انجمن یوزپلنگ ایرانی، خردادماه ۱۴۰۱ با اشاره به آخرین وضعیت یوزپلنگهای آسیایی موجود در زیستگاههای طبیعی حیات وحش گفته بود با احتساب یوزهایی که احتمالا شناسایی نشدهاند، جمعیت این گونه در ایران زیر ۳۰ فرد برآورد میشود.
نگرانی از انقراض یوزپلنگ ایرانی درحالی افزایش یافته که گروهی از فعالان محیط زیست ایران از جمله هومن جوکار، مدیر پروژه بینالمللی حفاظت از یوزپلنگ ایرانی، از سال ۹۶ با اتهامهای امنیتی در زندان به سر میبرند.