آلبانی، بوتان، نپال، پاراگوئه، ایسلند، اتیوپی و جمهوری دموکراتیک کنگو بیش از ۹۹.۷ درصد برق مصرفیشان را با استفاده از انرژی زمینگرمایی، آب، خورشید یا باد تولید کردهاند
بر اساس آمار و ارقامی که بهتازگی گردآوری شده است، هفت کشور اکنون تقریبا تمام برق مورد نیازشان را از منابع انرژی تجدیدپذیر تولید میکنند.
آلبانی، بوتان، نپال، پاراگوئه، ایسلند، اتیوپی و جمهوری دموکراتیک کنگو بیش از ۹۹.۷ درصد برق مصرفیشان را با استفاده از انرژی زمینگرمایی، آب، خورشید یا باد تولید کردهاند.
پروفسور مارک جیکوبسون، استاد دانشگاه استنفورد که این دادهها را منتشر کرده است، گفت: «ما به فناوریهای معجزهآسا نیاز نداریم.»
«ما باید با برقی کردن همه چیز و تامین برق از باد، آب و خورشید (WWS)، که نسیم دریا، فوتوولتایی خورشید، برق خورشیدی متمرکز، الکتریسیته زمینگرمایی، برقآبی اندک و برقآبی گسترده را شامل میشود، انتشار کربن را متوقف کنیم.»
پروفسور جیکوبسون همچنین متذکر شد سایر کشورها مانند آلمان نیز قادرند برای بازههای زمانی کوتاه از برق ۱۰۰ درصد تولیدشده از منابع تجدیدپذیر استفاده کنند.
آماری که آژانس بینالمللی انرژی در ژانویه سال جاری منتشر کرد نشان میدهد که در سال ۲۰۲۲، بریتانیا ۴۱.۵ درصد برق مورد نیازش را از منابع تجدیدپذیر تولید کردــ که ۱۰.۵ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت.
در اسکاتلند، فناوریهای انرژی تجدیدپذیر معادل ۱۱۳ درصد مجموع برق مصرفی کشور در سال ۲۰۲۲ را تولید کردند.
کلر مک، مدیرعامل اسکاتیش رینیوبلز (Scottish Renewables)، آن زمان گفت: «این ارقام رکوردشکن نقطه عطف مهمی در مسیر اسکاتلند به سوی انتشار کربن صفر محسوب میشود، و پتانسیل عظیم منابع انرژی تجدیدپذیر ما در سطح جهانی را بهروشنی نشان میدهد.»
در حالی که تولید برق اسکاتلند در قبضه انرژی باد است، پژوهشگران پیشبینی میکنند که انرژی خورشیدی در دهههای آتی انرژی غالب در تامین برق جهان خواهد بود.
در سالهای اخیر با افزایش میزان بهرهوری سلولهای خورشیدی، که در اصل با بهاصطلاح «ماده معجزهآسای» پروسکایت ارتقا پیدا کرد، پیشرفتهای قابلملاحظهای صورت گرفته است.
هزینههای تجاری نیز کاهش پیدا کرده است، که سبب شد دانشمندان دانشگاه اکستر و کالج دانشگاهی لندن سال گذشته مدعی شوند که انرژی خورشیدی به «نقطه اوج بازگشتناپذیری» رسیده است که آن را به منبع اصلی انرژی جهان تا سال ۲۰۵۰ تبدیل خواهد کرد.
بر اساس یافتههای مقاله این پژوهشگران در سال ۲۰۲۳، که در نشریه نیچر کامیونیکیشنز (Nature Communications) منتشر شد، پیشرفتهای فناوری و اقتصادی به این معنی است که گذار به انرژی پاک فقط دستیافتنی نیست، بلکه اجتنابناپذیر است.
پژوهشگران در این تحقیق نوشتند: «بهدلیل مسیر فناوری که سیاست پیشین باز کرد، نقطه اوج خورشیدی بازگشتناپذیر ممکن است گذشته باشد، مرحلهای که انرژی خورشیدی، بدون سیاستهای اقلیمی بیشتر، بهتدریج بر بازار انرژی جهانی غلبه میکند.»
«انرژی خورشید در دسترسترین منبع انرژی موجود روی کره زمین است، و در چرخهای از سرمایهگذاریهای فزاینده، جذابیت اقتصادیاش بهسرعت رو به افزایش است.»
© The Independent