وزیر ارشاد: «سند ملی موسیقی» که توسط رئیسی ابلاغ شد، تکلیف موسیقی را بعد از ۴۵ سال روشن کرد

چهارشنبه, 9ام خرداد, 1403
اندازه قلم متن

ار اف ای – به گفتۀ محمدمهدی اسماعیلی، وزیر  فرهنگ و ارشاد اسلامی، از زمان انقلاب به بعد، حتی «یک خط قانون» در مورد موسیقی وجود نداشت، اما سرانجام ابراهیم رئیسی در مقام مجتهد، «سند ملی موسیقی ایران» را  به امضا رساند.

یک نوازندۀ خیابانی در تهران
یک نوازندۀ خیابانی در تهران AP – Vahid Salemi

روز سه‌شنبه ۸ خرداد، وزیر ارشاد در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایرنا به تفصیل از ابراهیم رئیسی تجلیل کرد و گفت: «اگر دستاوردهای خوبی در حوزه فرهنگ و هنر رخ داده به خاطر حمایت و پشتیبانی آیت‌الله رئیسی بود، و اگر ضعف و مشکلی بوده به خاطر عدم توانایی من بوده…» اسماعیلی گفت که به دلیل آشنایی دیرینه و تفاهم فکری با رئیسی، وی برای توسعه و گسترش فعالیت‌های فرهنگی «به من چک سفید امضاء داده بود.»

وزیر ارشاد سپس به عنوان یکی از کارهای مهم رئیس‌جمهور پیشین، از تصویب «سند ملی موسیقی ایران» سخن گفت.

سند ملی موسیقی چیست؟

در سایت «خانۀ موسیقی ایران» آمده است: «سند ملی موسیقی که ماجرای تدوین و تصویب آن از سال‌ها پیش محل بحث و چالش فراوانی بود، سال ۱۴۰۲، در جلسۀ شورای عالی انقلاب فرهنگی» به ریاست سران سه قوه (رئیسی، قالیباف و محسنی اژه‌ای) به تصویب رسید و سپس به همۀ سازمان‌های فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی ابلاغ شد. چنان که وزیر ارشاد می‌گوید، «در مورد موسیقی، ۴۵ سال بود که در این کشور یک خط قانون وجود نداشت. اما فقیهی مانند آقای رئیسی که مجتهد مسلم بود و درس خارج داشت، این سند را مبتنی بر نظرات رهبر انقلاب ابلاغ کرد.»

هدف این سند تعیین چند و چون موسیقی در ایران و تعریف راه‌های توسعه و آموزش آنست. اما بخش اصلی سند عباراتی کلی است که موسیقی را اول به عنوان «امری الهی و دوم امری فطری و انسانی» تعریف می‌کند.

دریافت رایگان خبرنامهبا خبر-پیامک های ما اخبار را بصورت زنده دریافت کنید

البته این سند در مقایسه با عقاید کسانی که موسیقی را مطلقاً حرام می‌دانند، تساهل بیشتری دارد و تأکید می‌کند که «نظریۀ کسانی که مطلقاً موسیقی را امری شیطانی می‌دانند و یا آن را تنها در مسیر اهداف شر می‌یابند، به‌طور قاطع رد است.»

«سند ملی موسیقی ایران» سپس توضیح می‌دهد که «معیار اصلی برای تشخیص و قضاوت در خصوص موسیقی، “فقه” است. بر مبنای فقه، موسیقی را باید هم بر اساس قالب و هم بر اساس محتوا تحلیل کرد. هرکدام از این دو معیار، سه حالت حرام، حلال و مشتبه دارند…»

در عمل، کسانی که می‌خواهند به دنیای موسیقی وارد شوند «باید مبانی حکمی و فقهی موضوع» را به‌خوبی بشناسند، و «حتی ضرورت دارد در حوزه‌های علمیه، مرکزی برای پاسخگویی به مسائل موسیقی وجود داشته باشد.»

همچنین راهکارهایی نظیر پرهیز از «موسیقی لهوی و بی‌محتوا و برانگیزنده غرائز جنسی» و در مقابل، «پرورش شاعران، ترانه‌سرایان و تصنیف‌سرایان متخصص و متعهد به فرهنگ ایرانی اسلامی و انقلابی» در این سند توصیه شده است.

به طور خلاصه «سند ملی موسیقی ایران» که با امضای ابراهیم رئیسی برای محیط فرهنگی و هنری کشور به ارث مانده، تأکید می‌کند که «جایگاه راهبردی موسیقی بر اساس رأی و نظر ولی فقیه» تعیین می‌شود. این سند از همۀ دست‌اندرکاران هنر و فرهنگ می‌خواهد که «جلو موسیقی شرّانگیز و فسادانگیز را گرفته و متناسب با اهداف انقلاب اسلامی حرکت کنند.»


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.