به گزارش کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، این فعالان در جریان مجمع عمومی سالیانه این تشکل کارگری بازداشت و به زندان رجایی شهر کرج منتقل شدند. اکثر بازداشت شدگان یک روز بعد آزاد شدند اما ۹ تن از آنان تا عصر روز سه شنبه زندانی بودهاند.
اسامی این فعالان کارگری شامل ریحانه انصاری، میترا همایونی، سیروس فتحی، علیرضا عسگری، جلیل محمدی، سعید مرزبان، مسعود سلیمپور، فرامرز فطرت نژاد و مازیار مهرپور است.
کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری اعلام کرد به خانوادههای این بازداشت شدگان گفته شده است که عده ای از آنها به اداره اطلاعات شهر رشت منتقل شده و بقیه در اداره اطلاعات کرج در بازداشت به سر میبرند.
آیا اتهام بازداشت شدگان مشخص شده است؟
به گفته کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، بازداشت شدگان در این مراسم به برگزاری مراسم مخفی و زیرزمینی متهم شده اند.
اما این تشکل کارگری اتهام یاد شده را رد کرده و گفته است روز ۱۵ اسفند سال گذشته نامهای به اداره تشکلهای کارگری و کارفرمایی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال کرده و خواستار دریافت محلی برای برگزاری مجمع عمومی سالیانهاش شده بود. درخواستی که با پاسخ منفی آن اداره مواجه شد.
محمد عبدی پور، فعال کارگری که خود در کرج بازداشت و سپس آزاد شده بود، در این مورد به رادیو فردا می گوید: «ما برای مجمع عمومی سالیانه نشست کارگری داشتیم، شش سال از تاسیس کمیته هماهنگی برای ایجاد تشکلهای کارگری میگذرد و ما در راستای اهداف کارگران و مطالبات کارگری ایران مبارزه میکنیم. به ما حمله میکنند و مورد ضرب و شتم قرار میدهند و آقایان همیشه به ما میگویند کمیته هماهنگی، تشکلی غیرقانونی است ولی هنوز نشده یک بار رسماً به ما اعلام کنند یا نامهای بدهند مبنی بر این که کمیته شما غیرقانونی است. ما اصلا کار غیرقانونی انجام نمیدهیم و علنی فعالیت میکنیم.»
بهروز خباز، فعال کارگری مقیم سوئد، با بررسی این گونه برخوردها از زاویهای دیگر و با اشاره به گسترش اعتراضهای کارگری در نقاط گوناگون ایران در سال جدید به رادیو فردا میگوید: «ما شاهدیم تنها جنبشی که در خیابانها تحرک روزانه دارد، جنبش کارگری است.»
او با اشاره به طومار ۱۰ هزار امضایی کارگران در اعتراض به شرایط خود می افزاید: «این مسئله از آنجا که مربوط به فعالیت و زندگی کارگران است، من و سایر فعالان کارگری آن را عمل مهمی ارزیابی میکنیم. بازداشتهای فعالان کارگری هم با در نظر گرفتن این پارامترها صورت میگیرد.»
آقای خباز بر این عقیده است که به رغم تلاش حکومت جمهوری اسلامی ایران برای ممانعت از سازمان یابی کارگران، آنها به مبارزه برای احقاق حقوق خود ادامه می دهند.
وی اضافه می کند: «دورهای که تودهها نسبت به حکومت توهم داشتند و منتظر بودند از سوی حکومت معجزهای اتفاق بیفتد به سر رسیده است. به نظر میرسد فشار به اشکال مختلف برای فعالیت کارگران افزایش مییابد و فعالیت کارگری درون تودههای کارگر رسوخ پیدا کرده است. در شرایط فعلی این امر موقعیت خاصی است برای جنبش کارگری که ضرورت شناخت شیوههای مختلف سازمان یابی را مد نظر قرار دهد.»
بازداشت فعالان کارگری در کرج با انتقادهای زیادی در داخل و خارج از ایران مواجه شده است.
در داخل ایران، کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری، اتحادیه آزاد کارگران ایران، کانون مدافعان حقوق کارگر، انجمن صنفی کارگران برق و فلزکار کرمانشاه، کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری و شورای کارگران بیکار سنندج از جمله تشکلهایی هستند که به این بازداشت ها اعتراض کردهاند.
در همین ارتباط کانون مدافعان حقوق کارگر در بیانیهای افزایش فشار بر فعالان مدنی و به ویژه کارگری را مرتبط با افزایش مشکلات اجتماعی و اقتصادی جامعه دانست.
این تشکل کارگری نوشت: مقامهای امنیتی فشار را بر فعالان اجتماعی بیشتر کرده اند و شاید گمان می کنند با افزایش این فشارها می توانند مشکلات جامعه را حل کنند.
در خارج از ایران نیز تشکلهایی مانند اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران در ایران، سندیکاهای کارگری در فرانسه، اتحادیه کارگران حمل و نقل نروژ، کنفدراسیون بین الملی اتحادیه های کارگری، فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل نیز از برخورد با فعالان کارگری انتقاد کرده اند.
اتحاد بین المللی در حمایت از کارگران در ایران هم با توصیف بازداشتهای اخیر به عنوان «یورش برنامه ریزی شده» نوشت: حاکمیت هر گونه تشکل مستقل کارگری و تلاش کارگران برای تشکل یابی را در شرایط فعلی برای بقای خود خطرناک می داند.
مهدی کوهستانی نژاد، مشاور کنفدراسیون بین المللی اتحادیه های کارگری و عضو کنگره کار کانادا، در مورد بازتاب بازداشت های شهر کرج به رادیو فردا می گوید: «اتحادیههای جهانی کارگری، در تمام سطوح از سازمان بین المللی کار گرفته تا کنفدراسیون بین المللی اتخادیه های کارگری درهمان لحظات اول در جریان دستگیریها قرار گرفتند.»
آقای کوهستانی نژاد همچنین اشاره می کند که اتحادیههای بین المللی کارگری، پتیشنی را خطاب به مسئولان جمهوری اسلامی ایران با درخواست برای آزادی فعالان کارگر زندانی تهیه کرده که تاکنون بیش از دو هزار تن در سراسر جهان آن را امضا کرده اند.
او می گوید که این اتحادیه ها به تلاش خود برای آزادی فعالان کارگر زندانی ادامه خواهند داد.
برخورد با فعالان کارگری در ایران محدود به بازداشت های کرج نیست. در سالیان گذشته موارد بسیاری از اخراج، تهدید و یا بازداشت فعالان کارگری در مناطق مختلف ایران مشاهده شده و حتی در گزارش های سازمان بین المللی کار بازتاب یافته است. این گونه برخوردها همچنین انتقادهای سازمان های حقوق بشری را به دنبال داشته است.
اتهام فعالان کارگری که بازداشت می شوند، اقدام علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام و اتهاماتی مشابه است که به اتهام های امنیتی شناخته می شوند.
شماری از فعالان کارگری از جمله رضا شهابی، شاهرخ زمانی، محمد جراحی و بهنام ابراهیم زاده نیز به همین اتهامات زندانی شدهاند.
اخبار
قربان درویشی، دبیر اجرایی خانه کارگر بندر امام خمینی، اعلام کرد که کارخانه لولهسازی سدید، یکی از سه کارخانه بزرگ لوله سازی در ایران، به دلیل مشکلات مالی در ماههای پایانی سال گذشته قرارداد موقت ۹۰ کارگر خود را تمدید نکرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، ۲۴۰ کارگر باقی مانده در این کارخانه سه ماه است که حقوق خود را دریافت نکرده اند.
مدیریت کارخانه «تکنو پخت» رفسنجان نیز ۷۰ کارگر رسمی و قرارداد موقت خود را با سوابق ۱۰ تا ۲۵ سال اخراج کرد.
همچنین بیش از ۴۲۰ کارگر کارخانه قطعهسازی «مارلیک سان» قزوین بیکار شدند.
در این بین، عید علی کریمی، دبیر اجرایی خانه کارگر قزوین، اعلام کرد: بیش از ۲۰ واحد بزرگ صنعتی در استان قزوین به جهت تحقق نیافتن تعهدهای دولت در آستانه تعطیلی قرار دارند و کارگران آنها در بلاتکلیفی به سر می برند.
***
خسرو کسائیان، رییس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن استان اصفهان، با اشاره به بحران بیکاری و تعطیلی کارخانه ها در پی دو نرخی بودن ارز گفت: اگر مشکلات تولید رفع نشود، در آیندهای نزدیک تعداد زیادی از کارخانهها از تولید باز میمانند.
او افزود: در این صورت، شاهد مسایلی همچون بیکاری در جامعه خواهیم بود.
***
محمد یعقوبی، دبیر اجرایی خانه کارگر گیلان، نرخ بیکاری در این استان را ۲۸ تا ۳۰ درصد برآورد کرد و گفت: با افزایش تعداد بیکاران، بسیاری از جوانان تحصیلکرده جویای کار مجبور شدهاند جهت تامین معاش زندگی تن به انجام کارهایی بدهند که تمایلی به آن ندارند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، او با انتقاد از سیاست خصوصیسازی، افزود: این اقدام، اشتغال موجود را نیز از بین برد و کارگران کارخانه های تعطیل شده در انتظار دریافت مطالبات معوقه خود هستند.
***
پیمان نادرنیا، دبیر اجرایی خانه کارگر خرمآباد، به خبرگزاری ایلنا گفت که بیش از ۲۰۰ کارگر کارخانه یخچال سازی «بوژان» چهار ماه حقوق دریافت نکردهاند.
بر اساس این گزارش، این کارخانه به علت واردات بیرویه دچار مشکل شده است.
آقای نادرنیا اشاره کرد که اکثر واحدهای تولیدی در خرم آباد با مشکلاتی مشابه دست به گریبانند و سرنوشت کارگرانشان در هالهای از ابهام قرار دارد.
***
شاپور احسانی راد، عضو اتحادیه آزاد کارگران ایران، گفت: از آغاز سال جاری تاکنون، شهرهای مهم استان مرکزی در اراک و ساوه که کارخانه های تولیدی مهمی وجود دارد، شاهد اعتراض ها، اعتصاب ها و تجمع های کارگری بوده اند.
به نوشته سایت اتحاد، آقای احسانی راد در این مورد به اعتراض های کارگران کارخانه های چینی سازی اسپیدار، پاک وش، کاریزخودرو و مس کاوه اشاره کرد.
***
علی اکبر شوکت، رییس هیات مدیره انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور، از توقف روند بیمه این گروه از کارگران انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، طبق قانون، سازمان تامین اجتماعی موظف بود در سال جاری ۲۰۰ هزار کارگر ساختمانی را بیمه کند، اما این روند متوقف شده است.
آقای شوکت با اشاره به حق بیمه آزاد ۱۲۰ هزار تومانی کارگران ساختمانی گفت: آنها توان پرداخت این حق بیمه که مبلغی بین ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان است را ندارند.
***
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت: واگذاری سهام عدالت در سال ۸۵ با اولویت اقشار کم درآمد و توزیع عادلانه ثروت در حالی کلید خورد که به رغم وعدههای مختلف مسئولان و دستور ویژه رئیس جمهور، تحقق نیافته است.
بر اساس این گزارش، ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر بیمه شده تامین اجتماعی همچنان چشم انتظار تحقق عدالت توسط مسئولان هستند.
***
رحمان ابراهیم زاده، پدر بهنام ابراهیم زاده، فعال کارگری، گفت که فرزندش در دوره بازجویی اش تحت شکنجه جسمی و روحی قرار گرفته است.
آقای ابراهیم زاده در خرداد سال ۸۹ بازداشت و به اتهام های امنیتی به پنج سال زندان محکوم شد.
پدر این فعال کارگری در گفت گو با سایت ملی مذهبی اعلام کرد که قفسه سینه و پای چپ و گوش فرزندش در این شکنجه ها به شدت آسیب دید.
بهنام ابراهیم زاده دوره محکومیت خود را در بند ۲۰۹ زندان اوین می گذراند.
***
حسن بیادی، نایب ریس شورای اسلامی شهر تهران، از مخالفت فرمانداری تهران با افزایش نرخ کرایه های تاکسی انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، او با اشاره به اینکه قیمت های مصوب شورای شهر تهران بسیار پائین تر از نرخ تورم رسمی بود، گفت: رانندگان تاکسی مانند تمام مردم، خرج و مخارج دارند و نمی شود کرایه های خود را ثابت نگاه دارند.
پای صحبت شنوندگان
یکی از شنوندگان برنامه کارنامه به پرداخت نشدن حقوق کارگران شرکت پناه سازه که در فاز ۱۴ کنگان فعالیت دارد، اعتراض کرده است.
یکی دیگر از کارگران شنونده نوشته است چند بار به پرداخت نشدن حقوق خود اعتراض کرده ولی از سوی صاحب کار خود متهم شده به این که ضد انقلاب است.
او نوشته که چرا حرف حق و طلب دستمزدهای عقب افتاده برای تامین نیازهای خانواده باید ممنوع باشد؟
آشنایی با قانون کار
ماده ۸۱ قانون کار می گوید: آزمایشهای پزشکی کارگر نوجوان حداقل باید سالی یک بار تجدید شود و مدارک مربوط در پرونده استخدامی وی ضبط شود.
بر اساس این ماده، پزشک درباره تناسب نوع کار با توانایی کارگر نوجوان اظهارنظر می کند و چنان چه کار مربوط را نامناسب بداند، کارفرما مکلف است در حدود امکانات خود شغل آن کارگر را تغییر دهد.
از: رادیو فردا