قتل‌های جنسیتی در ایران؛ اطلاعات تازه از زن‌کشی در گیلان و هرمزگان

سه شنبه, 1ام آبان, 1403
اندازه قلم متن
 
زن کشی، قتل جنسیتی، مهدیه باوقار، شیوا دلیری،
«شیوا دلیری»، اهل و ساکن محله یخچال‌سازی رشت، در تاریخ ۱۰مهر۱۴۰۳ به‌دلیل «پاسخ رد به درخواست خواستگاری یک
فرد»، توسط او به قتل رسید.

«ایران‌وایر» موفق شده به جزییات تازه‌ای از قتل دو زن جوان در استان‌های گیلان و هرمزگان دست یابد. زنان زیر ۳۵ سال توسط مردانی که پاسخ نه به درخواست ازدواج با آن‌ها داشتند، با سلاح سرد به قتل رسیده‌اند. بررسی‌های ایران‌وایر نشان می‌دهد که هر دو این زنان به‌دلیل آزارو‌اذیت این مردان شکایت کیفری در مراجع قضایی ثبت کرده بودند، اما سهل‌انگاری نیروهای انتظامی و قضایی در پیگیری این شکایت‌ها به آزادی مجرمان و در نهایت اقدام به قتل این زنان منجر شده است.

***

بر اساس اطلاعات رسیده به ایران‌وایر، زن ۳۱ ساله‌ای به نام «شیوا دلیری»، اهل و ساکن محله یخچال‌سازی رشت، در تاریخ ۱۰مهر۱۴۰۳ به‌دلیل «پاسخ رد به درخواست خواستگاری یک فرد»، توسط او به قتل رسیده است. به‌ گفته منابع آگاه، شیوا دلیری و مادرش صاحب یک بوتیک لباس بودند و قتل او توسط خواستگاری که شیوا به او پاسخ رد داده بود، توسط سلاح سرد صورت گرفته است.

«پردیس ربیعی»، فعال حقوق زنان درباره شیوا به ایران‌وایر می‌گوید: «شیوا قصد ازدواج نداشت. بعد از اینکه پدرش از دنیا رفت و مادرش تنها شد، نسبت به او احساس مسوولیت زیادی می‌کرد. تقریبا به همه خواستگارانش پاسخ رد می‌داد. در همسایگی آن‌ها مردی زندگی می‌کرد که پدر و مادرش را از دست داده بود. طلاق هم گرفته بود و سابقه مصرف موادمخدر داشت، بارها از شیوا درخواست کرده بود تا با او ازدواج کند، حتی کار به ضرب‌و‌شتم هم رسیده بود. یک روز به بوتیک رفته بود و شیوا را زیر مشت و لگد گرفته بود. همان‌جا هم تهدیدش کرده بود که او را به قتل می‌رساند.»

ناکارآمد بودن قوانین حمایتی از زنان در ایران همیشه منجر شده که حتی در مواردی که زنان خشونت دیده و تهدید شده علیه فرد آزارگر شکایت قانونی هم ثبت کرده‌اند، اما نهایتا این شکایت به جایی نرسیده است. در این مورد نیز به‌رغم اینکه  شیوا دلیری به پلیس مراجعه و از کسی که او را مورد ضرب‌و‌شتم قرار داده بود شکایت کرد، اما مرد مزاحم تنها به پرداخت پانزده میلیون تومان دیه محکوم شده بود.

پردیس ربیعی می‌گوید: «خواستگار شیوا نه‌تنها هیچ مبلغی پرداخت نکرد، بلکه با تهدید و اصرار شیوا را وادار به رضایت کرد؛ شیوا هم از ترس جانش رضایت داد. تهدیدهای این مرد همچنان باقی بود و حتی بعد از آزادی از بازداشتگاه به همه‌ اهل محل گفته بود به گوش شیوا برسانید که روزی او را خواهم کشت. چند روز بعد در‌حالی‌که شیوا در بوتیک تنها بود، او با چاقویی به داخل بوتیک رفت، ابتدا او را کتک زده بود، بعد با چاقو چند ضربه عمیق به بدن او زد که موجب خونریزی شدید و مرگ شیوا شد.»

ایران‌وایر به اطلاعات تازه‌ای در خصوص قتل زنی به نام «مهدیه باوقار (شهره)»، ۳۴ ساله و اهل بندرعباس دست یافته که در مرداد سال جاری به‌دلایل ناموسی به قتل رسید. به گفته منابع آگاه، شهره باوقار یک سال بود که از همسرش جدا شده بود. او دوازده سال قبل با پسرخاله‌ خود ازدواج کرده بود و بعد از جدایی از او، همراه با دو فرزندش زندگی می‌کرد.

یک منبع آگاه به ایران‌وایر می‌گوید: «شهره چند سالی بود که شب‌ها در بازار بندرعباس بدلیجات می‌فروخت. دستفروش بود و زندگی سختی داشت. با مرد ۵۵ ساله‌ای آشنا شده بود که او را برای پذیرش ازدواج تحت فشار می‌گذاشت. به او گفته بود که اگر با من ازدواج کنی برایت مغازه می‌خرم، اما شهره تمایلی به ازدواج نداشت و به‌دلیل ایجاد مزاحمت در محل کار از او شکایت کرده بود. شب حادثه هم بعد از چند بار درگیری لفظی و حضور پلیس در محل، مرد خواهان ازدواج متواری شد، اما با خلوت شدن بازار و رفتن پلیس، با تیغ موکت‌بر به محل کار شهره بازگشت و او را از ناحیه گردن زخمی کرد. او بعد از این اقدام به خودزنی هم کرد، اما جان سالم به در برد، ولی زخم گردن شهره کاری بود و او در بیمارستان جان خود را از دست داد.»

روزنامه «اعتماد» در گزارشی، از قتل ۷۸ زن توسط مردان نزدیک به آن‌ها در شش ماه نخست سال جاری خبر داده است. در این گزارش، بر حداقلی بودن آمار تاکید شده و آمده است که این اطلاعات صرفا با استناد به اخبار منتشر شده در رسانه‌ها تنظیم و منتشر شده‌ است.

این قتل‌ها در شهرهای مختلف ایران ازجمله تهران، ایلام، نیکشهر، اراک، اندیمشک، بمپور، بناب، مرند، سلماس، چناران، فسا، یاسوج، سیاهکل، زنجان، سیب و سوران، شیراز، بندرعباس، بیضا، خرم‌آباد، سنندج، مانه، آبادان، کرج، قم، میاندوآب، ایرانشهر، تالش، قزوین، سنگر، سبزوار، مشهد، بهشهر، تبریز، دهلران، بوشهر، جویبار، سمنان، الشتر، اهواز، بردسکن، خمین و فلاورجان رخ داده؛ شاهدی بر این ادعا که قتل زنان به‌دلایل ناموسی، مرتبط با یک جغرافیای خاص نیست. بر اساس این گزارش، تنها در شهریور۱۴۰۳، هشت زن به‌ اشکال مختلف به قتل رسیدند.

قتل «مبینا زینی‌وندی» و «روناک توسلی‌پور»، ازجمله این قتل‌هاست که ایران‌وایر پیش‌تر در گزارش‌هایی مفصل به آن‌ها پرداخته است.

در مرداد، دست‌کم ۲۱  قتل به‌دلایل ناموسی در رسانه‌های ایران گزارش شده که قتل شهره باوقار نیز بدون ذکر هویت او، در زمره این قتل‌ها به حساب می‌آید. جز او اما، قتل «جانه پیرنژاد» نیز از قتل‌های تکان‌دهنده مرداد بود که ایران‌وایر به تفصیل به آن پرداخته است.

تیر سال جاری نیز دست‌کم ۱۴ زن براساس اخبار و گزارش‌ها در ایران با اسم «اختلافات خانوادگی» به قتل رسیدند. «نرمین پیرهمن» و «ندا امیری» در سنندج و خرم‌آباد، ازجمله این زنان بودند که روایت رنجشان در ایران‌وایر منتشر شده است.

خرداد۱۴۰۳، رسانه‌ها از قتل دست‌کم ۸ زن خبر داده‌اند. زنانی که جز «رزیتا ارغیده» در گیلان، اسما پیشدار در بندرعباس، «نرگس موسوی» در سنگر گیلان و «لیلی پایمزد» در پیرانشهر، مابقی هویت و چهره‌ای ندارند و جزییات آنچه بر آن‌ها رفته نیز رسانه‌ای نشده است.

آمار قتل‌های مبتنی‌بر جنسیت یا ناموسی در اردیبهشت سال جاری، دست‌کم ۱۱ و در فروردین، ۱۶ قتل بوده است. بر این اساس، در شش ماهه اول سال جاری (فروردین تا پایان شهریور۱۴۰۳)، دست‌کم ۷۸ زن در شهرهای مختلف ایران در اختلافات خانوادگی و جنسیتی به دست مردان کشته شدند.

از: ایران وایر


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.