رادیو فردا
برنده ایرانی جایزه صلح نوبل و نویسنده مشهور ترکیهای-بریتانیایی به اقدام دختری دانشجو که روز شنبه در اعتراض به حجاب اجباری لباس از تن درآورد، واکنش نشان داده و این اقدام اعتراضی را ستایش کردهاند.
نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و زندانی سیاسی، میگوید بدن دختری که در اعتراض به حجاب اجباری در دانشگاه علوم و تحقیقات تهران لباس از تن درآورد، «نماد عصیان و شدت خشم و طغیان است».
صفحه اینستاگرامی منسوب به او روز یکشنبه ۱۳ آبان نوشت: «زنان تاوان سرپیچی را میدهند، اما در مقابل زور سر خم نمیکنند.»
خانم محمدی در این متن با بیان اینکه اقدام این زن به دلیل فشار نیروهای حراست به او بر سر رعایت حجاب اجباری رخ داده، نوشت «حکومت نمیتواند با برچسبِ روانی، بیمار جنسی و فریبخورده علیهِ زنان معترض» آنها را «وادار به عقبنشینی» کند.
این فعال حقوق بشر در ادامه گفت: «به جای زنِ معترض، میبایست عاملان و آمران پدیدهی ننگین حجاب اجباری تحت آزمایش روانی قرار گیرند که به خود اجازه میدهند در هر مکان و هر زمانی، بدنِ زن را ابزار خشونت علیه او قرار دهند.»
روز شنبه ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که یک دختر را با لباس زیر در محوطه دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران نشان میداد.
در یکی از ویدئوها دیده میشد که ماموران با خشونت این دختر را به داخل یک خودرو میاندازند و او را با خود میبرند.
پس از آن کانال تلگرامی «خبرنامه امیرکبیر» گزارش داد که این دختر «توسط سازمان اطلاعات سپاه» بازداشت و به یک «بیمارستان روانپزشکی» منتقل شده است.
مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد و روزنامه وابسته به این دانشگاه، مدعی شدند این دختر دانشجو دچار بیماری و اختلال روانی است.
این نخستین بار نیست که مقامها و رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی مخالفان و معترضان را به «اختلال روانی» متهم میکنند و آنها را به شکل اجباری و قهری به مراکز درمانی انتقال میدهند.
از سوی دیگر، الف شفق (الیف شافاک)، نویسنده ترک- بریتانیایی و فعال حقوق بشر با انتشار تصویری از این دختر دانشجو نوشت: «روح زیبا، مقاوم و سرکش زنان ایرانی».
او روز یکشنبه در حساب کاربری اینستاگرام خود نوشت: «به شکل اتفاقی داشتم شعری از فروغ فرخزاد را میخواندم که این تصویر [دختر معترض] را آنلاین دیدم. دنیا جای بسیار دردناک و شکستهای است، بهخصوص برای زنان».
این نویسنده که از حامیان جنبش «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ بود، در ادامه نوشته است: «امروز به زنان ایران فکر میکنم. و همچنین به همه زنان و کودکان در غزه، سودان و اوکراین که بدترین عواقب جنگ، خشونت و آسیب را متحمل میشوند. امروز به زنان افغانستان فکر میکنم. در چنین روزگاری، یک زبان زنستیز عجیب در آمریکا در حال رشد است».
سرکوب زنان و برخورد نیروهای امنیتی در برابر معترضان به حجاب اجباری از شهریور ۱۴۰۱ و به دنبال جان باختن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد که اعتراضهای گستردهای به دنبال داشت تشدید شده است.
مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر ایران نیز دیروز اعلام کرد موضوع این دختر را به دقت زیر نظر دارد.
پیشتر سازمان عفو بینالملل نیز خواستار آزادی فوری این دختر شده و از مقامهای ایران خواسته بود که مانع از «شکنجه و بدرفتاری با او» در زمان بازداشت شوند و دسترسی او به خانواده و وکیل را تضمین کنند.
این سازمان همچنین بر تحقیقات مستقل درباره موضوع مطرحشده «ضرب و شتم و خشونت جنسی در حین بازداشت» این دختر تاکید کرد.