در برخی استانها علاوه بر سرما و بحران انرژی آلودگی هوا نیز به دردسری مضاعف برای مردم بدل شده است
تصویری از وضعیت آلودگی هوا در اهواز-پنجره
با آغاز موج سرما در ایران و تداوم بحران کمبود گاز و برق، روز دوشنبه ۲۶ آذر، مدارس، ادارات، دانشگاهها و بانکهای بسیاری از استانهای کشور تعطیل شدند. مقامهای دولتی، بدون اذعان به ناتوانی در تامین گاز و برق، علت این تعطیلی گسترده را «برودت هوا» و «مدیریت مصرف انرژی» اعلام کردند. گزارشها حاکی از آن است که بحران انرژی، بهرغم تعطیلی بیشتر استانهای ایران طی روزهای اخیر، همچنان ادامه دارد.
براساس گزارش رسانههای داخلی ایران، روز دوشنبه مدارس و ادارات دولتی ۱۸ استان ازجمله تهران، اصفهان، البرز، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، خراسان رضوی، خراسان شمالی، گلستان، مازندران، گیلان، همدان، زنجان، کرمانشاه، کردستان، قزوین، مرکزی و لرستان بهطور کامل تعطیل شدند.
در استانهای خوزستان، کرمان، فارس و یزد نیز برخی مقاطع تحصیلی و ادارات تعطیل اعلام شدند یا کارشان را با تاخیر آغاز کردند و به این ترتیب تنها چهار استان فعالیت عادی داشتند.
در برخی استانها علاوه بر سرما و بحران انرژی، آلودگی هوا نیز به دردسری مضاعف برای مردم بدل شده است. ازجمله هوای ۱۰ شهر استان خوزستان، که براساس آخرین دادههای سامانه پایش کیفی هوا، روز دوشنبه در وضعیت آلوده قرار گرفت. از این میان، شش شهر امیدیه، بهبهان، رامهرمز، شوشتر، مسجدسلیمان و هندیجان نیز در وضعیت خطرناک قرار گرفتند. استان سیستان و بلوچستان نیز شاهد طوفان شدید گردوخاک بود.
به گفته صادق ضیائیان، رئیس سازمان هواشناسی، از ۶۷۵ ایستگاه هواشناسی در کشور دمای ۴۸۰ ایستگاه زیر صفر بود و دمای هوای ۱۹۰ ایستگاه نیز زیر منفی ۱۰ درجه گزارش شده است. روز دوشنبه نیز دمای هوا در ۲۸ مرکز استان ایران زیر صفر اعلام شد.
مسئولان جمهوری اسلامی طی روزهای اخیر مدام سعی کردهاند با نسبت دادن تعطیلیها به برودت هوا بحران کمبود انرژی را توجیه کنند، حال آنکه شواهد نشان میدهد بهرغم تعطیلی گسترده و ادامهدار همچنان بحران کمبود برق و گاز ادامه دارد و گزارشهایی از قطع گاز و برق در نقاط مختلف کشور منتشر میشود.
حسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، اعلام کرد که روز شنبه ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز به شبکه تزریق شده است که ۶۰۱ میلیون مترمکعب آن (۷۱ درصد) به بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک اختصاص یافته است. اما حتی با این میزان مصرف، مقامهای دولتی از خطر «افت فشار گاز در شبکه سراسری» سخن میگویند. این اظهارات نشان میدهد که شبکه انرژی کشور بهشدت آسیبپذیر و فاقد توانایی مدیریت بحرانهای فصلی است.
در شرایطی که مردم با مشکلات گرمایش منازل، خاموشیهای گاهوبیگاه و افزایش هزینههای انرژی مواجهاند، حکومت به جای شفافیت با عباراتی مبهم و گمراهکننده نظیر «مدیریت انرژی» و «برودت هوا» سعی در سرپوش گذاشتن بر بحران دارد و با گرفتن انگشت اتهام به سمت مردم از آنان میخواهد در مصرف برق و گاز صرفهجویی کنند.
در این میان «پویش دو درجه کمتر» مسعود پزشکیان، که برخی مسئولان حکومتی و هنرمندان و نویسندگان حامی جمهوری اسلامی نیز به آن پیوستهاند، دستمایه طنز بسیاری از کاربران رسانههای اجتماعی قرار گرفته است. برخی رسانههای داخلی نیز به ناکارآمد بودن این اقدام در حل بحران انرژی اشاره کردهاند.
ایندیپندنت