ایران وایر
دادسرای عمومی و انقلاب اهواز، به دنبال شکایت اطلاعات سپاه خوزستان، برای چهار نفر از فعالان صنفی معلمان خوزستان مجموعا ۲۴ سال زندان صادر کرد. بر اساس اعلام کانال چالش صنفی معلمان، این چهار فعال صنفی معلمان خوزستان، «کوکب بداغی پگاه»، «پیروز نامی»، «علی کروشات» و «سیامک صادقی چهرازی»، از جمله فعالان خوشنام و باسابقه صنفی هستند که در روز ۱۶ آبان ۱۴۰۳ در «پروندهای مشترک» احضار و دادگاهی شده بودند.
این چهار معلم و فعال صنفی در نهایت، امروز ۱۸ دیماه ۱۴۰۳، به اتهاماتی چون «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال و برای اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به پنج سال حبس تعزیری، و در مجموع به ۲۴ سال حبس تعزیری محکوم شدند.
کانال چالش صنفی معلمان در ادامه این خبر نوشت: «در دو سال گذشته و پس از [قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی و آغاز] جنبش ژینا، فشارها بر فعالان صنفی معلمان شدت بیشتری گرفته است. پس از اخراج تعداد زیادی از معلمان معترض در سراسر کشور، امروز شاهد حکمی سنگین علیه معلمانی هستیم که خواستههای آنان در چهارچوب قانون اساسی و در راستای ارتقای کیفیت نظام آموزشی کشور بوده است. شکی نیست که این قبیل فشارها، معلمان ایران را از اعتراض علیه نظام ناموزون آموزشی کشور باز نخواهد داشت.»
سابقه چهار فعال صنفی معلمان خوزستان
۸ آبان ۱۴۰۳، چهار فعال صنفی معلمان خوزستان به دادگاه انقلاب احضار شدند. بر اساس اعلام کانون صنفی معلمان ایران، «پیروز نامی»، فعال صنفی و دبیر کانون صنفی معلمان خوزستان، نیز در همین تاریخ به دادگاه انقلاب اهواز احضار شده بود. در احضاریه آقای نامی، اتهاماتی چون «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «تشکیل گروه» و «اخلال در نظم عمومی» مطرح شده بود. تاریخ جلسه دادگاه آقای نامی ۱۶ آبانماه تعیین شده بود.
این فعال صنفی معلمان پیشتر نیز بارها به دادگاه احضار شده و در دورههای بازداشت قبلی خود، ماهها در سلول انفرادی نگهداری شده است. همچنین در ۱۸ مرداد سال جاری، دبیر کانون صنفی معلمان خوزستان برای رسیدگی به یک پرونده تازه به دادگاه احضار شد و این دادگاه روز ۲۲ مرداد برگزار گردید.
دو دادگاه انقلاب اهواز و دادگاه کیفری این استان، پیشتر با فشار نیروهای امنیتی، سه حکم جداگانه حبس و جزای نقدی برای او صادر کرده بودند. اما در نهایت، شعبه ۲۱ دادگاه تجدیدنظر اهواز قرار منع تعقیب پیروز نامی، فعال صنفی معلمان، را صادر کرد.
آقای نامی در دو نوبت، یکبار به مدت ۲۴ روز و بار دوم به مدت ۲۱ روز، از سوی اطلاعات سپاه خوزستان بازداشت شده است. نیروهای امنیتی همچنین با اعمال نفوذ، انتقال محل خدمت این فعال صنفی به استان البرز را لغو کرده و او را به خوزستان بازگرداندهاند. این در حالی است که آقای نامی خانه و زندگی خود را به استان البرز منتقل کرده و در هفتههای اول سال تحصیلی در مدارس البرز مشغول به خدمت بود.
آقای نامی در تاریخ ۱ آبانماه ۱۴۰۱، به دلیل حمایت از اعتراضات سراسری پس از قتل حکومتی مهسا (ژینا) امینی، از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شده بود. وی نهایتاً در تاریخ ۱۸ آبان همان سال، با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد.
احضار همزمان سه فعال صنفی دیگر
بر اساس اعلام شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، در همین تاریخ، جدا از «پیروز نامی»، برای «کوکب بداغی پگاه»، «علی کروشات» و «صادق چهرازی» نیز، با اتهاماتی چون «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «تبلیغ علیه نظام»، «تشکیل گروه» و «اخلال در نظم عمومی»، برای روز ۱۶ آبانماه به شعبه ۳ دادگاه انقلاب اهواز احضاریه صادر شده بود.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، در واکنش به این احضارها اعلام کرد: «این پروندهسازیها و فشارها علیه فعالان صنفی، بهویژه در حوزه آموزش، نقض حقوق اساسی و قانونی شهروندان است.» این شورا همچنین تأکید کرد: «اتهاماتی مانند «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «اخلال در نظم عمومی» که معمولاً به فعالان صنفی نسبت داده میشود، تلاشی برای سرکوب صدای حقطلبانه و قانونی این فعالان است که تنها خواستار بهبود شرایط معیشتی و آموزشی جامعه هستند.»
این شورا خواستار پایان دادن به پروندهسازیهای غیرعادلانه علیه فعالان صنفی و توقف استفاده از دادگاههای انقلاب برای سرکوب صدای معلمان و کارگران شد.
اقدامات علیه کوکب بداغی پگاه
۲۳ مرداد ۱۴۰۳، «کوکب بداغی پگاه»، فعال صنفی فرهنگیان خوزستان در شهر ایذه، با رأی هیأت تخلفات اداری به چهار ماه انفصال از خدمت محکوم شد. کانال «چالش صنفی معلمان ایران»، پس از صدور این حکم، ضمن اعلام حمایت قاطع از کوکب بداغی پگاه، خواستار لغو همه احکام صادره علیه فعالین صنفی و دیگر معلمان شریف ایران و آزادی معلمان زندانی شد.
این کانال تلگرامی صنفی، «هیأت تخلفات اداری آموزشوپرورش» را بازوی سرکوب معلمان دانسته و اعلام کرده است: «فعالیت صنفی جرم نیست.»
روز ۳۰ مهر ۱۴۰۲، مأموران لباسشخصی بهصورت همزمان به مدرسه محل تدریس و منزل کوکب بداغی پگاه، معلم و از فعالان صنفی شهرستان ایذه در خوزستان، رفتند. در جریان این بازرسی غیرعادی، برخی وسایل شخصی و الکترونیکی او توسط مأموران توقیف شد.
دی ۱۴۰۲، مدیرکل آموزشوپرورش استان خوزستان نیز در اقدامی غیرقانونی، خواستار حذف اعمال رتبهبندی برخی از فعالان صنفی این استان، از جمله «کوکب بداغی»، معلم معترض اهل ایذه، شد.
بر اساس گزارشها، «مسعود حیدرینژاد»، مدیرکل آموزشوپرورش استان خوزستان، از دیوان عدالت اداری درخواست کرده بود تا «از اجرای قانون رتبهبندی در پرونده کوکب بداغی، معلم ورزش شاغل در مدارس شهر ایذه، جلوگیری شود.» این اقدام، به ادعای او، برای مقابله با «میدانداران اعتراضات» صورت گرفته است.