علی خامنهای به افشای بورسیههای غیرقانونی و “جنجال” رسانهای درباره آن انتقاد کرد. یک مسئول وزارت علوم نیز در واکنش به این سخنان گفت که بررسی بورسیههای غیرقانونی کارشناسانه و غیرسیاسی صورت گرفته است.
علی خامنهای روز شنبه (۱۳ تیر / ۴ ژوئیه) در دیدار با جمعی از استادان و اعضای هیأتهای علمی دانشگاههای سراسر کشور به انتقاد از آنچه او آن را “حاشیهسازی و سیاستبازی” نامید پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانهای دفتر رهبر جمهوری اسلامی، خامنهای از افشای بورسیههای غیرقانونی به عنوان “حاشیهسازی در موضوع بورسیهها” و “مصداق سیاستبازی در دانشگاهها” نام برد.
رهبر جمهوری اسلامی گفت: «تحقیقات دقیق نشان میدهد مسأله بورسیهها، به آن شکلی که در روزنامهها با آن بازی کردند نبود، اما اگر هم بود باید از راههای قانونی امتیازاتی که عدهای برخلاف قانون گرفته بودند لغو میشد نه اینکه سر و صدا و جنجال درست شود.»
خامنهای توضیح بیشتری درباره “تحقیقات دقیق” نداد. او ابراز تاسف کرد از اینکه در موضوع بورسیهها “به عدهای ظلم شده” و افزود: «سمّی که در این موضوع به دانشگاهها تزریق شد از بینش فکری مبتنی بر سیاستکاری نشأت میگرفت و متأسفانه، هم خلاف قانون، هم خلاف تدبیر و هم خلاف اخلاق بود.»
لغو بورسیهها و استیضاح وزیر
موضوع بورسیههای غیرقانونی برای بیش از سه هزار نفر در دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد برای نخستین بار سال گذشته توسط محمدعلی نجفی، سرپرست وقت وزارت علوم، مطرح شد.
پیگیری این موضوع توسط رضا فرجی دانا، وزیر پیشین علوم، از دلایل استیضاح و برکناری او بود.
وزارت علوم آبان ماه ۱۳۹۳ گزارش نتیجه بررسی سه هزار و ۷۷۲ بورسیه بدون آزمون دوره دکتری در دولتهای نهم و دهم را منتشر کرد که با واکنش تند مسئولان پیشین این وزارتخانه روبرو شد.
در این گزارش به لغو بورسیه غیرقانونی دکترای ۸۴۰ نفر و احتمال لغو بورسیه ۱۲۴۱ نفر دیگر اشاره شده بود.
وزارت علوم: بررسی بورسیهها کارشناسی و غیرسیاسی بود
در واکنش به سخنان روز شنبه خامنهای، معاون پارلمانی وزیر علوم یکشنبه (۱۴ تیر) گفت: «در موضوع بررسی بورسیههای غیرقانونی تمام فعالیتها به صورت کارشناسی و غیرسیاسی انجام شده است.»
سعدالله نصیری قیداری در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما انتقاد خامنهای را متوجه رسانهای شدن موضوع بورسیهها دانست و گفت با این انتقاد موافق است. او گفت منظور خامنهای از اینکه به عدهای ظلم شده، رسانهای شدن موضوع بورسیهها بوده است.
معاون پارلمانی وزیر علوم گفت که برخی از اسامی منتشر شده درست نبوده، چون “از طرف مدیران رسمی وزارت علوم این اسامی بیرون نرفته است”.
نصیری قیداری گفت: «در برههای شیطنتی در رابطه با اسامی بورسیهها رخ داد که ما هم پیگیر این موضوع هستیم که این امر به چه طریق به برخی روزنامهها و رسانهها اطلاعرسانی شده است، البته سرنخهایی در این رابطه از طریق روابط عمومی بدست آمده است و ما این آمادگی را داریم که این سرنخ ها را در اختیار مراجع قرار دهیم.»
پیش از این بعضی رسانهها خبر داده بودند که نام برخی از نزدیکان مدیران ارشد دولتهای قبلی و شماری از نمایندگان کنونی مجلس نیز در میان بورسیه شدههای غیرقانونی بوده است.
از جمله نام دختر کامران دانشجو، وزیر علوم دولت دهم به عنوان دریافتکننده بورسیه دکترا منتشر شده بود.
“حدود ۳۵ تا ۳۶ نفر تخلف داشتهاند”
اما با توجه به مصاحبه روز یکشنبه رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با خبرگزاری “تسنیم” به نظر میرسد که انتقاد خامنهای تنها به رسانهای شدن نام بورسیههای غیرقانونی نبوده باشد.
محمدعلی پورمختار در مصاحبه با “تسنیم” از توافق میان این کمیسیون و وزارت علوم برای دنبال کردن موضوع بورسیهها و حل “مشکلات دانشجویان بورسیه” خبر داد.
پیش از این کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در پی شکایت شماری از ردشدگان بورسیههای دولت احمدینژاد برای “حل مشکل دانشجویان بورسیهای” در کنار وزارت علوم وارد عمل شده بود. این کمیسیون دوم اردیبهشت پرونده بورسیههای دولت احمدینژاد را مختومه اعلام کرد و از وزارت علوم خواست اعطای بورسیهها را ادامه دهد. اما شماری از نمایندگان مجلس این اقدام را غیرقانونی ارزیابی کردند.
مهدی دواتگری، نماینده مجلس و عضو کمیسیون امنیت ملی، در آن هنگام فاش ساخت که درباره پرونده بورسیههای غیرقانونی “فشارها زیاد و سنگین شده” تا پرونده بسته شود. او گفت: «دستهای پنهانی وجود دارد که سعی میکنند به لحاظ اشتراکات و منافعی که دارند، این موضوع را مسکوت بگذارند.» دواتگری هشدار داده بود اگر پرونده بورسیهها بسته شود، درصورت لزوم اسامی افراد و حتی نمایندگانی که در این لیست قرار دارند و از این رانت استفاده کردهاند را اعلام خواهد کرد.
حال پس از گذشت دو ماه، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در مصاحبه با “تسنیم” گفته است که تکلیف ۱۶۰۰ تا ۱۷۰۰ دانشجوی بورسیه تعیین شده و این عده مشکلی نخواهند داشت. به گفته پورمختار، تعیین تکلیف حدود ۲۰۰ دانشجوی بورسیه باقی مانده که پس از جایابی در دانشگاهها مشکلشان حل خواهد شد. او در پاسخ به این سوال که “اگر وزارت علوم این بار هم مشکلات این دانشجویان بورسیه را حل نکند، آیا کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اقدامی خواهد کرد” گفت با توجه به سخنان شنبه خامنهای، کمیسیون اصل ۹۰ موضوع را تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری خواهد کرد.
پورمختار گفته که حدود ۳۵ تا ۳۶ نفر تخلف داشتهاند و اطلاعات نادرست به وزارت علوم دادهاند . او افزوده که کمیسیون اصل ۹۰ و وزارت علوم درباره وضعیت این عده همنظرند، بدون اینکه بگوید نظرشان چیست.
او همچنین گفته که قرار شده مشکل دانشجویان بورسیه و ایثارگر و مربیان کاملا حل شود، تعدادی از مربیان پیمانی بودند که باید پروسه دریافت مجوز از هیأت امنای دانشگاه را طی کنند. او اما توضیحی درباره مشکل دانشجویان ایثارگر نداده است.
از: دویچه وله