مصرف مواد دخانی در ایران در وضعیت “هشدار بالا” قرار گرفت
انتخاب خبر: به گفته محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران، اکنون سن استعمال دخانیات در کشور، روندی رو به پایین را طی می کند، به طوری که متوسط سن شروع مصرف دخانیات در ایران در حدود ۱۴ سالگی افراد است، و این در حالی است که در کشورهای دیگر با مصرف مواد دخانی سنتی مانند سیگار و قلیان، مبارزه می شود و محدودیت های جدی به ویژه برای کودکان و نوجوانان اعمال می شود، زیرا مصرف خانوادگی دخانیات به خصوص قلیان حجب و حیاها و سنت ها را می شکند و باید با آن مقابله شود.
به گزارش انتخاب خبر، سالانه حدود ۶۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود که از این میزان ۳۸ میلیارد نخ تولید داخل، حدود ۱۰ تا ۱۴ میلیارد نخ واردات رسمی بوده و مابقی نیز به صورت قاچاق وارد کشور میشود.
تلفات سیگار در هر روز مساوی سقوط یک هواپیما است. سیگار ۸۵ نوع بیماری ایجاد میکند و هشدار نسبت به مصرف سیگار در دبیرستانها و دانشگاه های ایران بالا گرفته است. آمارهای رسمی نشان میدهد بیش از ۱۰ درصد افراد جامعه سیگار میکشند، ۳.۵ درصد اشخاص قلیان مصرف میکنند و ۱۱ میلیون نفر در کشور سیگاری ثابت هستند یا تفننی مصرف میکنند یا قلیان میکشند؛ این در حالی است که، آمارهای غیررسمی و مشاهدات میدانی حاکی از مصرف مواد دخانی در جامعه به بیش از رقم اعلام شده می باشد.
امروزه علی رغم هشدارهای پیاپی مجامع پزشکی و فرهنگی، مصرف سیگار به طور روز افزون در جامعه بالا می رود. متأسفانه آسیب ها و پیامدهای ناشی از مصرف سیگار، بسیار جدی و بعضاً جبران ناپذیر هستند و اغلب سیگاری ها با اینکه از مضرات سیگار با خبرند، ولی از روی عادت و به بهانه کسب آرامش و رفع خستگی، اقدام به مصرف این ماده خطرناک می کنند و سلامت جسم و جان خود را به خطر می اندازند. میزان مصرف افراد سیگاری، با ایجاد تشدید مسائل روانی افزایش می یابد و گاه به حدی می رسد که جای خواب و خوراک را نیز می گیرد. آنچه مسلم است؛ مصرف کنندگان، نگاه تفریحی به مواد دخانی سنتی از جمله قلیان و مصرف آن دارند و موکداً از نبود تفریحی جایگزینی برای آن میگویند.
به گفته مدیرکل سلامت شهرداری تهران، استعمال دخانیات از جمله سیگار، زمینه ساز گسترش دامنه آسیب های اجتماعی در کشور است، و هر چقدر نوجوانان در سنین پایین تر استعمال سیگار یا قلیان را آغاز کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که در سنین بزرگسالی به یک سیگاری حرفه ای تبدیل شوند.
سمانه زمانی گرمسیری، ثبت هر ۸ ثانیه یک مرگ ناشی از مصرف دخانیات در جهان را از آسیب های رو به رشد مصرف دخانیات دانست و گفت: آمارها حاکی از آن است که ۵۰ هزار مرگ در ایران، ریشه در استعمال مواد دخانی دارد، و ۴ درصد از کل مرگ و میر بالای ۳۰ سال کشور به واسطه مصرف دخانیات ثبت می شود.
اما رواج مصرف مواد دخانی سنتی مانند سیگار و قلیان در پسران و دختران ایرانی رو به فزونی است، و براساس آمار رسمی و تأییدشده، این در حالی رخ میدهد که همزمان، متوسط سن مصرف دخانیات در ایران از ۱۴ سال به ۱۰ سال رسیده و مصرف دخانیات بهویژه در نوجوانان و جوانان که دانشجو هستند و یا در مقطع دبیرستان تحصیل میکنند، افزایش یافته است.
اکنون آمار مصرف قلیان در دختران ایرانی، تکان دهنده است؛ به طوری که پژوهش ها در سطح کشور، نشان دهنده کاهش سن مصرف دخانیات در ایران بوده، و در این میان، زنان و دختران بیش از هر چیز هدف قرار گرفتهاند.
سایت انتخاب خبر در بخش هفتم مجموعه گزارش هایی تحت عنوان «سونامی آسیب های اجتماعی، سال ۹۵ دامن کشور را خواهد گرفت»، در گفتگو با محمدرضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران به موضوع «مصرف چشمگیر مواد دخانی سنتی در ایران» به عنوان یک آسیب اجتماعی و اخلاقی در کشور که متأسفانه دامنه آن امروز تا حد استفاده آزادانه دختران و پسران کشورمان در مدارس و دانشگاه ها گسترش یافته است، پرداخته است.
محمدرضا مسجدیدبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران در رابطه با مصرف دخانیات در ایران گفت: بین ۱۰ تا ۱۲ درصد جامعه به طور مرتب دخانیات مصرف می کنند، همچنین حدود ۳ درصد خانم ها و حدود ۲۲ درصد آقایان دخانیات مصرف می کنند که این آمار در خصوص مصرف سیگار است، و آمار واقعی و قابل استنادی در خصوص مصرف قلیان در دست نیست که اگر مصرف قلیان هم اضافه شود، این آمارها افزایش خواهند داشت.
محمدرضا مسجدی در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر افزود: در خصوص مصرف دخانیات توسط جوانان در سطح دانشجویی، مصرف دخانیات در دختران دانشجو نسبت به کل جامعه بیشتر است، که اگر در جامعه این میزان ۳ درصد است، ۵ درصد دختران دانشجو دخانیات مصرف می کنند که البته در مورد مصرف قلیان، این رقم بیشتر است، در پسرهای دانشجو نیز این رقم به حدود ۱۲ درصد می رسد.
وی، متوسط سن مصرف دخانیات در کشور را ۱۴ سال اعلام، و تصریح کرد: اکنون سن استعمال دخانیات در ایران، روندی رو به پایین را طی می کند؛ به طوری که متوسط سن شروع مصرف دخانیات در حدود ۱۴ سالگی افراد است و اتفاق بدی که در کشور ایران در حال رخ دادن می باشد این است که افراد، سیگار را با قلیان متفاوت می دانند و به قلیان به عنوان تفریح می نگرند و فکر می کنند عوارض کمتری دارد.
مسجدی با بیان این که این مسأله به آگاهی رسانی در جامعه مرتبط است، اظهار داشت: عدم آگاهی در افراد، آنها را به راه های بدتر و نامطلوبی می کشاند. به ندرت اتفاق می افتد که سیگار به طور خانوادگی مصرف شود، اما متأسفانه دیده می شود که قلیان به طور خانوادگی در جمع ها استعمال می شود و به عنوان یک ابزار مکمل برای تفریحات از آن استفاده می شود و دست به دست می گردد که این، یک پدیده نامطلوب در کشور ایران است.
عضو کمیته ملی کنترل سرطان کشور اضافه کرد: این در حالی است که در کشورهای دیگر با استعمال مواد دخانی سنتی مانند سیگار و دخانیات به طور جدی مبارزه می شود و محدودیت های جدی به خصوص برای نوجوانان اعمال می شود، زیرا مصرف خانوادگی دخانیات به خصوص قلیان، حجب و حیاها و سنت ها را می شکند و باید با آن مقابله شود، زیرا رخدادی است که روز به روز در حال گسترش است و لازم است در این زمینه کار اساسی انجام گیرد.
دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با اشاره به علت انتقال استعمال قلیان از بزرگسالان به جوانان، تأکید کرد: براساس پژوهش های انجام شده، جوانان کشورمان استدلال می کنند که امکانات تفریحی کمی دارند و برای پر کردن اوقات فراغتشان و تفریح و دورهم بودن از قلیان و مواد دخانی استفاده می کنند، زیرا کمتر به نیاز جوانان توجه می شود.
مسجدی، با تأکید بر این که باید اوقات فراغت جوانان با تفریحات سالم، پر شود که اگر این اتفاق نیفتد، جایگزینی آن با دخانیات چندان رضایت بخش و به نفع جامعه نخواهد بود، تصریح کرد: مسؤولان ورزشی و پرورشی در سطح کشور باید به طور ویژه به مسأله اوقات فراغت جوانان، نگاه کنند، زیرا مطالعات نشان داده که بیش از ۸۵ درصد افرادی که معتاد هستند از سیگار و قلیان شروع کرده اند، علاوه براین که خلافکاری و بزهکاریهایی که از سوی جوانان رخ می دهد از همین مسأله ناشی می شود.
وی افزود: چنانچه دولت ایران قصد داشته باشد فعالیتی در زمینه مسائل اخلاقی جوانان انجام دهد، باید ابتدا با مصرف دخانیات، مقابله فرهنگی شود، چون که وقتی قلیان در همه مکان های کشور، عرضه می شود و حتی در گوشه گوشه کشور، تبلیغات آن نیز به خصوص در مسیرها و خیابان ها وجود دارد، طبیعی است افرادی که برای تفریح، به خارج از محیط خانه مراجعه می کنند، جذب این تبلیغات شوند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با اشاره به این که عرضه مواد دخانی باید کاملاً در ایران محدود شود، تصریح کرد: علاوه بر این که عرضه باید محدود شود، کار فرهنگی نیز باید صورت گیرد که این نیاز به یک همت جمعی دارد، اما متأسفانه دیده می شود که حتی در برنامه های صدا وسیما مصرف قلیان نمایش داده می شود و طبیعی است جوانانی که به برنامه های صدا و سیما اقبال دارند از رسانه ملی این روش نادرست را یاد می گیرند.
عضو کمیته ملی کنترل سرطان کشور ادامه داد: در حالی که در سالهای ۵۸ و ۵۹، صحنه های مربوط به مصرف دخانیات در رسانه ملی حدود ۳۹ ثانیه بود، اکنون این رقم به ۹۹ ثانیه رسیده است.
مسجدی اذعان داشت: از یک سو مصرف دخانیات، تبلیغ می شود و از سوی دیگر گفته می شود که مصرف دخانیات، درست نیست و اکنون این رویکرد در کشور موجب نوعی بیماری و سردرگمی در جامعه شده، چون که رفتارها با هم متناقض بوده، این در حالی است که رفتارها و قوانین باید همه با هم هماهنگ باشند.
وی ادامه داد: وضعیت کنونی مصرف مواد دخانی سنتی برای ۲۰ سال آینده ایران بسیار نامطلوب است، چون که بچه ها و کودکانی که در حال حاضر در کشورمان قلیان مصرف می کنند، حدود ۲۰ سال آینده دچار بیماری های گوناگون می شوند و در حالی که سن ۳۵ سالگی بهترین سن برای بهره وری است، با وضع کنونی ایران با یک ضرر سه جانبه روبرو خواهد بود، به طوری که هم فرد، هم خانواده و هم جامعه متضرر شده و شرایط نامطلوبی است که از هم اکنون باید فکری اساسی برای آن شود.
محمدرضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با بیان این که امروز در کشور، شعارهای خوبی سرداده، اما در عمل و اجرا ضعیف عمل می شود، افزود: شهرداری تهران سالها پیش تهران را شهر بدون دخانیات اعلام کرد، اما آیا در شهر تهران چنین احساسی می شود و القاء می شود که این شهر یک شهر بدون دخانیات است یا خیر؟! اگر چنین چیزی اعلام شده، باید به آن پایبند بود و در جهت آن، فعالیت داشت و کار فرهنگی کرد، زیرا این آسیب اجتماعی و اخلاقی افراد جامعه از تهران به سایر شهرها سرایت می کند.