در حالی که علیاکبر ولایتی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی در امور بینالملل اعلام کرده تهران قصد ندارد «در میدان جنگ و سیاست پشت بشار اسد را خالی کند» ٬ خبرگزاری بلومبرگ از آنچه «عقبنشینی» نیروهای سپاه پاسداران از مناطق جنگی سوریه نامیده خبر میدهد.
ایلای لیک٬ ستوننویس خبرگزاری بلومبرگ به نقل از «مقامهای نظامی آمریکایی و غربی» نوشته جمهوری اسلامی در حال «خارج کردن» نیروهای نظامی خود از مناطق نبرد در سوریه است.
این مقامهای نظامی آمریکایی و اروپایی که به نام آنها اشارهای نشده٬ به لیک گفتهاند این اقدام ایران در ائتلاف دو جانبه ایران و روسیه در ماجرای جنگ سوریه شکاف میاندازد.
لیک در یادداشت روز پنجشنبه (۱۸ آذرماه) خود نوشته «مقامهای آمریکایی» به وی گفتهاند که شاهد خروج تعداد «قابل توجهی» از نیروهای سپاه پاسداران از مناطق عملیاتی سوریه بودهاند.
آنطور که وی نوشته ایران این تصمیم را پس از کشته و زخمی شدن تعدادی از نیروهای نظامی ارشد خود در جریان عملیات بازپسگیری استان ادلب در سوریه از نیروهای داعش اتخاذ کرده است.
علاوه بر کشته شدن دهها نیروی رسمی سپاه٬ بسیج و نیروهای داوطلب در سوریه٬ حسین همدانی٬ فرمانده قرارگاه «امام حسین» ٬ فرشاد حسونیزاده فرمانده اسبق تیپ صابرین٬ حمید مختاربند مسئول سابق ستاد تیپ یکم «حضرت حجت» اهواز٬ عبدالله اسکندری از فرماندهان نیروی زمینی سپاه و هادی کجباف از فرماندهان ارشد سپاه «شوشتر» از بلندپایهترین نظامیان کشتهشده ایرانی در این کشور بودهاند.
این یادداشت در حالی نوشته شده از حدود دو هفته پیش٬ گزارشهای تائیدنشدهای از زخمیشدن قاسم سلیمانی٬ فرمانده نیروی قدس سپاه هم در سوریه منتشر شده است.
با اینکه سپاه این گزارش را تکذیب کرد٬ اما ازآن زمان٬ سلیمانی در هیچ مراسمی حضور نداشته و حتی برنامه سخنرانی وی در دانشگاه «شهید بهشتی» در روز ۱۶ آذر نیز لغو شد.
سپاه پاسداران بعد از آن اعلام کرد که قرار نبوده آقای سلیمانی در این برنامه سخنرانی کند.
ایلای لیک نیز نوشته که مقامهای اطلاعاتی ایالات متحده کماکان مشغول تحقیق بر روی گزارش زخمی شدن سلیمانی در اواخر ماه نوامبر در شهر حلب هستند.
در حالی که در ماه اکتبر والاستریت ژورنال از جنگ هفت هزار عضو سپاه و سایر نیروهای نظامی داوطلب به نفع بشار اسد در سوریه خبر داده بود٬ در حال حاضر تعداد این نیروها به کمتر از ۷۰۰ نفر رسیده است.
این آمار را یک مقام نظامی غربی در اختیار ایلای لیک گذاشته و افزوده این ۷۰۰ نفر شامل مشاوران نظامی ایران که از سال ۲۰۱۲ به آموزش و همکاری با ارتش سوریه مشغولند٬ نمیشود.
پس از آنکه روابط عمومی کل سپاه در ۱۷ تیرماه کشته شدن حسین همدانی در سوریه را تائید کرد٬ نیروهای فعال حزبالله در شبکههای اجتماعی از «پیچیدهشدن» جنگ سوریه و آغاز عملیاتی با عنوان «انتقام سخت» در این کشور خبر دادند.
شمار کشتههای ایران پس از آغاز این عملیات به اندازهای رسید که خبرگزاری «دفاع مقدس» محرم امسال را «عاشوراییترین محرم این سالها» نامید که جمهوری اسلامی در دهه اول آن «هر روز یک قربانی به بارگاه الله تقدیم کرده است.»
رابرت فورد٬ سفیر پیشین آمریکا در سوریه نیز به ایلای لیک گفته طولانی شدن جنگ سوریه و تلاش برای نگاه داشتن اسد در قدرت٬ ایران را تحت فشار زیادی قرار داده و هزینههای بسیاری را به این کشور تحمیل کرده است.
به گفته وی٬ جمهوری اسلامی با کشته شدن نیروهایش در سوریه٬ در واقع افرادی را که در خط مقدم به نفع اسد میجنگیدند از دست داده است.
آنطور که بلومبرگ نوشته دولت باراک اوباما به موضوع خروج نیروهای ایرانی از مناطق جنگی سوریه به منظور کاهش هزینههای انسانی با خوشبینی و امیدواری نگاه میکند.
در صورت صحت محتوای این یادداشت٬ تصمیم جمهوری اسلامی برای کاهش شمار نیروهای سپاه در سوریه به این معنا است که روسیه٬ متحد مهم خود در عملیات نظامی در داخل خاک سوریه را از دست میدهد.
پیشتر وبسایت المانیتور به نقل از یک منبع ایرانی که نامش فاش نشده٬ نوشته بود این جمهوری اسلامی بود که پای روسها را به سوریه کشاند.
شماری از سیاستگذاران آمریکایی معتقدند روسیه نیز همچون ایران نخواهد توانست در درازمدت با این شدت عملیات نظامی در سوریه را ادامه دهد.
آنتونی بلینکن٬ معاون وزیر خارجه آمریکا پس از شروع عملیات نظامی روسیه در سوریه گفته ورود مسکو به جنگ سوریه٬ فشارها بر خود این کشور را هم افزایش داده و کرملین نمیتواند در درازمدت به این اقدام ادامه دهد.
در همین حال موشه یلعون٬ وزیر دفاع اسرائیل نیز برنامه سه ماهه روسیه برای بازپسگیری استان ادلب و دیگر مناطق سوریه را به علت «بیکفایتی» نیروهای نظامی سوریه و نیز فقدان «عزم و اراده» در نیروهای سپاه پاسداران حاضر در این کشور «شکستخورده» اعلام کرد.
از: رادیو فردا