بالا گرفتن تنش میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی بازتاب گستردهای در رسانههای آلمان و اروپا داشته است. برخی به لزوم تغییر موضع غرب در قبال عربستان پرداختهاند و برخی به مسئولیت دو کشور در بحرانهای منطقه.
مهمترین رویداد سیاسی خاورمیانه در روزهای اخیر بالا گرفتن بحران سیاسی میان عربستان سعودی و جمهوری اسلامی است که در پی اعدام ۴۷ نفر، از جمله یک روحانی شیعه در عربستان پدید آمد. قطع مناسبات دیپلماتیک و خروج دیپلماتهای دو کشور از جمله پیامدهای این رویداد بود که بازتاب گستردهای در رسانههای آلمان و اروپا داشت و توجه بسیاری از روزنامهها را به خود جلب کرد.
اکثر نشریههای آلمانی در تفسیرهای خود به رویکرد و موضع غرب در قبال عربستان سعودی پرداختهاند، از جمله روزنامه “زاربروکر تسایتونگ” که در تفسیر خود از جمله مینویسد: «تهران میخواهد به انزوای خود پایان دهد. عربستان سعودی درمقابل تحریک میکند و به بیثباتی دامن میزند، آن هم در برههای از زمان که بسیار بحرانی است. عربستان سعودی تحت رهبری ملک سلمان و فرزندش تهاجمیتر از گذشته عمل میکند، هم در داخل و هم در خارج از کشور. عربستان با توجه به شیوههای خشونتآمیز خود در برخورد با زنان، پیروان مذاهب دیگر و همچنین منتقدان رژیم، دست کمی از باندهای آدمکش داعش ندارد. غرب باید با قاطعیت و صراحت بیشتری به نقض حقوق بشر در عربستان سعودی اعتراض و این کشور را به پیامدهایی ناخوشایند تهدید کند”.
در تفسیر روزنامه محلی آلمانی “لاندس تسایتونگ” در این باره از جمله آمده است: «پیام خونین ملک سلمان قرار بود نشانهای برای قدرتنمایی باشد، اما ممکن است در تمامی منطقه آتش بحران را شعلهور کند. او از لحاظ سیاسی در داخل کشور خود زیر فشار قرار دارد، اما اعدام ۴۷ نفر از جمله یک روحانی شیعه به اتهام فعالیتهای تروریستی پیامدهایی به دنبال خواهد داشت. غرب دیگر نمیتواند معاملات سلاح و دیگر بدهبستانها با عربستان سعودی را با نقش ثباتبخش ریاض در منطقه توجیه کند. برقراری صلح در کل منطقه تنها با مشارکت دادن حکام تهران و ریاض ممکن است و در وضعیت کنونی احتمال چندانی برای تنشزدایی وجود ندارد.»
نشریهی پراعتبار “فرانکفورتر آلگماینه” نیز در تفسیری مفصل تحت عنوان “اعلام جنگ ریاض” به بحران کنونی میان عربستان و جمهوری اسلامی پرداخته و از جمله مینویسد: «عربستان سعودی یکی از رهبران روحانی شیعه در کشور را اعدام کرد، به قطع مناسبات دیپلماتیک با ایران دست زد و دقیقا در لحظهای آب به آسیاب تنشهای مذهبی در خاورمیانه ریخت که گمان میرفت، برای حل بحران سوریه ائتلافی گسترده در حال شکلگیری است. آمریکا و روسیه که در این راستا به یکدیگر نزدیک شده بودند، بر عربستان و ایران فشاری ملایم وارد آوردند تا آنها را به همکاری در حل بحران سوریه ترغیب کنند. حال اما به جای آنکه گفتوگوهایی در این راستا صورت گیرد، خشونت تازهای در میدان جنگ سوریه حکمفرما خواهد شد.»
در بخش پایانی تفسیر “فرانکفورتر آلگماینه” به عملکرد سیاسی عربستان در داخل و خارج این کشور اشاره شده و از جمله آمده است: «رهبری جدید عربستان با اقدامات خود در مسیری خطرناک افتاده است. عربستان در سوریه و یمن به اهداف جنگی خود نرسیده و “داعش” نیز خود را لحظهبهلحظه به عربستان نزدیکتر میکند. بهای نازل نفت که عربستان خود مسبب آن است، حال ثبات آن کشور را به خطر انداخته است. افزون بر این جمهوری اسلامی که دشمن دیرین عربستان محسوب میشود، دوباره به جمع جامعه بینالملل بازگشته است. تا زمانی که خاندان آلسعود درگیر این وسوسه است که حد و مرز جمهوری اسلامی را به این کشور نشان دهد، تمامی تلاشها برای صلح و ثبات در خاورمیانه نقش بر آب خواهد شد.»
روزنامه هلندی “د فولکسکرانت” نیز یکی از تفسیرهای خود را به این موضوع اختصاص داده و از جمله مینویسد: «عجب شریک فوقالعادهای! در حالیکه سردمداران آمریکا میکوشند، آتشهای موجود در منطقه پرالتهاب خاورمیانه را خاموش کنند و امیدوارند که ایران را از دستیابی به سلاحهای هستهای باز دارند، اکنون عربستان سعودی، یعنی دوست واشنگتن به آتش منطقه دامن میزند. اعدام یکی از مهمترین روحانیون شیعه در عربستان تنشها را در منطقهای تشدید کرده که دو کشور عراق و سوریه را به خاطر اختلافات و نزاعهای مذهبی و فرقهای تا آستانهی نابودی پیش برده است.»
نشریه اسپانیایی “ال موندو” در تفسیر خود به نقش ایران و عربستان در منطقه پرداخته و هر دو کشور را در بحرانهای خاورمیانه مسئول میداند: «دلیل بخش بزرگی از بحرانهای خونین در منطقه را باید جنگ پنهانی دو ابرقدرت جهان اسلام دانست.
عربستان سعودی و ایران بر سر سلطه بر منطقه با یکدیگر رقابت دارند و هر کدام از آنها میکوشد تصور خود از اسلام را به اطراف صادر کند و به کرسی بنشاند. اختلاف سنیمذهبان و شیعیان دلیل بسیاری از جنگهای منطقه است، از سوریه و عراق گرفته تا یمن که شاهد جنگ نیروهای سعودی با شورشیان شیعهمذهب حوثی است که مورد پشتیبانی ایران قرار دارند.»
از: دویچه وله