گزارشی از مراسم اهدای جایزه شجاعت بنیاد هارالد ادلستام به بهاره هدایت

چهارشنبه, 30ام فروردین, 1391
اندازه قلم متن

مراسم اهدای اولین جایزه بنیاد هارالد ادلستام به بهاره هدایت، ظهر روز ۲۸ فروردین، در تالار ریدارهوست شهر استکهلم برگزار شد.

به گزارش دانشجونیوز، در ابتدای این مراسم کارولین ادلستام، نوه هارالد ادلستام که این بنیاد به یاد وی تاسیس شده است، در سخنانی گفت: “۱۶ آوریل روز درگذشت هارالد الدستام روز جهانی شجاعت نامیده شده است. این روزی است که ما شجاعت را جشن می گیریم تا برای حفاظت و دفاع از حقوق بشر برخیزیم . ۱۶ آوریل درباره اهمیت حمایت از افراد اندکی است که در سراسر جهان شجاعت اعتراض و برخواستن علیه خشونت و شکنجه را دارند.”

او با اشاره به فعالیت های این دیپلمات پیشین سوئدی در راستای حقوق بشر در کشورهای مختلف و تلاش او در راستای آنچه که امروزه “مسئولیت در قبال حمایت از دیگران” خوانده می شود، بیان کرد: “بهاره هدایت به صورت مکرر موارد بسیاری از نقض حقوق بشر در دانشگاه های ایران را به سازمان های حقوق بشری گزارش کرده است. با وجود تهدیدات نیروهای امنیتی حتی با وجود بازداشت، او به فعالیت های خود ادامه داده و نشست های بسیاری را در رابطه با حقوق بشر برگزار کرده است. او در جنبش دانشجویی و جنبش زنان نقش کلیدی بازی کرده است” و نسبت به محرومیت بهاره هدایت از حقوق خود در زندان ابراز نگرانی کرد.

او در پایان افزود: “از آنجایی که یکی از شجاعانه ترین اقدامات هارالد الدستام مشارکت در نجات ۵۸ نفر از اعضای گروه جنبش توپامارو در اوگاندا بوده است و دولت اروگوئه جایزه هارالد الدستام را حمایت کرده است، اعطای نقاشی هنرمند اروگوئه ای آرمیاس نی (Aramis Ney) نمادین است.”

پس از آنکه کلیپی درباره فعالیت و زندگی بهاره هدایت، که توسط همراهان او در ایران ساخته شده بود به نمایش گذاشته شد، متن پیام بهاره هدایت به دو زبان فارسی و انگلیسی قرائت شد.

کارولین ادلستام

بهاره هدایت، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت، که به دلیل حضور در زندان نتوانست در این مراسم حضور بیابد، در پیامی از زندان خطاب به بنیاد هارالد ادلستم آورده است:

“عنوان “شجاعت فوق العاده و تعهد فعالانه برای عدالت” برای این جایزه مرا بر آن می دارد که روزی نه چندان دور را آرزو نمایم که هیچ کس برای تعهد فعالانه خود جهت دستیابی به عدالت و اعتراض به نقض حقوق بشر مستوجب پرداخت هزینه نباشد و انتخاب سبک زندگی، ابراز عقیده و انتقاد از حاکمان و مطالبه حقوق برابر نه از سر “شجاعت فوق العاده”، بلکه آزادانه و جزء حقوق سلب ناشدنی مردم سرزمینم باشد.”

کارولین ادلستام به عنوان رئیس هیئت داوران بنیاد، جایزه را که شامل یک لوح و یک اثر هنری بود، به نمایندگی از بهاره هدایت، به پروین اردلان اعطا کرد.

پروین اردلان: نقش مهم بهاره هدایت در پیوند دو جنبش دانشجویی و زنان

پروین اردلان پس از دریافت جایزه از احساس متناقضش گفت: “خوشحالم که این جایزه را به نمایندگی از بهاره هدایت که سمبل شجاعت و مقاومت برای بسیاری از ماست دریافت می کنم، اما جای خالی بهاره در بین کسانی که به افتخار او جمع شده اند بسیار بزرگ است.”

دریافت جایزه بهاره هدایت توسط پروین اردلان (عکس از رادیو سوئد)

این فعال زنان با اشاره به نقش مهم بهاره هدایت در پیوند دادن دو جنبش دانشجویی و زنان افزود: “مهدیه گلرو، شبنم مددزاده، عاطفه نبوی و فرشته شیرازی و بسیاری دیگر، بهاره های دیگری هستند که به جای مورد تشویق قرار گرفتن برای فعالیت ها و تلاش هایشان پشت میله های زندان اند. ”

او با اشاره به افزایش فشار بر فعالین اجتماعی پس از انتخابات ریاست جمهوری گذشته و نظامی شدن منطقه، آماری از سرکوب دانشجویان در سال گذشته به نقل از سایت دانشجونیوز ارائه داد و با طرح این پرسش که ” آیا ما می توانیم چشم هایمان را بر شکنجه روانی و فیزیکی دانشجویان و محرومیت از تحصیل آن ها ببندیم؟ ” گفت: ” بسیج عمومی دانشگاه ها، اتحادیه های دانشجویی، جامعه مدنی و سازمان های حقوق بشری برای تامین آزادی بی قید و شرط فعالیت های دانشجویی ضروری است. این یک ضرورت در حقیقی ترین معنای مسئولیت در قبال حمایت از دیگران است. ”

مراسم با اجرای یکی از سرودهای انقلابی شیلی توسط Arja Saijonmaa خواننده سرشناس سوئدی پایان یافت.

مهرداد درویش پور: نسل جوان در این مسیر تنها نیست

دکتر مهرداد درویش پور استاد دانشگاه استکهلم نیز که در این مراسم حضور داشت درباره اهمیت این جایزه به دانشجونیوز گفت: “هر چند این اولین جایزه ای بود که توسط این بنیاد اعطا شد و این بنیاد هنوز در میان عموم مردم چندان شناخته شده نیست، اما حضور طیف گسترده ای از هنرمندان، فعالین فرهنگی و حقوق بشری و روزنامه نگاران سوئد و همچنین دیپلمات های کشورهای مختلف نشان دهنده اهمیت این مراسم است که می تواند توجه جامعه جهانی را به فعالیت های فعالین اجتماعی ایران جلب کند.”

او بر اهمیت فعالیت های حقوق بشری فعالین خارج از کشور و تلاش آن ها برای جلب توجه افکار عمومی نسبت به وضعیت زندانیان سیاسی تاکید کرد و ابراز امیدواری کرد که این فعالیت ها در آزادی آن ها موثر واقع شود.

این جامعه شناسی ایرانی همچنین افزود: “اهمیت این جایزه تنها به دلیل جلب توجه جامعه جهانی نیست، بلکه همان طور که در پیام خانم هدایت هم اشاره شده بود، اهدای این جوایز به فعالین داخل کشور به ویژه نسل جوان خاطر نشان می کند که در این مسیر تنها نیستند و به آن ها امید می دهد که فعالیت هایشان با بی تفاوتی جامعه جهانی روبرو نیست و به عنوان نمادی از شجاعت مورد تقدیر و توجه قرار خواهند گرفت. ”

جایزه ادلستام، یک جایزه معتبر بین المللی است که در سوئد و توسط بنیاد هارالد ادلستام برای فعالیت های برجسته و شجاعانه در دفاع از حقوق بشر اهدا می شود. این جایزه به نام و یاد دیپلمات و سفیر سوئدی، هارالد ادلستام (۸۹-۱۹۱۳) نامگذاری شده است. شهرت هارالد ادلستام به دلیل فعالیت های شجاعانه مدنی و مبارزه برای حقوق بشر است. وی در زمان جنگ جهانی دوم به فرار اعضای گروه های مخالف در آلمان کمک کرده بود. همچنین، بعدها در زمان تصدی سفارت سوئد در شیلی به هنگام کودتای آگوستو پینوشه در شیلی، در در فرار و نجات جان فعالان سیاسی شیلی و همچنین سیاستمداران کوبایی نقش بسیار مؤثری داشت.

در بیانیه بنیاد ادلستام اعلام شده بود که بهاره هدایت با شجاعت فوق العاده و تعهد به عدالت، به صورت فعالانه به مقابله با نقض حقوق بشر در ایران پرداخته است و علیرغم تهدیدات نیروهای امنیتی و اطلاعاتی حکومت، بارها زندگی و آزادی خود را برای دفاع از حقوق بشر به خطر انداخته و از این رو شایسته دریافت جایزه ادلستام شناخته شده است.

از: دانشجونیوز


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.