خلیل‌زاد: جمهوری اسلامی ایران، مانعی بر سر راه صلح در افغانستان

شنبه, 5ام مهر, 1399
اندازه قلم متن

«آمریکا به ایران پیشنهاد گفت‌وگو بر سر روند صلح افغانستان داده است»

زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا برای صلح در افغانستان-KARIM JAAFAR / AFP

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا برای آشتی در افغانستان می‌گوید جمهوری اسلامی ایران چالشی در راه مذاکرات صلح افغانستان است.

او دیشب در گفت‌وگوی از راه دور در سازمان صلح آمریکا گفت که تمام کشورهای منطقه به جز جمهوری اسلامی ایران با روند صلح افغانستان همراه شده‌اند.

آقای خلیل‌زاد اما هم‌زمان گفت که آمریکا به جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داده است که بر سر روند صلح افغانستان با این کشور گفت‌و‌گو کند.

از نظر آقای خلیل‌زاد، مخالفت ایران با روند صلح افغانستان به دلیل روابط نامناسبش با آمریکا است.

او گفت: «ایران می‌خواهد آمریکا درگیر جنگی باشد که نه بتواند آن را با موفقیت پایان بخشد و نه ادامه‌اش دهد. ایران به دنبال تحمیل تلفات و هزینه سنگین بر آمریکا در افغانستان است.»

نماینده ویژه آمریکا همچنین گفت که ایران با حمایت از گروه‌های مخل امنیت می‌کوشد دردسری تازه را برای آمریکا افغانستان ایجاد کند اما آمریکا این حرکات را به دقت زیر نظر دارد.

پاسخ ایران به موضع‌گیری تازه آقای خلیل‌زاد هم سریع بود: ابراهیم طاهریان، همتای آقای خلیل‌زاد و نماینده ویژه وزیر امور خارجه ایران در امور افغانستان سخنان او پیرامون نقش جمهوری اسلامی ایران در روند جاری صلح را در این کشور «غیرمسؤولانه و نشانه بارزی ازعدم‌درک دقیق تحولات افغانستان از سمت آمریکا» دانست.

آقای طاهریان گفت: «جمهوری اسلامی ایران رسما و به صراحت از آغاز مذاکرات بین دولت افغانستان و طالبان حمایت می‌کند و بر آمادگی خود برای پیشبرد روند صلح واقعی و پایدار در این کشور تاکید کرده است و ثبات در افغانستان را بخش جدایی‌ناپذیر و همیشگی سیاست خود در این کشور می‌داند.»

این دیپلمات ایرانی گفت: «اظهارات مطرح شده توسط مقام آمریکایی ناشی از مشخص شدن تدریجی اشتباه معماران توافق دوحه در نحوه پیشبرد روند صلح و توسل آنان به بازی سرزنش به منظور توجیه ناکارآمدی این سیاست از طریق متهم کردن دیگر کشورها است.»

با وجود ادعای مقام‌های ایرانی درباره حمایت از روند صلح افغانستان، جواد ظریف که اسمش در فهرست سخنرانان افتتاحیه مذاکرات صلح افغانستان در دوحه بود، از شرکت و سخنرانی در این گردهمایی خودداری کرد.

ایران هم‌زمان با تامین رابطه با دولت افغانستان با طالبان نیز روابطی دارد. اما روند جاری صلح به رهبری آمریکا را راه برقراری صلح و ثبات دائمی در افغانستان نمی‌داند.

مذاکرات صلح افغانستان همچنان در دوحه جریان دارد اما بر سر تعیین اصول کاری و موضوعات مورد مذاکره هنوز توافقی حاصل نشده است.

آقای خلیل‌زاد برای گزارش‌دهی به واشینگتن برگشته است و تاکنون در کنگره شهادت داده و در سازمان صلح آمریکا سخنرانی کرده است.

در این سخنرانی او همچنین گفت دو طرف افغانستان از خشونت به عنوان ابزاری برای تقویت مواضع و جهت‌دهی به مذاکرات استفاده می‌کنند.

او گفت: «دو طرف اکنون باید برای رسیدن به یک توافق سیاسی که بتواند فصل ۴۰ سالۀ مرگ و ناامیدی را ببندد، کاملاً متعهد شوند. اما این کار آسان نیست. افغانستان پیچیده است. در آن جا نخبگان قدیمی، نخبگان تازه، کسانی که نخبه خواهند شد، رهبران مذهبی، رهبران شهری و روستایی، قبیله‌‎ها و قوم‌ها و فرقه‌های مذهبی وجود دارند. دربارۀ یک نظام سیاسی و اقتصادی برتر و حقوق و ارتباط درست میان جنسیت‌‎ها، دیدگاه‌‎های گونا‌‎گونی است.»

او همچنین گفت طالبان حاضر شده‌اند حقوق زنان را به رسمیت بشناسند و حتی اجازه دهند که در دولت آینده کشور وزیر زن هم وجود داشته باشد.

از: ایندیپندنت


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.