در راه اصلاح ایران باید قربانی داد
«در راه اصلاح ایران باید قربانی داد»، این فریاد دکتر حسین فاطمی بود که از قلم ظلم ستیز و حق طلب او در روز ۱۳ مرداد ۱۳۲۸ تراوش نمود و بر پیشانی روزنامه اش یعنی باختر امروز نشست و به عنوان درسی آموزنده و کلامی فراموش نشدنی برای همیشه بر تارک تاریخ این سرزمین نقش بست. حسین فاطمی در این سرمقاله تاریخی توضیح داد که ایران در چنبره ی استبداد فاسد داخلی و قدرت های استعماری حامی آن اسیر و گرفتار است و برای رهایی از این سلطه ی هولناک باید قربانی داد. و او خود در سحرگاه ۱۹ آبان ۱۳۳۳ در قربانگاه میدان تیر لشگر دو زرهی در مقابل جوخه اعدام کودتاچیان مزدور بیگانه ایستاد و جان پاک و شریف خود را در راه آزادی و استقلال ایران نثار کرد.
حسین فاطمی مدیر روزنامه باختر امروز ، جوان سرشار از شور آزادیخواهی و میهن دوستی بود که در روز ۲۲ مهر۱۳۲۸ در کنار دکتر مصدق به تحصن اعتراضی دربار رفت و هنگام خروج از تحصن هم او بود که پیشنهاد متشکل شدن را به جمع یاران مصدق ارائه کرد و نام این تشکل یعنی « جبهه ملی ایران » را نیز او پیشنهاد نمود . فاطمی متولد سال ۱۲۹۶ و در هنگام اعدام ۳۷ سال بیشتر نداشت . او در تمام طول زندگی کوتاه و اثر گذارش با ظلم و استبداد و فساد و سلطه ی بیگانه مبارزه کرد . فاطمی به نظام جمهوری و جدایی دین از حکومت معتقد بود و سلطنت را سرمنشاءاستبداد و وابستگی می دانست . حسین فاطمی پس از کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ، مدتی به زندگی مخفیانه روی آورد اما سر انجام ، حدود شش ماه پس از کودتا ، در روز ششم اسفند ۳۲ به دست کودتاچیان اسیر شد . در روز بازداشت در مقابل چشم نظامیان و نیروهای پلیس و در مقابل ساختمان شهربانی مورد هجوم چاقوکشان حکومت کودتا قرار گرفت که پیکر او را با ضربات متعدد کارد و به قصد به قتل رساندن او مجروح کردند اما قصد و توطئه کودتا چیان برای کشتن او در همان روز با فداکاری خواهرش که خود را سپر جان برادر قرار داد ، نا موفق ماند . به ناچار فاطمی را با همان حالت مضروب و مجروح در محکمه نظامی ، محاکمه و سپس به جوخه اعدام سپردند . باید یاد آور شد که فاطمی حدود سه سال قبل از تیرباران شدن توسط کودتاچیان سلطنتی ، در ۲۶ بهمن ۱۳۳۰ توسط مدعیان دین ، یعنی اعضای فدائیان اسلام نیز مورد تیرباران قرار گرفته و مضروب و مصدوم شده بود .
ما به این اصل باورمندیم که اعدام انسان ها به طور کلی عملی شنیع و دد منشانه است . به ویژه اعدام زندانیان سیاسی و عقیدتی که جز ابراز نظر خود برای اعتلای میهن و سعادت و رفاه هموطنان شان گناهی مرتکب نشده اند ، عملی به مراتب غیر انسانی تر است. اعدام دکتر فاطمی وزیر خارجه دولت ملی مصدق داغ ننگ ابدی است که بر پیشانی حکومت برخاسته از کودتا نشسته است و این داغ ننگ هیچگاه زدوده شدنی و محو شدنی نیست . در بزرگی و شرافت دکتر فاطمی همین بس که دکتر مصدق رهبر نهضت ملی ایران او را شهید راه وطن نامیده و در مورد اوچنین گفته است : « اگر ملی شدن صنعت نفت خدمت بزرگی است که به مملکت شده باید از آن کسی که اول این پیشنهاد را نمود سپاسگزاری کرد و آن کس شهید راه وطن دکتر حسین فاطمی است که روزی در خانه جناب آقای نریمان ، پیشنهاد خود را داد و عده ی نمایندگان جبهه ملی حاضر در جلسه آن را به اتفاق آراء تصویب نمودند . رحمت الله علیه که در تمام مدت همکاری با این جانب حتی یک ترک اولی هم از آن بزرگوار دیده نشد.»
جبهه ملی ایران در روز ۱۹ آبان ماه در شصت و ششمین سالروز شهادت دکتر حسین فاطمی نام و یاد آن مرد بزرگ را گرامی می دارد و به روان پاکش درود می فرستد.
نوزدهم آبان ماه ۱۳۹۹ خورشیدی
تهران – شورای مرکزی جبهه ملی ایران