نعمت احمدی: رییس‌جمهور حقوقدان

پنجشنبه, 10ام مرداد, 1392
اندازه قلم متن

nemat-ahmadi

برخی گفته‌ها و جمله‌ها وارد تاریخ می‌شود یا حتی تاریخ‌ساز. لحظات ماندنی در مناظره کاندیداهای ریاست‌جمهوری فراوان بود و جملاتی ردوبدل شد که در بحبوحه انتخابات ورد زبان مردم شد. مثلا وقتی دکتر روحانی گفت: «من سرهنگ نیستم، من حقوقدانم» این جمله وارد ادبیات مردم و تاریخ‌ساز شد. حالا که به نظر بسیاری از صاحب‌نظران کلیدواژه موفقیت دکترروحانی در آن شب تاریخی مناظره، یکی همین جمله شد توقع جامعه از ایشان چیست و چه پهنه‌ای را پیش‌روی ایشان گشوده و چه توقعاتی را به وجود آورده است؟ کمتر کاندیدایی در طول ادوار مختلف فعالیت انتخاباتی از قانون اساسی خصوصا فصل سوم آن یاد کرد، تنها کاندیدایی که به این فصل از قانون اساسی به صراحت توجه کرد، دکترروحانی حقوقدان است و همین توقع جامعه را بالا برده است. در ابتدا نیم‌نگاهی به اصول مندرج در اصل سوم قانون اساسی خواهم داشت. اصول ۱۹ تا ۴۲ قانون اساسی یعنی ۲۳ اصل از ۱۷۷ اصل قانون اساسی، راجع به حقوق ملت است، اصولی که دکترروحانی نوید اجرایی‌شدن آنها را داد.

اصولی که اگر اجرا شوند به اهداف اصلی قانون اساسی رسیده‌ایم. اصولی که با گوشت و پوست و خون مردم سروکار دارد و مردم از هر قوم و قبیله‌ای که باشند از حقوق مساوی برخوردارند. همه افراد ملت اعم از زن و مرد، یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند. وقتی از مناطق محروم یاد می‌شود وقتی مدرسه‌ای در «شین‌آباد» کردستان آتش می‌گیرد و چند دانش‌آموز دختر می‌سوزند و می‌میرند، وقتی ارابه مرگ در جاده‌های کشور به علت استانداردنبودن جاده‌ها قربانی می‌گیرد، همین اصل بیستم را اگر اجرایی کنیم از وسعت حوادث می‌کاهیم. وقتی قانون اساسی در اصل بیستم، حقوق مساوی اقتصادی برای همه افراد ملت در نظر می‌گیرد، چرا باید بعضی از استان‌های کشور فاقد امکانات اولیه سکونتی باشند و موج مهاجرت از این استان‌ها به سوی کلانشهرها خصوصا پایتخت روان باشد؟ اینکه سفر استانی به راه انداخته و هیات دولت را در فلان شهرک تشکیل دادند، ظاهرا خوب است اما چه فایده؟ این شهرک آب می‌خواهد، برق می‌خواهد، کارگاه تولیدی می‌خواهد تا جوانان در محل زندگی خود صاحب کار و حرفه‌ای شوند.

حقوق یکسان اقتصادی یعنی اینکه همان اندازه که در استان‌های مرکزی و نزدیک به پایتخت کارخانه داریم در استان‌های غربی و جنوبی هم داشته باشیم چرا باید مثلا سیستان و بلوچستان به نسبت جمعیت خود امکان اشتغال نداشته باشد. کردستان و ایلام چرا شرایط امروز را دارند؟ به همین دو اصل قانون اساسی یعنی اصل ۱۹ و ۲۰ که تنها تساوی در حقوق از هر رنگ و نژاد و زبان را به همراه تساوی دیگر حقوق انسانی از سیاسی و اقتصادی گرفته تا اجتماعی و فرهنگی را تشریح کرده است اگر توجه شود و عمق نگاه تساوی‌خواه دکتر روحانی، به عنوان رییس‌جمهور حقوقدان، می‌تواند غبار محرومیت‌هایی که در بعضی مناطق با تاسف وجود دارند را از میان بردارد، بازهم راجع به دیگر اصول خواهم نوشت.
از: شرق


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.