پس از رونمایی از لباس کاروان ایران برای افتتاحیه المپیک، از آن به قدری انتقاد شد که مسئولان تصمیم به حذف آن گرفتند و قرار شد که کاروان با “ست ورزشی” رژه برود. لباس شبیه یونیفرم “مهمانداران” بود و در دقیقه ۹۰ رونمایی شد.
به دنبال انتقاد گسترده به طرح لباس رسمی کاروان ایران برای شرکت در افتتاحیه المپیک توکیو، تصمیم به حذف این لباس گرفته شد. خبرآنلاین دوشنبه ۲۸ تیر (۱۹ ژوئیه) با انتشار این خبر نوشته که استفاده از «ست ورزشی» توسط ورزشکاراندر مراسم افتتاحیه در دستور کار قرار گرفت.
رونمایی از لباسهای رسمی کاروان ورزشی ایران برای افتتاحیه این دور از بازیهای المپیک عصر شنبه، ۲۶ تیر و همزمان با اعزام اولین گروه ورزشکاران به توکیو صورت گرفت. کمی از این مراسم نگذشت که فضای شبکههای اجتماعی مملو شد از انتقاد، طنز و تمسخر.
با حذف این لباس کاروان ایران در رژه افتتاحیه نه با پوشش رسمی کشور خود، مانند سایر ورزشکاران دیگر کشوره، که با یک “ست ورزشی” شرکت میکند. کیکاوس سعیدی، دبیرکل کمیته ملی المپیک ایران به خبرآنلاین گفته: « در راستای احترام به افکار عمومی چنین تصمیمی گرفته شده است.»
لباس کاروان اعزامی ایران به المپیک توکیو، برای مردان کت و شلوار سورمهای و برای زنان مانتو و مقنعه فیروزهای و شلوار سفیدرنگ طراحی شده بود. در حالی که وزرشکاران زن و مرد هر کشوری در مراسم افتتاحیه المپیک با لباسهایی با رنگ یکسان و بسیار هماهنگ رژه میروند.
کیکاوس سعیدی در مواجه با موج انتقادها به خبرگزاری ایسنا گفته بود طراحی و انتخاب لباس کاروان ایران «در تخصص ما نبود و برای همین کار را به گروه مد و لباس وزارت فرهنگ ارجاع دادیم.» به گفته او لباس کاروان ایران از بین ۲۳۰ طرح انتخاب شده است و حتی وزیر ورزش و جوانان هم دربارهاش نظر داده است.
انتقادها به لباس کاروان ایران یکی دو تا نبوده است. مسئولان حتی در انتخاب پس زمینه نیز زحمت زیادی به خود ندادهاند. سعیدی در مورد چروک بودن پرده پشت مدل عکاسی گفته است: «پرده تصویر مربوط به ما نبود و محتوای برنامه مربوط به ما بود که با کمک صداوسیما برگزار شد. ما به اسپانسر اجازه داده بودیم اگر تبلیغی دارد، به انجام برساند.»
ایسنا نوشته است امسال نیز وقتی «از لباس کاروان اعزامی ورزشکاران کشورمان به توکیو رونمایی شد، برخی با طرح این پرسش ها که این لباس المپیک است یا کادر درمان و یا مهمانداران هواپیما، طرح ها را به چالش کشیدند.»
اولویت با تولید داخلی
برای این طرح ظاهرا از دو سال پیش “برنامهریزی” شده بود و محصول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کارگروه مد و لباس این وزارتخانه بود.
بنا به گفته دبیرکل کمیته ملی المپیک آنها پیشنهادهایی از برندهای خارجی با قیمت پاپین داشتهاند، اما “اولویت”شان “حمایت از تولید داخل” بوده است.
او دلیل انتخاب رنگی را که به شدت مورد انتقاد قرار گرفته، گرمای بالای هوا در توکیو دانسته و گفته است: «ما نمیتوانستیم از رنگهای تیره استفاده کنیم و مجبور بودیم برای انتخاب البسه روی رنگ روشن تأکید داشته باشیم.»
رونمایی دقیقه ۹۰
با وجود آنکه المپیک توکیو به خاطر پاندمی کرونا یک سال عقب افتاد، اما مسئولان برنامهریزی و طراحی لباس وزرشکاران ایران بازهم نتوانستند به موقع لباسی درخور ارائه دهند.
کیکاووس سعیدی در مورد “رونمایی دقیقه ۹۰” از لباسها گفته است: «برنامه ما این بود که دو هفته پیش از اعزام مراسم رونمایی از لباس را برگزار کنیم که بهدلیل شرایط کرونایی یک هفته به تعویق افتاد و پس از آن هم مجددا امکان برگزاری مراسم وجود نداشت.»
این اولین بار نیست که لباس رسمی ورزشکاران ایرانی برای المپیک جنجال برانگیز میشود. به گزارش ایسنا طراحی لباس کاروان اعزامی ایران به مسابقات المپیک، سالهاست که محل مناقشه بوده و در مواردی، مانند این بار در مواجه با موج انتقاد به تغییر این پوشش منجر شده است.
لباس ورزشکاران مرد “اداری” است و بی هیچ ایدهای
ایسنا به نقل از شیرین افلاطونی، طراح پارچه و لباس و مدرس دانشگاه نوشته است: «رکن مهمی در طراحی لباس هم بانوان و هم آقایان وجود دارد که باید با هم هماهنگ باشند؛ ویژگیای که اصلا در طراحی لباسی این دوره، اتفاق نیفتاده بود؛ در حالی که این هماهنگی باید از نظر اتحاد رنگ، طرح و فرم صورت بگیرد.»
لباس وزرشکاران مرد هم بنا به گفتههای این طراح مناسب نیست و ربطی به ورزش ندارد. افلاطونی به ایسنا میگوید طرح لباس مردان کاروان اعزامی ” کلاسیک است و طرح و تیپ اداری” دارد. او اضافه میکند که در این لباس “هیچ المان خاصی” که “نشان دهد لباس رسمی ما در المپیک است” وجود ندارد و “برای لباس آقایان اصلا طراحی نشده و هیچ ایده ای در نظر گرفته نشده است.»
از: دویچه وله