بر اساس یک گزارش اختصاصی که به «ایرانوایر» رسیده است، روسیه یک کشتی فنی ایران را که مخصوص لولهگذاریهای نفتی در دریا است، توقیف کرده است. مقامهای روسی این خبر را منتشر نکردهاند و منابع دولتی ایران هم خواستهاند که این خبر پنهان بماند.
***
درباره کشتی توقیف شده چه میدانیم؟
این کشتی با نام «اوشنیک»، متعلق به ایران و تحت مدیریت «شرکت تاسیسات دریایی» و برای فرار از تحریمها با پرچم کشور «مالت» در حرکت بوده؛ اما جمهوری اسلامی ایران آن را به روسیه اجاره داده است. این کشتی تحت اجاره روسیه مشغول لولهگذاریهای نفتی برای خط لوله نفتی «نورداستیم۲» بود که قرار بوده گاز این کشور را به آلمان برساند. ایالات متحده پس از تجاوز نظامی روسیه به اوکراین این خط لوله گازی را تحریم کرده است.
مدت زمان اجازه کشتی ظاهرا در حال اتمام است و ایران قصد داشته مجددا آن را به روسیه اجاره دهد؛ اما در این فاصله از آن برای توسعهبخشی از یک میدان گازی خود در خلیج فارس استفاده کند. روسیه در واقع مالی را که در اجاره داشته، توقیف کرده و اختیار آن را فعلا از دست مالک کشتی که ایران است، خارج کرده است.
بر اساس گزارشی که به ایرانوایر رسیده است، کشتی ایرانی از اول تیر در نزدیکی یکی از بنادر هلند است. به دلیل محدودیتهایی که روسیه و ایران اعمال کردهاند، ایرانوایر نتوانسته مستقلا از دلیل توقیف کشتی و وضعیت فعلی خدمه آن اطلاعی کسب کند.
مجوز خروج این کشتی از ایران توسط «جواد اوجی»، وزیر نفت ایران در دولت «ابراهیم رئیسی» صادر شده است.
چرا ایران و روسیه خبر توقیف کشتی را علنی نکردهاند؟
توقیف کشتی ایرانی همزمان با سفر «سرگئی لاوروف»، وزیر خارجه روسیه به تهران بوده است؛ اما مقامهای ایرانی از رسانهها خواستهاند که این موضوع را منتشر یا درباره آن از مقامهای روسی سوال نکنند. دلیل این خواسته «جلوگیری از اثر منفی انتشار موضوع بر راه حل حقوقی» برای رفع توقیف عنوان شده است.
دولتها در زمان توقیف کشتیهای خود، مثل توقیف دو کشتی نفتکش با پرچم یونان که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در آبهای خلیج فارس توقیف شده، موضوع را به سرعت علنی میکنند و فشار افکار عمومی را یکی از راههای تسریع در حل موضوع میدانند.
ارزش اوشنیک چقدر است؟
ارزش کشتی توقیف شده ایران ۳۰۰ میلیون دلار عنوان شده و مقامهای ایرانی پیشتر گفته بودند که با پایان یافتن دوره اجاره آن به روسیه در تابستان سال جاری، در نظر دارند آن را برای استفاده در انتقال یک سکوی نفتی در میدان پارس جنوبی در خلیج فارس به ایران بیاورند و دوباره اجاره دهند.
بر اساس گزارشها روسیه این شناور فنی ایران را با رقم ۱۰۰ هزار دلار اجاره کرده، در حالی که رقم اجاره مشابه آن از کشورهای ساحل جنوبی خلیج فارس بیش از سه برابر این رقم و نزدیک به ۳۴۰ هزار دلار است.
مقامهای ایران به طور علنی کشور اجارهکننده این کشتی را اعلام نکرده بودند؛ اما برخی از متخصصان ایرانی پیشتر هشدار داده بودند که با توجه به وضعیت روسیه پس از تجاوز نظامی به اوکراین، احتمال توقیف و حتی مصادره این کشتی توسط روسها وجود دارد.
ایران دو شناور با قابلیت لولهگذاری دریایی دارد؛ اما کشتی اوشنیک قابلیت دارد تا لولههای نفتی را هم از جا بلند کند؛ امکانی که کشتی لولهگذار دیگر ایران فاقد آن است.
از: ایران وایر