خیزش سراسری ایران
حزب سوسیال دموکرات آلمان با تصویب یک قطعنامه کمسابقه، سرکوب اعتراضات در ایران را محکوم کرد و خواستار گسترش تحریمها علیه جمهوری اسلامی، تحقیق مستقل درباره نقض حقوق بشر، تشکیل صندوق مالی برای دور زدن فیلترینگ، تسهیل صدور ویزا برای ایرانیانی که به خطر میافتند و نیز توقف استرداد پناهجویان ایرانی از آلمان شد.
حزب سوسیال دموکرات با ائتلاف دو حزب سبزها و دموکرات آزاد دولت ائتلافی آلمان را با صدراعظمی اولاف شولتس تشکیل داده و دارای قدرتمندترین فراکسیون پارلمانی در مجلس فدرال آلمان است. به این دلیل خواستهای این حزب شانس تبدیل شدن به لایحهای اجرائی را دارد.
قطعنامه این حزب، رفتار جمهوری اسلامی و سرکوبگران آن را با لحنی تند و همبسته با معترضان ایرانی محکوم کرده است.
انتشار با ۱۰ روز تاخیر
این قطعنامه در نشست روز ۶ نوامبر امسال مجمع حزب از تصویب گذشته، اما برای نخستین بار روز ۱۷ نوامبر انتشار یافته است. دلیل تاخیر در انتشار قطعنامه روشن نیست.
قطعنامه چنین آغاز میشود:
حزب سوسیال دموکرات آلمان سرکوب وحشیانه اعتراضات در جمهوری اسلامی را قویا محکوم میکند. صدها کشته، قتلهای سیاسی، مجروحان بیشمار و هزاران زندانی که حکمهای سنگین تا اعدام در انتظار آنهاست، نشانه دیگری از ایدئولوژی خشن و ضد انسانی رژیم ایران هستند.
حزب سوسیال دموکرات آلمان همبستگی تام خود را با معترضان اعلام […] و از خواست معترضان که تغییر بنیادین سیاسی در ایران است، حمایت می کند […]. تظاهرکنندگان خواهان حقوق برابر، حق تصمیمگیری برای زندگی خود، آزادی سیاسی و حقوق بشری هستند که جمهوری اسلامی دههها از آنان دریغ کرده است. انسانهای شجاع در ایران با به خطر انداختن جان خود به دنبال ارزشهائی هستند که سوسیال دموکراسی نیز خواهان آنهاست.
خواستههائی کمسابقه
خواستههای حزب سوسیال دموکرات در این قطعنامه به صورت ۹ بند با سرفصلهای زیرین منتشر شده است:
همبستگی، اعتراض دیپلماتیک، تحریمهای حقوق بشری، تحقیقات مستقل موارد نقض حقوق بشر، صندوق مالی برای دورزدن فیلترینگ اینترنت، پشتیبانی نظاممند از جامعه مدنی، توقف روند بازگرداندن پناهجویان به ایران و صدور روادید انساندوستانه، برنامه حمایت نمایندگان مجلس و نه به بمب اتمی ایران.
در بند نخست این قطعنامه آمده است:
ما به عنوان اعضای حزب سوسیال دموکرات از خواستههای تظاهرکنندگان [ایرانی] حمایت و با آنها اعلام همبستگی میکنیم. ما، چه اکنون و چه زمانی که توجه رسانهها نسبت به ایران کمتر شود، توجه افکار عمومی را به ایران جلب خواهیم کرد. ما همچنین همبستگی خود را با خواستهای اقلیتهای قومی و مذهبی در ایران اعلام میکنیم که خواستار حقوق برابر هستند.
رابطه معمولی ممکن نیست
قطعنامه حزب سوسیال دموکرات در بند دوم خود از دولت آلمان خواسته است که از تمام کانالهای دو و چندجانبه خود برای اعتراض دیپلماتیک به رژیم ایران استفاده کند. در این بند افزوده شده است:
تا زمانی که آزادی مردم ایران با سرکوب خشن محدود می شود، روابط معمولی با رژیم ایران ممکن نیست.
در بند مربوط به تحریمهای حقوق بشری، حزب سوسیال دموکرات خواستار همان تحریمهائی شده که به تازگی اتحادیه اروپا علیه ۳۱ مقام و نهاد سهیم در سرکوبهای خونین اعمال کرده است. این مقامها و نهادها نه تنها از حق مسافرت به اروپا محروم شدهاند، بلکه اگر اموالی در اروپا داشته باشند نیز این اموال ضبط میشود.
کمک مالی به تحقیقات حقوق بشری
قطعنامه سپس از دولت آلمان خواسته است که در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برای تصویب تحقیقات مستقل درباره نقض حقوق بشر در ایران فشار بیاورد و از نظر مالی به شکلگیری این تحقیقات کمک کند. در این تحقیقات باید نشانهها و اسنادی جمعآوری شود که بتوان از آنها در پروندههای کیفری آینده استفاده کرد.
زیر عنوان «صندوق مالی برای دور زدن فیلترینگ اینترنت» مجمع حزب سوسیال دموکرات آلمان خواستار دسترسی مردم ایران به اینترنت آزاد و بدون سانسور شده و نوشته است که برای تحقق این هدف باید امکانات مالی و تکنیکی لازم فراهم شود. حزب استفاده از صندوقهای مالی آلمان و اتحادیه اروپا برای این منظور را توصیه و اعلام کرده است:
اینترنت نه تنها ارتباط موثر را امکانپذیر میکند، بلکه برای دسترسی به اطلاعات و مستند کردن نقض حقوق بشر نیز مهم است و به همین دلیل در وضعیت کنونی ایران اهمیتی حیاتی دارد.
پشتیبانی از جامعه مدنی و حق پناهندگی
قطعنامه سوسیال دموکراتهای آلمان در بند ششم خود بر پشتیبانی دولت برلین از جامعه مدنی ایران تاکید ورزیده است. در این بند میخوانیم:
ما از دولت آلمان میخواهیم امکانات مالی وسیعی را برای جامعه مدنی ایران و جنبش آزادیخواهی آنها فراهم کند و فعالان جنبش دموکراتیک ایران در آلمان را مورد پشتیبانی و حفاظت قرار دهد.
تهیهکنندگان قطعنامه ضمن اشاره به تظاهرات صدهزار نفری ایرانیان تبعیدی در برلین در روز ۲۲ اکتبر و همایشهای متعاقب آن در شهرهای مختلف آلمان، این حضور قدرتمند را نشانه پافشاری جامعه مدنی ایران برای عدالت و آزادی ارزیابی کرده و دولت آلمان را مسئول طرح بهتر و بیشتر این خواستها در افکار عمومی دانستهاند.
در دو بخش آخر قطعنامه، از دولت آلمان خواسته شده است که مانع بازگرداندن آن دسته از پناهجویان ایرانی شود که درخواست پناهندگیشان رد شده و به همین دلیل حکم ترک خاک گرفتهاند و یا در معرض این خطر هستند. علاوه بر این، سوسیال دموکراتهای آلمان از دولت خواستهاند ترتیبی بدهد که معترضان ایرانی در صورتی که جانشان به خطر افتاد بتوانند از تسهیلات بیشتری برای دریافت روادید آلمان برخوردار شوند.
از: ار اف ای