زمستان سخت، قطعی گاز و خسارات اقتصادی؛ راه برون‌رفت از بحران چیست؟-گفتگو با فریدون خاوند

دوشنبه, 26ام دی, 1401
اندازه قلم متن

فریدون خاوند، کارشناس اقتصادی، ساکن پاریس DR

بحران کمبود سوخت و قطعی گاز در ایران، دولت سیزدهم را با چالشی جدی روبرو ساخته است. در وضعیتی که برودت هوا در نقاط زیادی از ایران ماندگار شده است،‌ نقاطی از کشور با کمبود گاز دست و پنجه نرم می‌کند و نقاط دیگری هم در آستانه قطع گاز قرار دارند. همزمان، قطع گاز از ترکمنستان بحران گازرسانی در ایران را با مشکلات بیشتری روبرو ساخته است.

بر أساس آمار، حدود ۲۶ میلیون مشترک گاز در ایران وجود دارد. بیش از ۹۷ درصد جمعیت شهری، ۸۳ درصد جمعیت روستایی و ۸۷ از جمعیت کل کشور از مشترکان استفاده از گاز طبیعی هستند.

کاهش شدید دمای هوا در شماری از استان‌های ایران، دو استان خراسان رضوی و مازندران را در شرایط دشوارتری قرار داده است.

در یکی از تازه‌ترین آمارهای اعلام شده، مصرف گاز در ایران در روز جمعه گذشته، در بخش خانگی با توجه به سرمای هوا به ۷۸ درصد به عبارتی ۶۸۵ میلیون مترمکعب در روز رسید.

سهم نیروگاه‌ها، صنایع و سایر مصارف از مجموع ۸۴۸ میلیون مترمکعب گاز تزریق شده ۱۶۳ میلیون مترمکعب بر أساس اعلام  مرکز راهبری گاز ایران بوده است.

در این شرایط بحرانی ناشی از کمبود گاز، نخستین بخشی که از قطعی گاز متضرر می‌شود، پتروشیمی‌ها هستند. پتروشیمی‌ها به طور متوسط ۸.۷ درصد از گاز تولیدی کشور را به عنوان سوخت یا خوراک مصرف می‌کنند. دومین صنعت مهمی که از جانب قطعی گاز آسیب می‌بیند، صنعت فولاد است. 

در شرایط بحران ناشی از کمبود سوخت و قطعی گاز در نقاط گسترده‌ای از ایران، خسارت اقتصادی به بخش‌های مختلف صنعت و تجارت چه میزان خواهد بود، اقتصاد شکننده‌ای که طی چهار ماه گذشته، همزمان با اعتراضات انقلابی و جنبش زن زندگی آزادی با خسارات ناشی از اختلالات و قطعی اینترنت هم دست به گریبان بوده است؟

دکتر فریدون خاوند، اقتصاددان در پاریس، در گفتگو با بخش فارسی رادیو بین‌المللی فرانسه، مهمترین عوامل موثر در بحران اقتصادی در ایران در شرایط کمبود سوخت و قطعی گاز، در «زمستان سخت» را مورد بررسی قرار داده است. 

مشروح توضیحات دکتر فریدون خاوند از طریق فایل صوتی و پادکست در دسترس قرار دارد. 

 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.