ایران اینترنشنال
کمپین «فعالین بلوچ» از تیراندازی نیروهای یگان امداد به سمت مردم در میناب خبر داد و گفت این اتفاق حین تعقیب خودروهای سوختبر رخ داده است. روز چهارشنبه نیز نیروهای دریابانی چابهار به منطقه خور کلانی و باهو یورش برده و اموال سوختبران را مصادره کردند.
کمپین فعالین بلوچ با انتشار ویدیویی خبر داد که روز شنبه ۲۸ مرداد نیروهای یگان امداد به سمت خودروهای عبوری شهروندان در گوربند میناب تیراندازی کردهاند.
بر اساس این گزارش، نیروهای یگان امداد در حال تعقیب خودروهای سوختبر بودند اما به دلیل «عدم توان در توقیف آنها» به سمت مردم و دیگر خودروهای عبوری تیراندازی کردند.
یگان امداد فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی یکی از یگانهای عملیاتی پلیس است که فرماندهی مستقلی در ساختار فراجا نداشته و به صورت منطقهای و تحت امر فرماندهی انتظامی هر استان در کشور عمل میکند.
روز ۲۰ مرداد هم چند خودروی نیروی انتظامی و یگان ویژه برای دومین بار در یک ماه اخیر به بندر کلاهی از توابع شهرستان میناب یورش برده و با تیراندازی به سمت شهروندان بلوچ، خودرو و قایقهای سوختبران را توقیف کردند.
علاوه بر میناب اما این کمپین از «یورش نیروهای دریابانی چابهار به خور کلانی و باهو و اخاذی از سوختبران بلوچ» در روز چهارشنبه ۲۵ مرداد نیز خبر داد.
بنا بر این گزارش، نیروهای دریابانی چابهار با قایقهای تندرو گلف به «خور کلانی و باهو» یورش برده و اموال سوختبران بلوچ را «با زور اسلحه» و به بهانه «قاچاق» بودن، مصادره (غارت) کردند.
کمپین فعالین بلوچ به نقل از یک منبع مطلع نوشت: «ماشین یک شخص دیگر را هم مصادره و با درخواست ۷۰ میلیون تومان پول از او، تهدیدش کردند که اگر این مبلغ را پرداخت نکند پنج ماه ماشین را به پارکینگ میبرند و جریمه میشود.»
سایت حالوش که اخبار سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد نیز در گزارشی مشابه خبر داد روز چهارشنبه بین ساعت شش تا ۱۱ صبح، نیروهای دریابانی پسابندر با یورش به خور کلانی، دهها قایق سوختبر را توقیف کرده و از سوختبران مبلغ ۲۰۰ میلیون پول برای آزاد کردن قایقها خواستهاند.
این نیروها همچنین قایقهای موتوری شهروندان بلوچ را در خور کلرو واقع در شهرستان دشتیاری توقیف و بارهای فاسد شدنی آنان را در ساحل ریخته و قایقها را همراه بارهای دیگر با خود بردهاند.
به گفته ناظران، گسترش فقر و نبود صنایع و فرصتهای شغلی در استان سیستان و بلوچستان باعث شده بسیاری از شهروندان برای امرار معاش دست به کار پرخطر سوختبری برای درآمد میانگین ماهانه سه تا چهار میلیون تومان بزنند.
به گزارش حالوش، سوختبران از سوی ارگانهای نظامی هدف مسقیم تیراندازی قرار گرفته یا در حوادث جادهای زنده زنده در آتش میسوزند و جانشان را از دست میدهند.
روز سوم مرداد نیز در پی جاری شدن سیلاب در رودخانه نهنگ مرز پیرکور، شماری از سوختبران بلوچ جان خود را از دست داده و دهها خودروی سوختبر واژگون شدند و از بین رفتند اما نیروهای دولتی حاضر به امدادرسانی به سیلزدگان نشدند.
آمار رسمی و دقیقی از تلفات این سیل وجود ندارد اما بنا بر گفته منابع محلی، ۱۷ نفر در این سیل مفقود شدهاند که تنها جسد ۱۲ نفر از سوی مردم منطقه پیدا شده است.
پیشتر رسانههای داخلی از مرگ دستکم ۱۶۸ سوختبر در سال ۱۴۰۱ در جادههای ایرانشهر و سرباز خبر داده بودند که اغلب آنها مردانی متاهل و دارای فرزند بودند.
بر اساس این گزارشها همچنین بهطور میانگین در سال ۱۴۰۱ هر هفته چهار نیسان سوختکش در جادههای خروجی ایرانشهر منفجر شده است.