ترس حکومت از اعتراض به حجاب در بازی‌های آسیایی؛ تعداد زنان ایرانی نصف شد

چهارشنبه, 8ام شهریور, 1402
اندازه قلم متن
 
 

بخشی بزرگی از کاروان ورزشی ایران برای سفر به چین را تیم‌های مردان تشکیل می‌دهند

الناز رکابی، سنگ‌نورد ایرانی و مخالف حجاب اجباری-AFP

نگاهی به فهرست ورزشکاران ایرانی حاضر در بازی‌های آسیایی هانگژو که کمیته المپیک جمهوری اسلامی اعلام کرده است، نشان می‌دهد شمار زیادی از ورزشکاران زن ایرانی در رشته‌های مختلف از حضور در المپیک تابستانی آسیا محروم شده‌اند.

کمیته المپیک و وزارت ورزش و جوانان ایران هنوز به این اتفاق واکنشی نشان نداده‌اند، اما حذف عمدی زنان ورزشکار که بسیاری از آنان در سال‌های اخیر مدال‌های آسیایی کسب کرده بودند، می‌تواند با مسئله کنار گذاشتن حجاب اجباری ده‌ها زن ورزشکار در رقابت‌های بین‌المللی طی یک سال اخیر و ترس حکومت جمهوری اسلامی از تکرار این عمل اعتراضی در بازی‌های هانگژو ارتباط مستقیم داشته باشد.

تاثیر هم‌زمانی سالگرد خیزش سراسری ۱۴۰۱ با آغاز بازی‌های آسیایی هانگژو را نیز نمی‌توان در کاهش ۵۰ درصدی سهمیه زنان نادیده گرفت؛ بسیاری در ایران برای از سرگیری اعتراض‌های سراسری از روز ۲۵ شهریور فراخوان‌هایی منتشر کرده‌اند و این احتمال وجود دارد که شماری از ورزشکاران ایرانی به‌خصوص زنان هم در همراهی با اعتراض‌های داخل ایران و همچنین اولین سالگرد کشته‌ شدن معترضان، رفتارهایی انقلابی انجام دهند.

بازی‌های آسیایی هانگژو که به دلیل ادامه همه‌گیری کرونا در چین با یک‌ سال تاخیر برگزار می‌شود، از روز ۲۸ شهریور با رقابت‌های والیبال ساحلی آغاز خواهد شد و مراسم افتتاحیه این بازی‌ها نیز اول مهر است.

اکنون بخشی بزرگی از کاروان ورزشی ایران برای سفر به چین را تیم‌های مردان تشکیل می‌دهند؛ اتفاقی که با توجه به حضور محمود خسروی وفا، بادیگارد سابق علی خامنه‌ای، در راس کمیته ملی المپیک، چندان دور از انتظار نبود.

بر اساس اعلام این کمیته، در بازی‌های هانگژو ۲۰۲۳ که در ۴۰ رشته ورزشی برگزار خواهد شد، در بهترین حالت تنها ۵۰ ورزشکار زن ایرانی حضور خواهند داشت که در مقایسه با دوره قبلی این بازی‌ها که سال ۲۰۱۸ در جاکارتای اندونزی برگزار شد، نشان‌دهنده کاهش ۵۰ درصدی تعداد زنان ورزشکار ایرانی است.

تعداد زنان اعزام‌شده به بازی‌های آسیایی ۲۰۱۴ در اینچئون یا گوانگ‌ژو ۲۰۱۰ که ۸۴ نفر بودند نیز به‌مراتب از تعداد زنان حاضر در کاروان هانگژو بیشتر بود. این در حالی است که بر اساس آمارهای دولتی، تعداد زنان ایرانی که در دو دهه اخیر به ورزش حرفه‌ای روی آورده‌اند، بسیار بیشتر شده است.

فهرست ورزشکاران اعزامی کمیته المپیک جمهوری اسلامی برای بازی‌های آسیایی ۲۰۲۳ در هانگژو چین نشان می‌دهد که برای رقابت‌های کشتی آزاد و فرنگی جمعا ۱۲ مرد اعزام می‌شوند و در دو رشته کشتی فرنگی و آزاد هیچ زن ایرانی به مسابقات فرستاده نمی‌شود. در کاروان ووشو، هشت مرد و پنج زن حضور دارند. در جوجیتسو دو مرد اعزام می‌شوند و زنان جوجیتسوکار اعزام نمی‌شوند. در والیبال هم فقط تیم مردان حضور دارند و تیم ملی زنان ایران محروم‌اند.

در والیبال ساحلی هم دو مرد حضور دارند اما ساحلی‌بازان زن حق حضور در رقابت‌های برون‌مرزی را ندارند. در دوچرخه‌سواری، دو مرد و یک زن حاضرند. تیم‌های کبدی مردان و زنان اعزام می‌شوند و در شطرنج، پنج مرد و یک زن مسابقه می‌دهند.

در رشته اسکیت، نام شش مرد و شش زن داده شده اما کمیته المپیک اعلام کرده که حضور تیم‌های زنان و مردان اسکیت‌باز ایران مشروط به تعهد کتبی رئیس فدراسیون مبنی بر کسب مدال و تایید در جلسه کارشناسی ستاد است که فدراسیون اسکیت هنوز تعهدی از این بابت نداده است.

در رشته بوکس پنج مرد اعزام می‌شوند و از زنان بوکسور خبری نیست. تیم بسکتبال مردان ایران هم با ۱۲ نفر حاضر خواهد بود و تیم بسکتبال زنان با وجود موفقیت‌های اخیرش اعزام نمی‌شود. در بسکتبال سه‌نفره نیز چهار مرد حضور دارند و زنان بسکتبالیست محروم شده‌اند. در رشته دوومیدانی، شش مرد حضور دارند و بنا بر اعلام کمیته المپیک، اعزام دو دونده زن پس از حضور در قهرمانی آسیا مشخص خواهد شد.

در اسکواش، حضور هر دو تیم مردان و زنان ایران منتفی شده است و در هندبال هم فقط تیم مردان ایران حضور دارد زیرا کمیته المپیک جمهوری اسلامی با اعزام تیم زنان مخالفت کرده است. در فوتبال، نیز تنها تیم مردان حاضرند و زنان اعزام نمی‌شوند. در تنیس روی میز، دو مرد و یک زن حاضرند. در بدمینتون یک زن یا مرد به انتخاب رئیس فدراسیون اعزام خواهد شد. در شیرجه یک مرد مسابقه می‌دهد و زنان اعزام نمی‌شوند. در شنا هم چهار مرد اعزام می‌شوند و باز هم زنان اعزام نمی‌شوند.

در رشته صخره‌نوردی یک مرد و یک زن حضور دارند. در واترپلو ۱۳ مرد اعزام می‌شوند و زنان ایران با محرومیت اعزام بین‌المللی مواجه‌اند. در کاراته چهار مرد و چهار زن حضور دارند. در رشته قایقرانی آب‌های آرام، ۱۰ مرد و ۱۴ زن مسابقه خواهند داد. در وزنه‌برداری پنج مرد و دو زن اعزام می‌شوند. در کوراش سه مرد و چهار زن مسابقه می‌دهند، در تیراندازی هشت مرد و هشت زن حضور دارند. در شمشیربازی سابر چهار مرد مسابقه می‌دهند و زنان شمشیرباز اعزام نخواهند شد و در نهایت در رشته تیروکمان، نیز شش مرد و سه زن از ایران اعزام خواهند شد.

از زمان آغاز خیزش سراسری ایرانیان در شهریور ۱۴۰۱ تاکنون، تعداد پرشماری از ورزشکاران زن ایرانی در رقابت‌های بین‌المللی با نخواندن سرود جمهوری اسلامی یا کنار گذاشتن حجاب اجباری، اعتراضشان را به کشتار وسیع معترضان در جریان خیزش‌های خیابانی نشان داده و با مردم همراهی کرده‌اند. به همین دلیل کمیته المپیک جمهوری اسلامی تلاش کرد تا حد ممکن از حضور ورزشکاران و تیم‌های ورزشی زنان در رقابت‌های بین‌المللی و آسیایی جلوگیری کند. آشکارترین نمونه آن دستور نهادهای امنیتی به بازگشت تیم هاکی زنان ایران از رقابت‌های آسیایی و اجرای آن از سوی وزارت ورزش و کمیته المپیک جمهوری اسلامی بود.

این در حالی است که از ابتدای استقرار انقلاب اسلامی در ایران به بهانه مسائل اسلامی و شرعی و به دستور مقام‌های ارشد نظام، زنان از شرکت در ورزش‌هایی مانند شنا، شیرجه، واترپلو، باله، شنای موزون، ژیمناستیک و بوکس محروم شده‌اند. شرکت در رقابت‌های خارجی برخی از رشته‌های ورزشی مانند بدنسازی یا کشتی هم که به‌صورت موقت برای زنان آزاد شده بودند، در سال‌های اخیر بار دیگر ممنوع اعلام شدند. 

از: ایندیپندنت 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.