بهرغم تأکید مقامهای صنفی و گزارش شهروند خبرنگاران، وزیر کشور ایران گزارشها از «کاهش سهمیه آرد نانواییها و محدودیت فروش نان» طی هفتههای اخیر را تکذیب کرد.
احمد وحیدی در حاشیه جلسه چهارشنبه، چهارم بهمن، هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: «این خبر غلط است. چنین مصوبهای نداشتهایم» و آرد نانوانیها بر اساس میزان «مصرف و فروش به آنها تخصیص یافته و پرداخت میشود».
وزیر کشور در حالی این خبرها را تکذیب میکند که اصغر پابرجا، رئیس سابق اتحادیه نانوایان سنگکی تهران، سهشنبه، سوم بهمن، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا از «کاهش چشمگیر» سهمیه آرد نانواییها خبر داده بود.
برخلاف ادعای دولت، فروش نان محدود شده است. دیروز نانوایان، مقابل ساختمان اتاق اصناف تجمع کردند.
— Maryam Shokrani (@shokrani_maryam) January 17, 2024
به میان آنها رفتم و با آنها گفتگو کردم./۱
نانوایان توضیح دادند که دولت مشخص کرده است که به ازای هر کیسه آرد یارانهای به ۳۰ نفر نان بربری فروخته شود. هر کیسه آرد حدود ۱۱۰ قرص نان
به گفته او، «از هر کیسه آرد باکیفیت ۱۱۰ تا ۱۱۵ عدد نان سنگک به دست میآید. حالا نانوا موظف شده این مقدار نان را به ۴۰ مشتری بفروشد که به هر نفر حداکثر سه نان میرسد.»
به گفته آقای پابرجا، اگر نانوا بخواهد نان بیشتری به مشتریان بدهد، احتمال دارد بهدلیل آن چه فروش «غیرمتعارف» نامیده میشود، سهمیه آرد او از سوی شرکت نانینو (ارائهدهنده دستگاههای هوشمند نانوایی) کاهش یابد.
وی از جمله به تجربه خود در این زمینه اشاره و گفت: «من در هر ده روز ۱۶ کیسه آرد دریافت میکردم، اما حالا سهمیهام به ۷.۵ کیسه کاهش پیدا کرده است؛ دیگر نانوایان نیز شرایطی مشابه من را دارند.»
استدلال کاهش سهمیه آرد نانواییها هم به این صورت است که تعداد نانهایی که واحدهای نانوایی میپزند و میفروشند بیشتر از میزان واقعی است، در حالی که به گفته فعالان صنفی «یک کاسب میتواند به دلیل کیفیت نانش مشتری بیشتری داشته باشد».
دولت تکذیب می کند اما #نانوایان میگویند فروش بیش از سه #نان بربری و ۱۰ نان تافتون به یک نفر #ممنوع شده/اقتصاد ۱۰۰
— Azadeh Mokhtari (@AzadeMokhtari) January 21, 2024
تجربه شما چیست؟
با این محدودیت خرید نان مواجه شده اید؟اگر پاسختان بله است در کدام شهر و منطقه؟ pic.twitter.com/GgtoBF3X9u
در حال حاضر قیمت آرد آزاد ۶۰۰ هزار تومان در هر کیسه است، در حالی که قیمت هر کیسه آرد یارانهای تنها حدود ۵۰ هزار تومان است.
فعالان صنفی میگویند اگر نانوا بهدلیل این محدودیتهای تازه مجبور باشد آرد را به طور آزاد تأمین کند قیمت نان دستکم سه برابر میشود و تداوم این جریان میتواند مردم را در تأمین نان به عنوان قوت غالب با مشکل روبهرو کند.
شماری از خبرنگاران نیز در روزهای اخیر درباره ایجاد محدودیت بر سر فروش نان گزارشهای میدانی تهیه کرده و در شبکههای اجتماعی درباره آن نوشتهاند.
فاطمه نظری، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی ایران، نیز در گفتوگو با روزنامه شرق گفته: «دولت در رسانهها این واقعیت را تکذیب میکند و مشتریان را به جان نانواها انداخته است و آنها تصور میکنند نانوایان دروغ میگویند.»
با این حال خبرگزاری ایرنا، وابسته به دولت جمهوری اسلامی، نوشته که در طرح هوشمندسازی نان برای «جلوگیری از برخی تخلفات همچون خروج آرد دولتی از شبکه و حمایت از مصرف داخلی، سهمیه آرد برخی نانوایان متخلف قطع شد یا کاهش یافت.»
ایرنا نوشته است: «حذف سهمیه یا کاهش سهمیه آرد بهطور قطع به دلیل تخلفات نانوایان بوده است که آرد دولتی را دریافت و بهجای تهیه نان آن را خارج از شبکه با قیمتهای آزاد به فروش رساندهاند. زیرا به هر میزان که آرد به نان تبدیل و به مردم فروخته شود، به همان میزان در دوره بعدی تخصیص آرد، نانوایان سهمیه آرد دریافت میکنند.»
در دولت ابراهیم رئیسی موضوع آرد و نان بارها خبرساز شده، از جمله در مردادماه سال جاری بهرغم وعده دولت، قیمت نان در استان خوزستان ۳۰ درصد افزایش یافت.
این در حالی است که از ابتدای سال جاری مقامهای مربوطه در دولت رئیسی در چند نوبت تأکید کرده بودند که در زمینه قیمت نان، افزایشی در کار نخواهد بود.
با استفاده از گزارشهای ایسنا، ایلنا و شبکه ایکس/ ب. ب./ ف. دو.
از: رادیو فردا