دستگاه قضایی جمهوری اسلامی حتی در رسیدگی به پرونده هنرمندان زندانی هم بسته به میزان و سابقه همکاری آنها با نظام تبعیض قائل میشود
با گذشت یک ماه از آخرین انتقال سامان یاسین، هنرمند زندانی، به بیمارستان و بازگرداندن مجدد او به زندان، نگرانی از نامشخص بودن شرایط جسمانی این رپر شناختهشده افزایش یافته است.
در شرایطی که ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ اخباری مبنی بر تشنج عصبی و انتقال سامان یاسین به بیمارستان منتشر شد، رسانهها از بازگرداندن یاسین به زندان در روز ۲۹ اردیبهشت خبر دادند. از طرفی با توجه به اینکه بیمارستان لقمان بیمارستان تخصصی مسمومیت شناخته میشود، نگرانی از دلایل اصلی انتقال سامان یاسین به این بیمارستان افزایش یافته و این نگرانی به وجود آمده است که انتقال این هنرمند به بیمارستان لقمان ممکن است به دلیل مسمومیت یا مصرف عامدانه داروی بیشتر برای رهایی از شکنجه و فشار در زندان باشد.
برخی منابع آگاه هم به نقل از همبندیهای سامان اعلام کردهاند که پس از بازگرداندن او از بیمارستان به زندان، همچنان تهوع و مشکلات جسمانی در این زندانی دیده میشود که نشانهای از بیتوجهی عمدی مقامهای زندان قزلحصار به سلامتی این هنرمند جوان است.
سامان یاسین پس از آنکه متوجه شد با تصمیم مسئولان زندان پرونده پزشکی او تعمدا برای قاضی صلواتی ارسال نشده است، دچار تشنج عصبی شد.
یاسین در آخرین روزهای سال ۱۴۰۲ نیز به دستور مقامهای زندان به بیمارستان اعصاب و روان رازی که به امینآباد شهرت دارد، منتقل شده بود.
اعدام نمایشی، شکنجه و بلاتکلیفی در روند رسیدگی به پرونده این هنرمند باعث شده است این زندانی چند بار اقدام به خودکشی کند.
یاسین که در دوران بازجویی دچار شکستگی بینی شده است، نیاز به جراحی دارد. او در فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۳ دو نوبت دیگر هم به بیمارستان منتقل شد اما مقامهای زندان با بازگرداندن او اعلام کردند هزینههای جراحی ضروری را خود این هنرمند باید پرداخت کند.
در کنار سامان یاسین، وضع نامشخص توماج صالحی نیز نگرانی فعالان حقوق بشر را برانگیخته است. امیر رئیسیان، وکیل توماج صالحی، اواخر اردیبهشتماه اعلام کرد درخواست فرجامخواهی این هنرمند در دیوان عالی ثبت شده است.
صدور حکم اعدام برای توماج صالحی در ابتدای اردیبهشت بازتابی گسترده در سطح بینالمللی داشت و بسیاری از مقامهای سیاسی جهان خواستار لغو این حکم و آزادی توماج شدند.
به گفته وکیل توماج و بسیاری از حقوقدانها، حکم شعبه ۱ دادگاه انقلاب اصفهان که با رد نظر دیوان عالی صادر شد، اقدامی غیرمعمول بوده و ظاهرا به سفارش دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی انجام شده است.
به گفته وکیل توماج صالحی، «شعبه ۱ دادگاه انقلاب اصفهان در اقدامی که در نوع خود بیسابقه است، حکم دیوان عالی کشور درباره پرونده سال ۱۴۰۱ توماج صالحی را اجرایی نکرد و با ارشادی خواندن این حکم و تاکید بر استقلال دادگاه بدوی، توماج صالحی را به اتهام افساد فیالارض، به اشد مجازات، یعنی اعدام، محکوم کرد».
طی ماههای گذشته ممنوعالملاقات کردن توماج و اعمال محدودیتهای بیشتر برای او در زندان فشار روانی مضاعفی بر این هنرمند وارد کرده است.
آنچه خشم فعالان حقوق بشر را برانگیخته، تفاوت در رسیدگی به پرونده توماج صالحی و سامان یاسین، با روند رسیدگی به پرونده تتلو، دیگر هنرمند و خواننده بازداشتی، است که پس از تحویل خود به مقامهای جمهوری اسلامی در ترکیه در مدت رسیدگی به پرونده، بارها ابراز ندامت کرده است و شایعاتی مبنی بر آزادی احتمالی او شنیده میشود.
البته الهام رحیمیفر، وکیل امیرحسین مقصودلو، مشهور به تتلو، با رد خبر آزادی او میگوید که «متاسفانه علیرغم پیگیریهای ما از قضات محترم دستگاه قضایی، هنوز با آزادی ایشان به قید وثیقه یا با سایر تمهیدات دیگر موافقتی صورت نگرفته است. هرچند ما همچنان برای استفاده متهم از این شرایط تلاش خواهیم کرد».
رحیمیفر با غیرواقعی خواندن شایعه مشکلات درمانی تتلو در زندان این اخبار را نادرست خواند و اعلام کرد به برخی احکام صادره که در آن اشد مجازات لحاظ شده است، اعتراض کرده و برخی از احکام صادره را هم پذیرفتهاند.
در روزهای اخیر برخی رسانهها با اشاره به ادعای قوه قضاییه مبنی بر نداشتن شاکی خصوصی یادآور شدند که قوه قضاییه در زمان ورود تتلو به ایران، از «ثبت شکایات متعدد در پرونده» خبر داده بود. این موضوع ابهام در نحوه رسیدگی به این پرونده را افزایش داده است و مشخص نیست شاکیان خصوصی ادعایی به چه شکل از روند رسیدگی کنار گذاشته شدهاند.
تتلو که به دلیل سابقه دیدار با ابراهیم رئیسی در جریان انتخابات سال ۱۳۹۶ و اتخاذ برخی مواضع همسو با جمهوری اسلامی در دورههای مختلف و ابراز ندامت در طول دادگاه، شایعاتی مبنی تلاش برای آزادی او از سوی برخی نهادهای حکومتی شنیده میشود، با اتهامهایی از قبیل تشویق نسل جوان به فساد و فحشا و فراهم کردن کردن شرایط آن، فعالیت تبلیغی علیه نظام، دایر کردن سایت شرطبندی برای قمار و تشویق دیگران به آن، انتشار محتویات مستهجن در قالب کلیپ و آهنگ، تحریک و دعوت از مخاطبان به ارتکاب جرائم منافی عفت، مصرف مواد مخدر، اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور با توصیه به هواداران و فعالیت آموزشی و تبلیغی مغایر شرع اسلام مواجه است.
طبق گفته وکیل مقصودلو، او در دادگاه بدوی به احکام «طویلالمدت و کوتاهمدت» محکوم شده است.
وکیل تتلو اعلام کرده موکلم توبه کرده است و سعی میکند بیشتر اوقاتش را در زندان قرآن و نهجالبلاغه بخواند و برای تولد امام اول شیعیان هم شعری سروده است که قصد دارد پس از آزادی اجرا کند.
کاربران رسانههای اجتماعی تفاوت در نحوه رسیدگی به پرونده تتلو با سامان یاسین و توماج صالحی را نشانهای از کینه و خشم حکومت از هنرمندانی میدانند که حاضر نیستند با حکومت همکاری کنند و بابت حمایتشان از اعتراضهای مردمی ابراز پشیمانی نکردهاند.