جنجال خروج از افغانستان در مناظره هریس و ترامپ: هریس توافق دوحه با طالبان «تروریست» را محکوم کرد

چهارشنبه, 21ام شهریور, 1403
اندازه قلم متن

ار اف ای – زکریا حسنی

پس از گذشت ۲۳ سال از حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر، آمریکا هرچند در افغانستان، دیگر حضور ندارد، اما چگونگی ترک این کشور و برگشت طالبان به قدرت، از پرسش‌های اصلی در مناظره انتخاباتی پسین دونالد ترامپ و کاملا هریس بود. هریس، توافقنامه دوحه را که از سوی اداره ترامپ امضا شد، «ضعیف‌ترین معامله» آمریکا خوانده و به‌گونه‌ای، ترامپ را مقصر برگشت طالبان دانست. ترامپ نیز اداره جوبایدن را در وادار کردن طالبان برای اجرایی کردن مفاد توافقنامه دوحه، ناتوان و مقصر دانست.

کاملا هریس، نامزد دموکرات‌ها و دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواهان پیش از آغاز مناظره انتخاباتی ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴.
کاملا هریس، نامزد دموکرات‌ها و دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواهان پیش از آغاز مناظره انتخاباتی ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۴. REUTERS – Brian Snyder
درحالی که آمریکا از بیست‌وسومین سالروز حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر، که در آن دستکم ۳ هزار آمریکایی کشته شد و راه برای تهاجم نظامی آمریکا به افغانستان باز شد، یادبود می‌کند، موضوع افغانستان و گسترش تروریسم در آن، همچنان یک مساله برای واشنگتن باقی‌مانده است.

مساله‌ای که در مناظره انتخاباتی پسین نامزدان انتخابات ریاست جمهوری این کشور نیز مطرح شد و اختلافات دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در این مورد را روی پرده آورد.

کاملا هریس، نامزد حزب جمهوری‌خواهان و نیز معاون برحال ریاست‌جمهوری آمریکا که روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را به دوش داشت، در پاسخ به پرسشی در مورد افغانستان، از تصمیم ترک این کشور، پشتیبانی کرد، اما چگونگی امضای توافقنامه با طالبان را که از نگاه او، «یک سازمان تروریستی» است، زیر پرسش برد.

هریس در مورد امضای توافقنامه جنجالی دوحه که در زمان ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، امضا شد، در این مناظره انتخاباتی گفت:

وقتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور بود، یکی از ضعیف‌ترین معاملاتی (توافقنامه دوحه) را که می‌توانید تصور کنید، انجام داد…او حکومت افغانستان را دور زد و به‌گونه مستقیم با یک سازمان تروریستی بنام طالبان، مذاکره کرد… این مذاکره سبب شد تا ۵ هزار تروریست طالبان (از زندان) آزاد شوند و رئیس جمهور وقت حتی طالبان را به کمپ دیوید دعوت کرد.

کاملا هریس باورمند است که به دلیل اهمیت تاریخی کمپ دیوید، فقط از رهبران قابل‌احترام در آن میزبانی می‌شود. آنچه که به باور او، ترامپ با دعوت رهبر «یک سازمان تروریستی»، این مساله را نقض می‌کرد.

با این حال، دونالد ترامپ از تصمیم امضای توافقنامه دوحه، دفاع کرد، اما مسئولیت عدم اجرایی شدن آن و نیز مسئولیت رها کردن تجهیزات نظامی آمریکا در افغانستان را به دوش اداره جوبایدن انداخت.

ترامپ در این مورد گفت که «من اگر رئیس‌جمهور می‌بودم، ۸۵ میلیارد دلار تجهیزات نظامی جدید را رها نمی‌کردم». 

ترامپ ادامه داد که در توافقنامه دوحه، مسئولیت‌های طالبان درج شده بود، اما طالبان به هیچ یک از آنها عمل نکردند. آنچه که سبب شد تا آمریکا این توافقنامه را لغو کند.

ترامپ همچنان در مورد اینکه چرا در ۱۸ ماه پسین حضور آمریکا در افغانستان، حتی یک سرباز آمریکایی از سوی طالبان کشته نشد، گفت که او به ملابرادر که یکی از رهبران طالبان است، تماس گرفت و با فرستان تصویر اقامت‌گاه او، هشدار داد که دست از حمله به نیروهای آمریکایی بردارد.

گفتگوی تهدیدآمیزی که سبب شد در ماه‌های آخر حضور آمریکا در افغانستان، حتی یک سرباز آمریکایی از سوی طالبان، کشته نشود.

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.