خبرگزاری هرانا – حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت دچار صدماتی شده است. گزارش پیش رو حاصل ثبت ۵۷ واقعه محیط زیستی ایران است که در هفته اخیر منتشر و به هدف آگاهی سازی گردآوری شده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در هفته ای که گذشت، بیش از ۷۲ شکارچی غیرمجاز و قاچاقچی چوب بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند. از سوی دیگر شاخص کیفی هوا دستکم در ۳۸ شهر ناسالم و خطرناک اعلام شد . از دیگر اخبار مرتبط با محیط زیست میتوان به بحران خشکسالی و پسماند و آلاینده ها در مناطق مختلف اشاره کرد؛ در گزارش پیش رو به برخی از آنها پرداخته شده است.
آسیب رسانی به جنبه های مختلف محیط زیست در ایران کماکان ادامه دارد. از طرفی شهروندانی وجود دارند که به دلیل عدم آموزش یا نیازهای مالی دست به تخریب و آسیب رسانی به محیط زیست می زنند و از سوی دیگر نهادهای متولی در تلاش هستند تا از حجم این آسیب ها بکاهند، هر چند این تلاش ها قابل تقدیر است اما به نظر نمی آید میزان آن با شرایط محیط زیستی ایران تطبیق داشته باشد.
حیات وحش
حیات وحش به کلیه جانداران از قبیل پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان و تمام گیاهانی گفته میشود که به صورت وحشی و طبیعی بدون دخالت یا کمک انسان بر روی کره زمین زندگی کرده و آب و خوراک خود را خود تأمین میکند. اما دخالت و تصرف انسان در زیستگاه های طبیعی و مصرف بیرویه منابع طبیعی بسیاری از گونه های حیات وحش را در معرض انقراض قرار داده است.
به گزارش شرق، نقی میرزاکریمی، فرمانده یگان حفاظت محیطزیست دماوند از زنده گیری یک قلاده پلنگ در روستای مغانک دماوند خبر داد و گفت: این پلنگ نر بالغ و مسن بود که به دلیل ناتوانی در شکار در زیستگاه طبیعی خود، به سگهای گله و حیوانات ولگرد در روستا نزدیک شده بود. پس از بیهوشی، حیوان تحت نظارت دامپزشکان به بیمارستان دامپزشکی تهران منتقل شد تا درمانهای لازم روی آن انجام شود.
همچنین به گزارش مهر، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان از مشاهده پرنده “کورکور بالسیاه” که در فهرست پرندگان حمایت شده ایران قرار دارد، برای چندمین بار در این استان خبر داد.
کامران فرمان پور در این خصوص گفت: کور کور بالسیاه پرندهای شکاری از راسته شاهینسانان و خانواده قوشیان است که جز گونههای کمیاب ایران بهحساب میآید و عموماً مقیم نواحی جنوبی کشور است. طی یک سال گذشته این پرنده در فصل های پاییز و زمستان در محدوده شهرستانهای خرمآباد، پلدختر، درود، سلسله و اخیرا در سطح تالاب بیشه دالان مشاهده شده است.
به گزارش ایلنا، خشکسالی و کمبود علوفه در منطقهٔ حفاظت شدهٔ مند واقع در استان بوشهر، آهوهای این زیستگاه را به حاشیهٔ شهر بردخون و زمینهای کشاورزی اطراف آن کشانده است.
از سوی دیگر، به گزارش آفتاب نیوز، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از افزایش ۱۰ برابری برخی گونه های علف خوار در پنج قرق حفاظت شده توسط نیروهای مردمی خبر داد.
به گزارش اعتمادآنلاین، مدیرکل محیط زیست خراسان شمالی از مشاهده لاشه یک قلاده پلنگ در ارتفاعات روستای خرق خبر داد و عنوان کرد: لاشه این پلنگ سالم بوده و احتمالاً زمان زیادی از مرگ آن نمیگذرد. علت دقیق مرگ این گونه ارزشمند، پس از انتقال لاشه به مرکز اداره محیط زیست و انجام بررسیهای تخصصی، اطلاعرسانی خواهد شد.
حمید ظهرابی در این رابطه اعلام کرد: در حال حاضر پنج قرق اختصاصی در کشور توسط مردم حفاظت میشوند، جمعیت علف خوارانی که در سال اول در این مجموعهها سرشماری شد، حدود ۶۷۰ رأس بود. امروز این جمعیت به بیش از ۶۵۰۰ رأس رسیده است که نشاندهنده افزایش ۱۰ برابری جمعیت طی ۱۰ سال است.
بازداشت و محکومیت متخلفان محیط زیستی
یکی از موضوعات مورد بحث محیط زیست مسئله حمایت از منابع طبیعی بوده و از سوی دیگر، حفاظت از جنگلها، حیات وحش و جلوگیری از قاچاق چوب، شکار و صید بی رویه به عنوان بخشی از مقوله حفاظت از منابع طبیعی، و در نهایت حفظ محیط زیست تلقی میشود. بسیاری از حیوانات، به دلیل شکار غیرقانونی در معرض خطر قرار دارند.
طی یک هفته اخیر با تلاش محیط بانان و جنگل بانان، بیش از ۳.۵ تن چوب قاچاق در شهرستان های قائمشهر، درگز و ساوه ضبط و در این راستا دستکم پنج متهم بازداشت شدند. همچنین طی این مدت دستکم ۶۷ شکارچی غیرمجاز در شهرهای مهاباد، قم، کرمانشاه، شهرضا، سمیرم، اهواز، فیروزآباد، یزد، خرمدره، بابل، بوکان، خرم آباد، خلخال، پارس آباد، گرمی، مشگین شهر، ملکان، سراب، اهر، گناباد، نوشهر و استان های مرکزی و مازندران بازداشت و به مراجع قضایی معرفی شدند.
به گزارش ایرنا، هادی رفیعیکیا، فرمانده انتظامی استان مرکزی از انهدام دو باند شکار غیر مجاز و دستگیری ۱۱ نفر در عملیات سازمان اطلاعات و امنیت پلیس این استان با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست در منطقه حفاظت شده هفتاد قله خبر داد و گفت: در بازرسی خودروهای این افراد ۱۰ لاشه پازن و قوچ وحشی، سه قبضه سلاح جنگی و شکاری، ۶۰ عدد فشنگ جنگی و شکاری، ۷۰۰ گرم انواع مواد مخدر و یک دستگاه دوربین چشمی نیز کشف شد.
همچنین، رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد از شناسایی و بازداشت چهار شکارچی متخلف در تالاب بینالمللی کانیبرازان این شهرستان خبر داد.
فاروق سلیمانی در این خصوص گفت: این متخلفان با تشکل پرونده به مراجع قضایی تحویل داده شدند. همچنین در بازرسی از این افراد چهار قبضه اسلحه شکاری تهپُر، سه رشته فشنگدان و لاشه چهار قطعه مرغابی کشف و ضبط شد.
علاوه بر این، مراد حسین جعفریان، معاون عملیات فرماندهی انتظامی قم از دستگیری دو شکارچی پرندگان وحشی در این استان خبر داد و اعلام کرد: در بازرسی صورت گرفته از خودروی این شکارچیان دو قبضه سلاح شکاری ساچمه زن تک لول ، هشت بال غاز وحشی، یک بال خوشکای وحشی و یک بال تنجه وحشی کشف شد. برای این افراد متخلف پرونده تشکیل شده و به ادارهکل حفاظت محیط زیست استان ارسال شد.
به گزارش ایرنا، محمدحسین فلاحتی، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کرمانشاه اعلام کرد که ۱۳ قطعه کبک وحشی و ۱۲ قفس چوبی در منزل یک شکارچی در این شهرستان کشف و ضبط شده و این فرد متخلف نیز بازداشت شده است.
از سوی دیگر، به گزارش مهر، ماموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان شهرضا حین گشت و کنترل در منطقه شکار ممنوع شاهقنداب این شهرستان، یک شکارچی را دستگیر کردند که لاشه ۱۳ قطعه کبک وحشی به همراه داشت. در این رابطه پرونده مقدماتی تشکیل و فرد متخلف تحویل مراجع قضائی شد.
به گزارش ایرنا، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان خواف گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون، بیش از ۴۰ پرنده زنده از گونههای در معرض خطر انقراض شامل هوبره، کبک و سهره و همچنین هشت لاشه پستانداران وحشی از گونههای آهو، قوچ، میش وحشی، کل و بز وحشی و هشت لاشه پرندگان از گونههای هوبره و کبک توسط محیطبانان این شهرستان کشف و ضبط شده است.
سعید شفیعیان در این خصوص اظهار داشت: در این مدت هشت قبضه اسلحه و بیش از ۷۰ قطعه دیگر ادوات شکار و صید از متخلفان این شهرستان کشف شده و ۷۴ شکارچی مجاز نیز در دو دوره آموزشی با قوانین شکار و صید و کلیات حفاظت محیط زیست آشنا شدند.
همچنین، محمودرضا صادقی، فرمانده انتظامی شهرستان سمیرم از دستگیری هفت شکارچی غیرمجاز در این شهرستان خبر داد و گفت: از این افراد ۹ لاشه کبک وحشی و شش قبضه سلاح شکاری غیر مجاز به همراه تعدادی فشنگ کشف شد. متهمان دستگیر شده پس از تشکیل پرونده، جهت انجام اقدامات قانونی به مرجع قضائی تحویل داده شدند.
به گزارش ایرنا، داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان از دستگیری دو متخلف شکار و صید در اهواز خبر داد و عنوان کرد: بیش از ۱۲۰ قطعه پرنده آبزی و ۲۵۰۰ قطعه گنجشک شکار شده از این افراد متخلف کشف شد.
از سوی دیگر، رئیس اداره محیط زیست شهرستان فیروزآباد، از دستگیری دو گروه شکارچی که با استفاده از دو قبضه اسلحه ساچمهزنی مجاز، ۱۶ فرد تیهو را شکار کرده بودند، خبر داد و گفت: این شکارچیان متخلف به دلیل عدم رعایت قوانین شکار و صید، به مراجع قضایی معرفی شده اند.
به گزارش مهر، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: محیط بانان و مأمورین یگان حفاظت استان، در یک عملیات تعقیب و گریز از دو موتورسیکلت لاشه هشت رأس آهو کشف کردند. حسن اکبری در ادامه بیان کرد: از این افراد یک قبضه اسلحه ساچمه زنی و یک دستگاه موتورسیکلت سی آرام نیز به دست آمد. یک فرد متخلف در صحنه دستگیر شد و متخلفین دیگر نیز شناسایی و تحت تعقیب قرار گرفته اند.
همچنین به گزارش ایرنا، رئیس اداره حفاظت محیط زیست خرمدره گفت: یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان دو نفر شکارچی غیرمجاز را در حوالی روستای باغدره به جرم شکار خرگوش دستگیر کردند.
محمدهادی کاظمی در ادامه اظهار داشت: از این شکارچیان غیرمجاز لاشه یک سر خرگوش وحشی به همراه یک قبضه سلاح، تعداد ۹ تیر فشنگ ساچمه ای، دو تیر فشنگ چارپاره مخصوص شکار چهارپایان بزرگ جثه و یک رشته قطار فشنگ کشف و ضبط شد. پرونده این افراد جهت رسیدگی به مراجع قضایی شهرستان خرمدره ارسال شد.
به گزارش مهر، کامران فرمان پور، سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست لرستان از محکومیت سه شکارچی غیرمجاز بز کوهی در این استان خبر داد و عنوان کرد: این افراد که در آبانماه سال جاری اقدام به شکار غیرمجاز یک رأس بز کوهی در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرمآباد کرده بودند، به تحمل دو سال حبس تعزیری، ضبط اسلحه به نفع دولت و پرداخت جریمه نقدی به مبلغ یک میلیارد و ۲۰ میلیون ریال در صندوق دولت، توسط مرجع قضائی محکوم شدند.
علاوه بر این، علی داداش تبار، فرمانده انتظامی شهرستان بابل از کشف پنج قطعه پرنده تاکسیدرمی شده قاچاق به ارزش یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال خبر داد و گفت: با انجام تحقیقات پلیسی و شناسایی متهم و هماهنگی مقامات قضائی، مخفیگاه این فرد متخلف مورد بازرسی قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، رحیم عبدالکریمی، رییس اداره حفاظت محیط زیست بوکان اعلام کرد که ماموران یگان حفاظت این اداره در نزدیکی روستای ساروقامیش و در مجاورت رودخانه زرینهرود این شهرستان، دو صیاد متخلف را دستگیر کردند. از این افراد تعداد پنج رشته تور صیادی غیرمجاز به طول بیش از ۵۰۰ متر و ۱۰ قطعه ماهی رودخانهای کشف و جمع آوری شد. پرونده متخلفان مذکور جهت رسیدگی قانونی به مرجع قضایی ارجاع شده است.
همچنین به گزارش برنا، سرپرست حفاظت محیط زیست استان لرستان از کشف و ضبط ۱۷ قطعه پرنده تاکسیدرمی شده به همراه ۱۰ قطعه پرنده زنده و همچنین پنج قبضه اسلحه شکاری از منزل یک متخلف محیط زیستی در خرم آباد خبر داد.
کامران فرمان پور در این خصوص اظهار کرد: پرونده این فرد متخلف پس از تنظیم صورتجلسه، جهت سیر مراحل قانونی تحویل مراجع قضایی گردید.
به گزارش مهر، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی از لغو پروانه شکار فرد متخلف بیرجندی خبر داد و اعلام کرد: این شکارچی مجاز اقدام به شکار هفت قطعه کبوتر وحشی و یک قطعه باقرقره کرده بود، در حالی که فقط سه قطعه کبوتر وحشی بر اساس پروانه شکار مجاز محسوب میشود.
از سوی دیگر، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل از دستگیری ۱۳ شکارچی متخلف در زیستگاههای این استان و معرفی آنها به مراجع قضایی خبر داد.
حسن قاسمپور در این خصوص عنوان کرد: در طی هفته گذشته، در شهرستان های پارسآباد، گرمی، مشگینشهر و خلخال، مجموعا هفت قبضه سلاح، ۱۳ لاشه کبوتر وحشی، هشت قطعه پرنده سار و ۵۰ عدد تله زندهگیری کبک جمعآوری و ضبط شد.
به گزارش رکنا، رئیس اداره حفاظت محیط زیست بناب و ملکان از دستگیری شکارچی پرندگان وحشی در شهرستان ملکان خبر داد و گفت: این صیاد پرنده که اقدام به زنده گیری دو قطعه پرنده وحشی از گونه سهره کرده بود، توسط یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان دستگیر و پس از تکمیل پرونده مقدماتی تحویل مرجع قضایی شد.
میکائیل نقوی تپه در ادامه اظهار داشت: همچنین در منطقه بابا قاضی شهرستان ملکان سه شکارچی غیر مجاز قبل از اقدام به شکار در کمین محیط بانان ملکان گرفتار شده و از آنها سه قبضه سلاح شکاری دارای مجوز حمل کشف شد. این سلاح ها فاقد پروانه و دفترچه شناسایی شکارچی بودند که همگی ضبط و تحویل مقامات قضایی این شهرستان شدند.
همچنین، حبیب محبعلی پور، رئیس اداره محیط زیست شهرستان سراب از دستگیری شکارچیان غیر مجاز در منطقه جهیزدان این شهرستان خبرداد و اعلام کرد: از این شکارچیان متخلف دو قبضه سلاح مجاز و ادوات شکار کشف و ضبط شد. پرونده این افراد جهت رسیدگی، تحویل مقامات قضایی شهرستان سراب خواهد شد.
به گزارش رکنا، گروهی از شکارچیان غیرمجاز در حومه شهرستان اهر، توسط مامورین یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان بازداشت شدند. همچنین یک قبضه سلاح شکاری و تعداد زیادی لاشه خرگوش و لاشه یک قلاده روباه از این افراد کشف شد.
مرتضی نعمت پور، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در این رابطه اعلام کرد: سه نفر از متخلفین با دستور دادستان بازداشت و یک نفر از آنها متواری شده است. پرونده متخلفان مزبور در دست بررسی و پیگیری قضایی است.
علاوه بر این، حسن ابراهیمی رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان گناباد اعلام کرد: چهار شکارچی غیرمجاز که در منطقه حفاظت شده هنگام، اقدام به شکار غیرمجاز دو راس آهوی نر و ماده کرده بودند در دادگاه به جریمه و تحمل حبس محکوم شدند.
حسن ابراهیمی در ادامه گفت: از این افراد یک قبضه سلاح و سایر ادوات شکار کشف شده و متهمین پرونده با دستور مقام قضایی بازداشت و تحت پیگرد قانونی قرار گرفتند. بر اساس حکم دادگاه کیفری، یک نفر از شکارچیان به یک سال و دیگری به هشت ماه حبس، جریمه نقدی و ضبط سلاح و ادوات شکار به نفع دولت محکوم شده است. دو فرد دیگر نیز که در حمل و انتقال لاشه ها همکاری کرده بودند به جرم معاونت در شکار غیرمجاز به تحمل ۵ ماه حبس محکوم شدند.
افزون بر این، رییس اداره حفاظت محیط زیست نوشهر از کشف و ضبط یک قبضه اسلحه شکاری، بقایای شکار گوزن، کل بز و قوچ از منزل یک متخلف محیط زیستی در این شهرستان خبر داد و اعلام کرد که برای این شکارچی متخلف پرونده قضایی تشکیل شده و تحقیقات برای شناسایی همدستان این فرد متخلف نیز ادامه دارد.
به گزارش ایرنا، ماموران یگان حفاظت محیط زیست استان مازندران طی دو هفته گذشته، حین گشت و کنترل در شهرستان های مختلف این استان از متخلفان شکار و صید تعداد ۱۴۳ قبضه سلاح شکاری (۱۵ قبضه سلاح بادی)، لاشه یک راس شوکا، یک راس گراز، لاشه بیش از ۲۰۰ قطعه پرنده از گونه هایی مانند چنگر، حواصیل خاکستری، مرغابی، خوتکا، کاکایی، ابیا، باکلان، قرقاول و توکا و همچنین ۲۷ قطعه ماهی قزل آلای خال قرمز کشف و ضبط کردند. تمامی متخلفان مذکور با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شده اند.
علاوه بر این، رئیس اداره حفاظت محیطزیست شهرستان لردگان از کشف و ضبط بیش از هزار و ۵۰۰ متر تور ماهیگیری که به صورت غیرمجاز در دریاچه سد کارون چهار برای صید ماهی تنیده شده بود، خبر داد.
به گزارش ایرنا، روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران اعلام کرد که یک محموله چوب قاچاق جنگلی از جنس توسکا در جاده های ارتباطی شهرستان قائمشهر شناسایی و توقیف شد. این محموله توسط یگان حفاظت محیط زیست با همراهی کلانتری ۱۲ شهرستان قائمشهر، ضبط و خودرو به همراه محموله کشف شده به منظور سیر مراحل قانونی به اداره منابع طبیعی این شهرستان منتقل شده است.
از سوی دیگر، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ساوه از کشف و توقیف دو تن محموله چوب قاچاق درخت تاغ در این شهرستان خبر داد و گفت: این محموله که معادل شش میلیارد ریال ارزش داشته، از مبداء ساری به مقصد سنندج بارگیری شده بود. برای این متهمان پرونده تخلف تشکیل و به دستگاه قضایی ارسال شد.
همچنین، فرمانده مرزبانی خراسان رضوی از کشف و ضبط ۱۵۰۰ کیلوگرم چوب قاچاق از یک خودرو در حوزه استحفاظی شهرستان درگز خبر داد و گفت: خودرو این متهمان توقیف و قاچاقچیان نیز به مراجع قضایی تحویل شدند.
حق تنفس و هوای پاک
براساس گزارش ها، سالانه تعداد پر شماری از شهروندان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. این مشکل علتی جز سو مدیریت و عدم توجه به کنوانسیونها و قراردادهای بینالمللی در این زمینه ندارد.
طی هفته ای که گذشت شاخص کیفی هوا در شهرهای تهران ۱۸۵، مشهد ۱۷۳، خرمشهر ۱۵۶، اهواز ۱۶۴، سوسنگرد ۱۰۳، هویزه ۱۵۴، قنوات ۱۸۳، شوشتر ۱۵۸، رامهرمز ۱۵۷، ماهشهر ۱۵۸، قم ۱۸۵، امیدیه ۱۱۰، بهبهان ۱۸۷، شادگان ۱۵۲، بوشهر ۱۷۱، قزوین ۱۹۴، فردیس ۱۶۲، کرج ۱۵۸، کاشان ۱۶۲، خمینی شهر ۱۷۷، آبیک ۱۶۲، اراک ۱۳۸، آبادان ۱۱۹، دزفول ۱۳۴، اندیمشک ۱۵۴، هندیجان ۱۶۴، مسجد سلیمان ۱۲۰، تاکستان ۱۵۸، بجنورد ۱۲۱، شیروان ۱۱۰، اصفهان ۱۷۷، آمل ۱۷۶، چالوس ۱۶۷، ورامین ۱۵۲، همدان ۱۵۹، بوئین زهرا ۱۵۳، ساوه ۱۷۰ و شهرستان البرز ۱۶۸ ناسالم برای گروه های حساس، ناسالم برای تمام گروه ها، بسیار ناسالم و یا خطرناک اعلام شد.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم و ۳۰۱ تا ۵۰۰ خطرناک است.
شاخص کیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژن دار، اوزون و ذرات معلق ( ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر) را که دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است به یک عدد بدون واحد تبدیل میکند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش میدهد.
به گزارش مهر، رئیس اداره محیط زیست ورامین با انتقاد از فعالیت برخی صنایع آلاینده در ورامین گفت: طی سال جاری صنایع آلاینده ورامین ۱۲۹ اخطار زیست محیطی دریافت کردند. از این تعداد ۱۸ واحد آلاینده نیز پس از اخطار رفع آلودگی کردند و ۶۰ پرونده بابت آلایندگی به دستگاه قضائی ارجاع داده شده، ۲۴ واحد آلاینده پس از دریافت اخطار تعطیل شدند و شش مورد به پلمب انجامید.
به گزارش همشهری آنلاین، تهرانی از ابتدای سال جاری تاکنون پنج روز هوای پاک، ۱۷۸ روز قابل قبول، ۸۹ روز ناسالم برای گروههای حساس و ۱۵ روز را در شرایط ناسالم بسر برده است.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس سهم وسایل نقلیه در آلودگی هوای شهر تهران ۷۰% عنوان شده است. همچنین رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز اخیرا اظهار کرد که کیفت سوخت خودروها در ایران استاندارد نیست، سهم پایانههای گاز ۲%، مصارف خانگی ۱%، صنایع ۷% و سهم تبدیل انرژی (نیروگاهها و…) در آلودگی هوای شهر تهران ۲۰% اعلام شده است.
به گفته رئیس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل بالغ بر ۱۰ میلیون خودروی فرسوده در کشور وجود دارد و هر سال یک میلیون دستگاه بر این آمار اضافه میشود.
به گزارش ایرنا، منشا آلودگی هوای خراسان شمالی و بجنورد بیابان قره قوم ترکمنستان که از آن به عنوان بزرگترین کویر شنی جهان نام برده می شود، کانون های گرد و غبار در استان سمنان و غلظت آلاینده ها سبب آلودگی هوای خراسان شمالی می شود.
رئیس اداره هواشناسی شهرستان کاشان گفت: یکی از دلایل شدت آلودگی و مشاهده این آلودگیها در منطقه کاشان به خاطر خشکسالی و عدم رطوبت کافی خاک در مناطق کاشان است.
عباس ارغوانی افزود: بارندگیها نسبت به مشابه سال گذشته ۶۰% و نسبت به بلندمدت ۸۵% کاهش داشته است و منطقه کاشان ۱۰۰% دچار خشکسالی شده است، به نحوی که ۸۰% منطقه دچار خشکسالی بسیار شدید، ۱۷.۵% خشکسالی شدید و ۲.۵% دچار خشکسالی متوسط شده است.
به گزارش ایرنا، وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و… موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است. بر اساس این گزارش سال گذشته اهواز روز سالم و پاکی نداشته است.
به گزارش ایلنا، مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک و فعال محیطزیستی با بیان اینکه مازوتسوزی آن هم از نوع پرسولفور بر خلاف وعدهها و بهرغم مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا و دستور رئیسجمهور مجدداً آغاز شده و تأمین سلامت و امنیت شهروندان اهمیت خود را از دست داده است.
به گزارش ایسنا، عامل اصلی آلودگی هوای تهران منابع متحرک با سهم ۵۸% است. دراین میان خودروهای دیزلی و موتورسیکلتها نقش مؤثری در آلودگی هوای پایتخت دارند. بیش از ۸۰% موتورسیکلتهای تهران و دیگر نقاط کشور فرسوده اند، درصد زیادی از این موتورسیکلتهای فرسوده کاربراتوری هستند. از سال ۱۳۹۵ به بعد موتورسیکلت سازان موظف به نصب انژکتور روی موتورسیکلتها شدند و به همین سبب تعداد موتورسیکلتهای کاربراتوری قابل توجه است. یک موتورسیکلت کاربراتوری میتواند تا ۱۵ برابر یک خودروی سواری یورو پنج یا دیگر خودروهای نوشماره آلایندگی به همراه داشته باشد.
فقدان مدیریت بارش های حداقلی؛ خشکسالی و از بین رفتن منابع آبی
خشکسالی میتواند باعث عدم توازن در میزان آب و در نتیجه آن کمبود آب، نابودی گیاهان، کاهش عمق آبهای سطحی و خاک مرطوب شود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که تبخیر سطحی و تبخیر آب از گیاهان از حد معمول در مدت معین بیشتر شود. عدم مدیریت صحیح منابع آبی در کشور، اثرات جبران ناپذیر این مهم را عمیقتر میکند.
به گزارش ایرنا، مدیرکل هواشناسی سیستان و بلوچستان ضمن اعلام اینکه از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون، میانگین بارش استان تنها یک میلیمتر ثبت شده که ۹۳% کمتر از میانگین بلندمدت این دوره است، گفت: ۹۷.۸% مساحت استان تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد. از این میزان، ۷.۶% با خشکسالی خفیف، ۱۸.۷% با خشکسالی متوسط، ۲۶.۶% با خشکسالی شدید و ۴۴.۹% با خشکسالی بسیار شدید مواجه هستند.
محسن حیدری در ادامه بیان کرد: “خشکسالی گسترده پیامدهای جدی بر منابع آبی، کشاورزی و معیشت مردم به ویژه در مناطق روستایی داشته است. کاهش بارشها به افت شدید سطح آبهای زیرزمینی، کاهش چشمهها و قناتها و پایین آمدن کیفیت آب آشامیدنی منجر شده این وضعیت، علاوه بر تهدید جدی تولیدات کشاورزی، موجب مهاجرت بسیاری از ساکنان روستاها به شهرها شده است.”
همچنین به گزارش آفتاب نیوز، فرسایش خاک به یکی از جدیترین بحرانهای زیستمحیطی و اقتصادی ایران تبدیل شده است. ایران با از دست دادن سالانه حدود دو میلیارد تن خاک، در زمره کشورهایی قرار دارد که بالاترین نرخ فرسایش خاک را در جهان تجربه میکنند. کاهش حاصلخیزی زمینهای کشاورزی، افزایش خطر سیلاب، تخریب زیرساختها، کاهش منابع آب زیرزمینی، و حتی مهاجرت اجباری از مناطق روستایی به دلیل کاهش بهرهوری زمینها، بخشی از نتایج حاصل از پدیده فرونشست به شمار می آیند.
در گزارش مذکور همچنین آمده است، علی شهباز، کارشناس زمینشناسی عواملی مانند موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی کشور که در کمربند خشک و نیمهخشک قرار دارد و بارشهای کم و پراکنده، همراه با وقوع سیلابهای شدید، فعالیتهای انسانی نظیر چرای بیرویه دام، جنگلزدایی، کشاورزی غیراصولی و همچنین ضعف در مدیریت منابع طبیعی و نبود برنامهریزی بلندمدت را از اصلی ترین علل وقوع و تشدید پدیده فرونشست در کشور عنوان کرد.
به گزارش تسنیم، بر اساس داده های آماری، از ابتدای سال آبی جاری تا ۵ دی ۱۴۰۳، بارشها در ۳۰ استان کشور نسبت به دوره بلندمدت ۴۵.۸% کاهش یافته است. در دوره بلندمدت، ۶۳.۲ میلیمتر بارش در کشور ثبت شده که در بازه زمانی اشارهشده به ۳۴.۳ میلیمتر کاهش یافته است.
آتش سوزی
به طور کلی جنگلها در نتیجه عمل کربن گیری مرتباً گاز کربنیک هوا را که در اثر تنفس موجودات زنده و فعل و انفعالات شیمیایی و آلودگی های محیط زیست وارد هوا میشود جذب کرده و گاز اکسیژن را پس میدهد. از این رو باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرند.
به گزارش مهر، فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی استان سمنان از وقوع ۱۶ فقره آتش سوزی در اراضی ملی و منابع طبیعی این استان از ابتدای سال جاری تاکنون خبر داد و اعلام کرد: در این آتش سوزیها ۴۸ هکتار از اراضی ملی و مراتع و جنگلهای استان در آتش سوخت.
علیرضا ابوطالبی ضمن بیان اینکه عمده این حریقها در محدوده شهرستانهای شاهرود و مهدیشهر بوده است، گفت: اغلب این حریقها ناشی از سهلانگاری شهروندان، بهویژه گردشگران و چوپانان بوده است.
همچنین به گزارش ایرنا، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ساری از مهار آتش سوزی در جنگلهای روستای باباکلای مرکز مازندران خبر داد و اعلام کرد: در اثر وقوع این حریق سه هزار متر مربع از اراضی ملی شهرستان کیاسر در آتش سوخت.
مسعود نادری در این خصوص افزود: “در پی اعلام آتشسوزی در عرصه جنگلی به مساحت سه هزار مترمربع واقع در روستای باباکلا در حوزه استحفاظی کیاسر، با عزیمت و حضور به موقع مسئولان منابع طبیعی شهرستان در واحدهای کیاسر، سعیدآباد و شویلاشت و نیروهای حفاظتی واحدهای تابعه و شرکت نکاچوب در منطقه، آتش مهار و از پیشروی آن جلوگیری شد.”
علاوه بر این، مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان از مهار حادثه حریق در اراضی این استان خبر داد و گفت: آتش سوزی شش هزار مترمربع از جنگل های پهن برگ منابع طبیعی در آستارا با تلاش نیروهای جنگل بانی اطفا شد.
بحران پسماند و آلاینده های محیط زیستی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ری اعلام کرد که از ابتدای امسال تاکنون ۵۱۸ مورد اخطاریه قانونی برای واحدهای متخلف محیط زیستی صادر و ابلاغ شده که بیشتر آن در زمینه آلایندگی هوا و پساب خروجی واحدهای مورد پایش بوده است. طبق بررسی های صورت گرفته، نام ۱۱۶ واحد متخلف در فهرست صنایع آلاینده در آخرین دوره درج شده است.
محمد رستگاری در ادامه اظهار داشت: همچنین ۸۷ واحد آلاینده که نسبت به اخطاریههای صادر شده از مراجع مربوطه، بی تفاوت بوده و اقدامی جهت جلوگیری از انتشار آلایندگی نداشتند، از سوی اداره محیط زیست و با هماهنگی مرجع قضائی پلمب و جمع آوری شده اند. همچنین ۶۲ حلقه کوره تولید غیر مجاز و آلاینده در سطح شهرستان ری تخریب و جمع آوری شد.
از سوی دیگر، معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست استان تهران پسماندسوزی را یک معضل محیط زیستی توصیف کرد. همچنین دبیر شبکههای مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور مافیای پسماند را عاملی مهم در نحوه مدیریت زباله عنوان کرد و افزود: بیش از ۱۰۰۰ واحد غیر مجاز پسماندسوزی در اطراف شهر تهران، کرج، کهریزک، ورامین، ری و دیگر شهرستان های استان فعالیت میکنند.
محمد الموتی در ادامه بیان کرد: “تاکنون قانون هوای پاک توسط دستگاه های مکلف درست اجرایی نشده و ارگان هایی مانند شهرداریها، بخشداریها، دهیاریها و وزارت جهاد کشاورزی متاسفانه بر اساس قانون، ترک فعل کرده اند. علاوه بر آن گاهی اعتبارات لازم به دلایلی از جمله کمبود بودجه در اختیار این دستگاه ها قرار نگرفت.”
افزون بر این، سرپرست حفاظت محیط زیست لرستان گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۶۷۱ مورد اخطار زیست محیطی در رابطه با صنایع آلاینده، آتش زدن کاه در زمین های کشاورزی، پساب، سایت زباله و رفع آلودگی بیمارستان ها و کشتارگاه ها صادر و ۲۶ نفر متخلف نیز در این زمینه به مراجع قضایی معرفی شده اند.
همچنین، حمیده خدنگی، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اسلامشهر از شناسایی چهار مرکز پسماندسوزی غیرمجاز در این شهرستان خبر داد و گفت: در صورت عدم رعایت مصوبات کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوا، طبق ضوابط و مقررات با واحدهای شناسایی شده متخلف برخورد قانونی صورت میگیرد.
به گزارش ایرنا، ماهیان خاویاری دریای خزر بر اثر عواملی همچون تغییر اقلیم، خشکسالی و عقبنشینی آب این دریا، به هم ریختن بستر رودخانهها و ساخت سدها در معرض انقراض قرار گرفته اند و تخمریزیهای طبیعی این ماهیان در حوزه دریای خزر به ویژه در استان گلستان و دیگر سواحل دچار آسیبهای جدی شده و تا حد زیادی از بین رفته است.