دختران با ناخنهای لاک زده دست به ضریح ساختگی، گریه میکنند، موهایشان از پشت و جلوی شال بیرون آمده اما با حالتی منقلب از ابراز ارادت به ائمه شیعیان و «قاسم سلیمانی» حرف میزنند. دیوارها با قاب عکسهایی از بسیجیان کشته شده در جریان اعتراضات و کشتهشدگان محور مقاومت، «قاسم سلیمانی» و «آیتالله خمینی» و دیگر شخصیتهای مورد تکریم حکومت پر شده است. صدای زنی با لحن آرام و مهربانی اغراق شده، شنیده میشود که یک روسری «متبرک» به آنها هدیه میدهد و از آنها میخواهد این روسری را سر کنند و قول بدهند از این به بعد حجابشان را حفظ کنند.
این ویدیو با عنوان «اتاق توبه در متروی تجریش تهران» از روز گذشته تا کنون بارها در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده است. اما ماجرای اتاق توبه مترو و آنچه در آن میگذرد چیست؟
***
ویدیویی که با عنوان اتاق توبه مترو تجریش از روز گذشته بارها بازنشر شده، و تحول عجیب و ناگهانی دخترانی را که با پوشش اختیاری تردد میکنند، به تصویر میکشد، قسمتهایی از ویدیوی هفت دقیقهای است که ۳۰بهمن۱۴۰۳ از شبکه قرآن صداوسیما پخش شده است.
در ویدیوهای بازنشر شده، تصاویری از دخترانی که با دیدن ضریح شبیهسازی شده امام سوم شیعیان و تصاویری از قاسم سلیمانی و شخصیتهای کلیدی و مورد تحسین جمهوری اسلامی منقلب میشوند، نشان داده میشود. آنها جلوی دوربین روسری و شال سرمیکنند و عهد میکنند که از این پس از «حجاب خود مراقبت کنند».
پس از انتشار گسترده ویدیو در شبکههای اجتماعی و رسانههای فرهنگی، عدهای اتاق توبه را یکی دیگر از کارهای «علیرضا زاکانی»، شهردار تهران عنوان کردند. اما در ویدیویی که از شبکه قرآن پخش شده، «بهاره جنگروی»، مسوول مجموعه «دختران انقلاب» که در زمینه امر به معروف و ترویج فرهنگ مورد نظر حکومت فعالیت میکنند، توضیح میدهد که ایده و اجرای اتاق توبه محصول مجموعه تحت امر اوست و موکبی با ماکت ضریح امام سوم شیعیان بهعنوان «پاتوق وفاق حسینی» گروه دختران انقلاب در مترو تجریش تهران راهاندازی شده تا به ارشاد افرادی که تن به حجاب مورد نظر جمهوری اسلامینمیدهند، بپردازد.
گروه دختران انقلاب مخالف حجاب اختیاری کیستند؟
دختران انقلاب، گروهی از بسیجیان و آمران به معروف هستند که در زمینه مقابله با حجاب اختیاری و تبلیغ ایدیولوژیهای مورد نظر حکومت فعالیت میکنند. برای هادی، پسر لبنانی که در جریان انفجار پیجرهای حزبالله نصف صورتش را از دست داده و همسرش ایلاف، با پرچم گروه مقاومت در خیابان عروسی میگیرند و هدیه جمعآوری میکنند، همایشهایی برای چادری کردن زنان و دختران ترتیب میدهند، با خامنهای دیدار میکنند، از «الهام چرخنده» دعوت میکنند و میگویند قرار است با فرهنگسازی و خوشزبانی مخالفان حجاب اجباری را جذب خود کنند.
بهاره جنگروی اردیبهشت ۱۴۰۲ و در اوج نافرمانیهای مدنی زنان در مخالفت با حجاب اجباری به خبرگزاری فارس گفته بود که نام این گروه را از نام «دختران خیابان انقلاب» که در مخالفت با حجاب اجباری روسری خود را سر چوب میزدند، وام گرفته است: «وقتی جنبش دختران خیابان انقلاب شکل گرفت و آن رفتارهای ضدارزشی را مشاهده کردیم، تصمیم گرفتم دست به اقدامی بزنیم و با حضور دختران و بانوان محجبه اتفاقی تاثیرگذار را شکل دهیم. دنبال نامی بودیم که آن نام را تحتشعاع قرار دهد. نامی که مبتنی بر فرهنگ انقلاب، راه امام و شهدا باشد. در واقع این جشن دخترانه، جشن مقابله با جریان کشف حجاب است، چون دختران انقلاب باعث به انزوا رفتن دختران بیحجاب و بیروسری خیابان انقلاب شدند.»
در متروی تجریش واقعا چه خبر است؟
«مریم»، یک جامعهشناس ساکن تهران که تقریبا هر روز از این ایستگاه مترو استفاده میکند، میگوید: «اینها همان حجاببانهای مترو هستند. قبلا بحث و درگیری ایجاد میکردند حالا میخواهند از احساسات مردم استفاده کنند، سرودهای حماسی و نوحه میگذارند و احساسات مذهبی و ملی مردم را تحریک میکنند. مثل سابق جدل نمیکنند و میخواهند با زبان چرب و نرم حرفشان را به کرسی بنشانند.»
بهاره جنگروی در توضیح کاری که گروه دختران انقلاب در مترو انجام میدهند، در ویدیوی شبکه قرآن گفته است: «وقتی دختران نزدیک به ضریح میشوند ما عینک سه بعدی روی چشمانشان میگذاریم و آنها وارد بینالحرمین میشوند. آنها فضای حرم امام حسین را با چرخاندن سرشان میبینند. وقتی اشک میریزند. آنها را داخل ضریح شش گوشه میبریم. داخل ضریح سنگی از حرم امام حسین گذاشتیم که به لطف خادمین حرم به ما داده شده. آنها با آن سنگ خلوت میکنند. در کنارشان هم عکس همه شهدا هست از حاج قاسم تا شهید عجمیان تا آرمان (منظور او آرمان علیوردی از بسیجیان کشته شده در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ است) و شهید نصرالله. ما میپرسیم این شهدا را میشناسید؟ اکثر آنها به حاج قاسم ارادت دارند.»
مریم میگوید: «روی چادرهای تمامی آنهایی که جلوی موکب ایستادهاند نواری با نوشته دختران انقلاب چسبیده و اغلب مردم بدون توجه به آنها راهشان را کج میکنند تا با آنها وارد بحث و گفتوگو نشوند. راستش من این ویدیوها را هم باور نمیکنم. ما نمیدانیم این افراد در چه شرایطی قرار میگیرند. شاید هم اصلا هنرپیشه باشند. من میدانم اینها از احساسات مذهبی مردم استفاده میکنند اما مردم هم دیگر مثل سابق وارد بازیهای آنها نمیشوند.»
او میگوید که هر وقت حجاببانها یا آمران به معروف را در مترو میبیند، یاد «آرمیتا گراوند» میافتد. آرمیتا گراوند نوجوان ۱۶ سالهای بود که در ایستگاه مترو شهدا یکباره بیهوش شد و به زمین افتاد، به کما رفت و چند هفته بعد در بیمارستان فجر تهران جان باخت.
شاهدان عینی اما از درگیری آرمیتا با حجاببانان مترو و آمران معروف آتش به اختیار پیش از این اتفاق خبر داده بودند.
در ماجرای جان باختن آرمیتا گراوند نام بهاره جنگروی هم مطرح شد و ادعاهایی مبنی بر درگیری آرمیتا گراوند و بهاره جنگروی به عنوان حجاببان مترو در شبکههای اجتماعی مطرح شد اما رسانههای معتبر نتوانستند این ادعا را تایید کنند.
بهاره جنگروی و گروهش ادعا میکنند که در عرض شش روزی که موکبشان را در مترو دایر کردهاند، باعث محجبه شدن ۳۰۰ دختر که کشف حجاب کرده بودند، شدهاند. آنها ویدیوهایشان را با عنوان «کار فرهنگی تمیز برای حجاب» به اشتراک میگذارند، شما درباره این ویدیوها چطور فکر میکنید؟
از: ایران وایر