ایران تحریم چند شناور و شخص حقیقی و حقوقی مرتبط با خود به دلیل مشارکت در فروش نفت این کشور توسط آمریکا را محکوم کرد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران چهارشنبه هشتم اسفند تصمیمگیری درباره تعاملات اقتصادی و تجاری را از حقوق قانونی تعیین سرنوشت ملتها خواند و گفت: «هیچ طرفی حق ندارد به بهانههای سیاسی در صدد ممانعت یا اخلال در روابط تجاری و اقتصادی آنها برآید.»
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده (OFAC) روز دوشنبه ششم اسفند اعلام کرد، به دلیل مشارکت در دلالی، فروش و حملونقل نفت ایران همراه با وزارت خارجه آمریکا، تحریمهایی را علیه بیش از ۳۰ فرد و کشتی اعمال کرده است.
بنا به اعلام وزارت خزانهداری آمریکا، کشتیهای تحریمشده دهها میلیون بشکه نفت خام به ارزش صدها میلیون دلار را انتقال دادهاند.
در میان افراد و شرکتهای تحریمشده، دلالان نفتی در امارات متحده عربی و هنگکنگ، اپراتورهای نفتکش و مدیران شرکتهای کشتیرانی در هند و چین، رئیس شرکت ملی نفت ایران و شرکت پایانههای نفتی ایران قرار دارند. گفته شده که این شرکتها در تأمین مالی فعالیتهای بیثباتکننده جمهوری اسلامی نقش دارند.
اسماعیل بقایی این تحریمها را “مغایر اصول منشور ملل متحد، به ویژه اصل احترام به حاکمیت ملی و اصل تعیین سرنوشت ملتها و نیز خلاف قوانین بینالمللی ناظر بر تجارت آزاد بین کشورها ” دانست و افزود که این اقدام “متخلفانه، ناموجه، نامشروع و ناقض حقوق بشر مردم ایران محسوب میشود و مستوجب مسئولیت بینالمللی دولت آمریکا است.”
آمریکا میگوید، ایران همچنان از فروش نفت خود برای تأمین مالی فعالیتهای بیثباتکنندهاش استفاده میکند.
این دومین دور از تحریم علیه فروش نفت ایران از زمان صدور یادداشت امنیت ملی ریاست جمهوری آمریکا (NSPM/2) در چهارم فوریه سال جاری است که هدف آن کاهش صادارات نفت ایران به صفر در قالب سیاست حداکثری ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی است.
اسماعیل بقایی اعمال تحریم علیه ایران را “بزرگترین گواه ناراستی” آمریکا در خواست تعامل با جمهوری اسلامی دانست و این کشور را به “نقض عهدهای مکرر در قبال ایران” متهم کرد.
دونالد ترامپ که برای بار دوم سکان ریاست جمهوری آمریکا را از اوایل سال جاری به دست گرفته ضمن تأکید بر میل دستیابی به توافق جدید اتمی مذاکرهمحور با ایران فرمان اجرایی احیای سیاست دوره اول ریاست جمهوری خود مبنی بر اعمال “فشار حداکثری” بر جمهوری اسلامی را امضا کرده است.
در حالی که ارزش پول ملی ایران روزبهروز رو به افول میرود و اوضاع معیشتی مردم سیری قهقرایی را میپیماید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بر امید مذاکره با آمریکا خط بطلان کشیده و در سخنانی که بهمنماه ایراد شد گفته است: «مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید درست بفهمیم.»
آمریکا که سالهاست از فعالیتهای شبهنظامیان وابسته به ایران و تأثیر آن در بیثباتی منطقه شاکی است تازهترین دور تحریمها علیه “ناوگان مخفی ایران“، شامل تعدادی کشتی و شخص حقیقی و حقوقی را تلاشی برای قطع منابع مالی دولت ایران، سپاه پاسداران و گروههای نیابتی وابسته خوانده است.
ایالت متحده همچنین هشدار داده که هرگونه معامله با بخش نفت ایران ممکن است به تحریمهای شدید علیه اشخاص و شرکتهای مرتبط منجر شود.
دویچه وله