گزارش جلسه محیط زیست در اهواز

سه شنبه, 2ام دی, 1393
اندازه قلم متن

kanun-ayande-negari

شروع دوباره فعالیتهای زیست محیطی کانون آینده نگری

ناصح: اندیشمندان آینده نگر این نگرانی را دارند که اگر بحران اقتصادی در دنیا،‌ با بحران محیط زیست در هم تنیده شوند، به کلاف سردرگم و پیچیده ای تبدیل خواهد شد که سرنوشت بشر را با مخاطره مواجه میکند. بنابراین دولتها، مردم، احزاب و NGOها، در این زمینه مسئول هستند…

رضا ایزدستا: کانون آینده نگری ایران (به مرکزیت اهواز)‌ عصر دوشنبه یکم دیماه با تشکیل جلسه بازگشایی کمیسیون محیط زیست خود، فعالیتهای جدی اش در حوزه محیط زیست را مجددا آغاز کرد.

این جلسه در دفتر پژوهشهای کانون و با سخنرانی رامین ناصح دبیرکل این تشکل آغاز شد. این فعال مدنی، به نقش و وظیفه آحاد مردم در قبال مسائل و مشکلات جامعه، از جمله مسائل زیست محیطی اشاره کرد و گفت: به جای «نق زدن سیاسی!» و منتسب کردن همه مشکلات به دولت، باید توجه کنیم بخش زیادی از مشکلات به مسائل فرهنگی و هنجارها و رفتارهای خود مردم بازمی¬گردد. جامعه شناسان متفق القولند که بخش مهمی از مردم جامعه ما، بسیار خودخواه، منفعت پرست و نسبت به منافع جامعه و امور اجتماعی بی تفاوت و بی مسئولیت شده-اند. بخشی از تخریب محیط زیست توسط مردم و بخش دیگر توسط دولتمردان که آنها هم جزو این جامعه هستند صورت میگیرد. بنابراین فعالان زیست محیطی در دو حوزه،اول:  فرهنگسازی و ترویج اخلاق زیست محیطی در میان مردم،‌ و دوم: کانالیزه کردن و قانومند کردن و درمیان گذاشتن مطالبات زیست محیطی به دولت و نقد منصفانه عملکرد دولت از طریق دیدار و نامه نگاری با مسئولین، نمایندگان مجلس و شوراهای شهر و روستا، و انتشار مقالات انتقادی در مطبوعات و سایتها و… می باید فعال شوند.

ناصح به اهمیت مسئولیت شناسی در قبال جامعه؛ در ادیان و فرهنگ و بینش همه جوامع اشاره کرد و گفت: از حدود ۱۰۰ سال پیش، نهادهای مدنی (تشکلهای غیردولتی = سازمانهای مردم نهاد = سمن ها = NGOها) با ساختار مدرن خود در دنیا آغاز بکار کردند. NGOها می¬توانند مردم را در پیگیری اهداف اجتماعی متشکل و سازماندهی و مطالبات آنها را به صورت هدفمند و کانالیزه دربیاورند تا حرکتهای موثری برای کاهش معضلات و با تکیه بر خرد جمعی شکل بگیرد. در یکی دو دهه پیش،‌در ایران هم NGOها در حال پاگرفتن هستند. از جمله در خوزستان، همین کانون آینده نگری دهسال پیش شکل گرفت که تا کنون حدود ۵۰ کمیسیون، از جمله کمیسیون محیط زیست در آن فعالیت کرده اند.

وی بیان داشت: کمیسیون محیط زیست طی سالهای گذشته با نشر کتاب و مقاله،‌ تشکیل همایشها و کنفرانسهای مطبوعاتی و کارهای میدانی فعال بود. پس از مدتی ایجاد وقفه و خلل در پروژههای کانون، از تابستان امسال عزم جدی فعالسازی مجدد تک تک کمیسیونهای غیرفعال شکل گرفت، که تاکنون ۲۰ کمیسیون بسیار فعال جلوه کرده اند. امروز با تشکیل جلسه بازگشایی کمیسیون محیط زیست، این شاخه هم ثصد دارد پویایی و حضور پررنگی داشته باشد.
ناصح اظهار داشت: اندیشمندان آینده نگر این نگرانی را دارند که اگر بحران اقتصادی در دنیا،‌ با بحران محیط زیست در هم تنیده شوند، به کلاف سردرگم و پیچیده¬ای تبدیل خواهد شد که سرنوشت بشر را با مخاطره مواجه می¬کند. بنابراین دولتها، مردم، احزاب و NGOها، در این زمینه مسئول هستند.

وی همچنین به انگیزه قوی مدیران کانون برای اعزام سخنران و آموزش دهنده به روستاها و شهرهای کوچک و حاشیه¬های شهر اشاره کرد. که طی دو سه ماه اخیر کلید خورده است.
در این جلسه مجتبی گهستونی روزنامه نگار شاخص خوزستان و رئیس کمیسیون محیط زیست، طی سخنانش، توضیحاتی درباره فعالیتهای پیشین این کمیسیون همچون انتشار نشریات و کتابها و جلسات تخصصی ارائه داد و گفت: کانون آینده نگری از نیروهای مستعد بسیاری در حوزه¬های مختلف برخوردار است که در بعضی موارد علاقمندی¬های مشترک فراوانی دارند؛‌ و می¬توانند به عنوان بازوان فکری استان نقش آفرین باشند و از دانش و تخصصشان استفاده شود… وی همچنین سخنانش را با توضیحات علمی مبسوط و بیان رنجهایی در باب خشک شدن تالابهای استان،‌ انتقال آب کارون،‌ توسعه نیشکر و بارانهای اسیدی که در استان بارش گرفته، گنبدهای نمکین، ازبین رفتن کشاورزی و سدهای مختلف که در استان ساخته شده، و همچنین سدهای مختلف که در استان ساخته شده، مهاجرت پرندگان در اثر وضعیت تالابها، و تقسیم آب بین ایران و عراق،‌ مشکلات کارخانه فولاد خوزستان و… ابراز نمود. گهستونی همچنین آمارهایی را از یکسری فجایع زیست محیطی ارائه داد. وی از محصولات غذایی و مواد خوراکی که بدون نظارت کافی در دسترس مردم قرار می¬گیرد گلایه کرد.

از میهمانان ویژه این جلسه، یک زوج دوچرخه سوار جهانگرد که با دوچرخه به بیش از ۶۰ کشور جهان و با پیامهای زیست محیطی سفر داشته اند، خسرو آذربیگ و نرگس آذربیگ بودند. آنان در سخنان خود به تجربیاتشان در خصوص پتانسیل بالای مردم کشورهای دنیا در حفاظت از محیط زیست اشاره کردند. که این پتانسیل مردمی می باید فعال و کانالیزه شود.

در ادامه برنامه، چند تن از اعضای کمیسیون، از جمله مهندس فرهاد اشتری (کارشناس جغرافیا)، مهین سعیداوی (جامعه شناس)، آتنا سیاه تیری (دانشجوی منابع شهری)، احمد رضا حبیبی (عضو ارشد کانون)‌، مهندس سجاد شیخ (پژوهشگر و فعال زیست محیطی و عمرانی)، مهندس عزیزی (کارشناس محیط زیست)، آذر عزیزی (عضو ارشد کانون)، وام بخش، برون و… سخنان و حاصل پژوهشهای خود را در خصوص مسائل زیست محیطی استان و کشور، و همچنین دیدگاههایشان درباره فعالیتهای آینده کمیسیون محیط زیست را بیان نمودند.
در خاتمه این نشست که جنبه معارفه داشت، مقرر گردید جلسات هماهنگی و مشورتی کمیسیون مزبور، هر دو هفته یکبار، چهارشنبه¬ها در دفتر پژوهشهای کانون برگزار شود. و با کاهش بوروکراسی و سپردن امور به کارگروههای متعدد این کمیسیون،‌ برای کارهای عملی و میدانی در خصوص بخشهای گوناگون مخیط زیست، تعاطی افکار و برنامه ریزی صورت گیرد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.