در پی وضعیت بحرانی آب و هوای خوزستان، کمیسیون محیط زیست کانون آینده نگری، جلسه فوق العاده¬ای را، در عصر چهارشنبه ۱۵ بهمن، برای همفکری و چاره اندیشی در خصوص شرایط زیست محیطی استان، کشور و جهان برگزار نمود.
رامین ناصح -دبیرکل کانون- در این نشست، در سخنرانی خود به مشکلات مردم خوزستان اشاره کرد و گفت: در کنار مشکلاتی که برای همه کشور وجود دارد، استان خوزستان به طور خاص از بحرانهای مختلف رنج می¬برد. گرمای هوا، تأثیرات روانی و اقتصادی جنگ هشت ساله، هم مرز بودن با کشور بی ثبات عراق، وضعیت خاص فرهنگی و اجتماعی، کشمکش¬های قومی و دعواهای سیاسی، و… همه و همه مسبب مشکلاتی برای مردم شده و زیستن در استان را دشوار کرده، و بسیاری نخبگان از آن کوچ کرده¬اند، که این مسئله، وضع را بدتر کرده، و همه این کاستی-ها، امروز در کنار آلودگی آب کارون، انتقال آب به استانهای دیگر، وضع وخیم تالابها، و مسئله مهم گرد و خاک هوا و شناخته شدن اهواز به عنوان “آلوده¬ترین شهر دنیا” قرار گرفته و به کلاف پیچیده و سردرگمی تبدیل شده؛ و تخفیف این مشکلات، عزم جدی مردم و دولتمردان را می¬طلبد.
ناصح افزود: تجمعاتی که هر از گاهی برای مطالبه “حق نفس کشیدن” برگزار می¬شود، بسیار خوب است، اما مردم ما باید به مشارکت نهادمند و همیشگی، در قالب NGOها، اصناف و نهادهای مدنی مختلف، بها دهند، و حضور آنها در صحنه، مختص بزنگاههایی خاص (مثل انتخابات، بحرانی شدن اوضاع گرد و غبار، درگذشت مرتضی پاشایی و…) نباشد. انسانهای دلسوز جامعه می¬باید در قالب نهادهای مدنی متشکل شوند، آموزش ببینند، بیشتر بدانند، به هم کمک کنند، دیدگاههای خود را محک زده و تصحیح کنند، و دانش و توانایی¬ها و امکانات و انرژی¬های خود را روی هم بگذارند، و برآیند این امکانات و توانایی¬ها، به سوی اهداف معین، نشانه گرفته شود. که در این کمیسیون، هدف معین، کاستن از ویرانی محیط زیست انسانی است. آینده نگری به این معناست که مشکلات را قبل از به وجود آمدن آنها حل کنیم؛ نه اینکه مشکلی را به وجود بیاوریم و سپس در صدد حل آن باشیم!
وی به ضرورت و اهمیت فرهنگسازی و اعتلای آگاهی جامعه اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود کتابها و مقالاتی که در کانون درباره محیط زیست منتشر شده، به نظر می¬رسد از طریق هنرهای مختلف همچون ساخت تیزر، نقاشی، کاریکاتور، فیلمسازی، عکاسی، شعر و ادب و موسیقی و ترانه و… بیشتر بتوان بر اذهان عمومی تأثیر گذاشت و آموزشهای مؤثرتری ارائه داد. توجه به محلات محروم همچون حواشی شهر اهواز، روستاها و شهرهای کوچک هم ضرورت مبرم دارد. اهواز را پرجمعیت¬ترین شهر حاشیه نشین (با ۴۰۰ هزار نفر ساکن در حواشی شهر) دانسته¬اند. و امیدواریم همچون بخش روانشناسی، در بخش محیط زیست هم، اساتید کانون و آموزشهای رایگان را به میان مردم این مناطق ببریم. هرچند فقر فرهنگی و قلت آگاهی، مختص محلات فقیر نشین و کم درآمد نیست؛ بلکه در همین کیانپارس هم بسیارند کسانی -حتی پزشکان- که از حداقل آگاهی¬های زیست محیطی برخوردار نیستند، و یا قواعد پاکیزه نگهداشتن محیط زیست را رعایت نمی¬کنند!
این فعال زیست محیطی همچنین گفت: معنویت و عرفان، اثرات فوق العاده¬ای بر رفتار انسان با محیط زیست دارد. از دید انسان سالک یا عارف، همه مظاهر حیات، جلوه¬هایی از خداوند هستند، و کسی که عاشق خداست، به تجلی¬های او، انسانها، حیوانات و گیاهان و کل کائنات عشق می¬ورزد. چنانکه سعدی می¬فرماید: «به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست / عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست…» یک سالک یا عارف، از زمین خدا، مادرانه یا پدرانه محافظت و مراقبت می¬کند. و به محیط زیست لطمه نمی¬زند.
در این جلسه، همچنین تعدادی از اعضای رسمی کمیسیون محیط زیست کانون، از جمله عبدالناصر طاهری، مجید آلبوزهر، محسن افشاری، معصومه کعبه زاده، حسن چمن گلی، زهرا باوی و… طی سخنانی به طرح دیدگاهها و حاصل تحقیقات خود در خصوص موضوع جلسه پرداختند.
در خاتمه جلسه، ناصح کتاب “آینده نگری برای دیار کارون” خود را به تک تک حضار اهدا نمود.
ناصح در ابتدای سخنانش به غیبت و بیماری “مجتبی گهستونی”دبیر کمیسیون محیط زیست که قرار بود جلسه حاضر را اداره کند، اشاره کرد و گفت: خود من یک هفته زودتر از آقای گهستونی، در اثر همین مسئله بیمار، و تا امروز خوشبختانه بهبود یافتم؛ و بالاخره، یا گرد و غبار ما را از پا درمی¬آورد، یا ما آن را!