مطهری: توجیهات جنتی در رد صلاحیت خالقی ناقض قانون است

جمعه, 24ام اردیبهشت, 1395
اندازه قلم متن

علی مطهری اظهارات احمد جنتی در تعمیم نظارت استصوابی به بعد از انتخابات را “ناقض قانون” دانسته است. به گفته جنتی از آنجا که مجلس به احتمال زیاد اعتبارنامه مینو خالقی را تصویب می‌کند شورای نگهبان پیشاپیش آن را رد کرده است.

رد صلاحیت مینو خالقی از سوی شورای نگهبان و تایید این اقدام از سوی هیات حل اختلاف میان قوای جمهوری اسلامی، همچنان با واکنش‌هایی روبرو است. در تازه‌ترین واکنش‌ها، علی مطهری، نماینده مجلس در نامه‌ای به آیت‌الله علی جنتی، دبیر شورای نگهبان، توجیهات تازه وی در رد صلاحیت خالقی را مردود شمرده است.

مینو خالقی در انتخابات ۷ اسفند ۱۳۹۴ از مجموع ۶۷۱۴۷۱ رأی مأخوذه در اصفهان توانست ۱۹۳۳۹۹ رأی کسب کند و در جایگاه منتخب سوم اصفهان قرار گیرد.

با این حال در آخرین روز اسفند سال ۱۳۹۴ شورای نگهبان با ارسال نامه‌ای به استانداری اصفهان از ابطال آرای مینو خالقی خبر داد. شورای نگهبان در توجیه این نظر خود نوشت که «به مستنداتی دست یافته و بر اساس آن صلاحیت خانم مینو خالقی برای ورود به مجلس شورای اسلامی را رد کرده است. این دلایل و مستندات به خود مینو خالقی اعلام شده است و شورای نگهبان بنا به محذورات شرعی و قانونی نمی‌تواند آنها را به‌ صورت عمومی منتشر کند».

آیت‌الله جنتی، دو روز پیش در سخنانی در جمع رؤسا و مسئولان ستادهای دهۀ فجر و شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، در دفاع از اقدام شورای نگهبان گفت: «نظارت استصوابی شورای نگهبان عام و در تمام مراحل است و این اقدام سابقه هم داشته درباره فردی که بعد از رأی‌آوردن معلوم شد مدرک تحصیلی‌اش بی اعتباراست و انتخابات را شورای نگهبان ابطال کرد.»

“فرض کنیم که شورای نگهبان حق دارد”

علی مطهری از جمله چهره‌هایی است که به طورمداوم پیگیر پرونده ابطال نمایندگی خالقی است و پیش از ارجاع این پرونده از سوی آیت‌الله خامنه‌ای به هیات حل اختلاف میان قوا، از وزیر کشور خواسته بود که بی‌اعتنا به رای شورای نگهبان اعتبارنامه خالقی را صادر کرده و به مجلس بفرستد.

او حالا در نامه روز جمعه (۲۴ اردیبهشت/ ۱۳ مه) خود در صدد نقد و رد توجیهات تازه احمد جنتی برآمده است. در این نامه سرگشاده “عامیت” و فراگیری نظارت استصوابی، که شورای نگهبان آن را حتی به بعد از انتخابات هم تعمیم داده، ناقض قانون شمرده می‌شود. به نوشته مطهری، بر خلاف اظهارات آیت‌الله جنتی « طبق ماده ۷۳ قانون انتخابات، شورای نگهبان صرفا در جایی که انتخابات یک حوزه انتخاباتی ابطال شده است می‌تواند اعتبارنامه یک منتخب را امضا نکند. در موضوع مورد بحث، شورای نگهبان انتخابات حوزه انتخابیه اصفهان را تأیید کرده و این به منزله امضای اعتبارنامه تمام منتخبان اصفهان است و وزیر کشور باید اعتبارنامه خانم خالقی را نیز امضا و به مجلس ارسال کند.»

مطهری ماده ۳۰ قانون آیین نامه داخلی مجلس را نیز دلیلی دیگر بر نادرستی اظهارات جنتی و اقدام شورای نگهبان می‌داند. بنا بر این ماده «اسنادی که توسط شورای نگهبان بررسی نشده یا بعد از انتخابات ارائه شده است باید به مجلس ارائه شود تا در بررسی اعتبارنامه منتخب لحاظ شود و نمایندگان ملت درباره تأیید یا رد اعتبارنامه وی تصمیم بگیرند.» در همین راستا، مطهری تصریح می‌کند که «شورای نگهبان حق دخالت در این موضوع را نداشته و نظارت استصوابی نمی‌تواند ناقض موادی از قانون انتخابات یا سایر قوانین عادی باشد.»

نماینده منتخب مجلس دهم، سپس در نامه خود فرض را بر این می‌گذارد که حرف جنتی در مورد تعمیم نظارت استصوابی حتی به بعد از انتخابات درست باشد. او در عین حال می‌پرسد که کدام مدرک و سند موجب رد صلاحیت نماینده منتخب اصفهان شده است: «آیا با چند عکس مشکوک می‌توان عدم اعتقاد و التزام عملی یک فرد به اسلام و نظام جمهوری اسلامی را احراز کرد؟»

به گفته منتقدان «عدم اعتقاد و التزام عملی فرد به اسلام و نظام جمهوری اسلامی» معیار عمده‌ای بوده است که در ۳۸ سال گذشته بخشی از جامعه ایران با استناد به آن از حق مشارکت در تعیین سرنوشت سیاسی کشور بازداشته شده‌ است. در تازه‌ترین مورد، شورای نگهبان عکس‌های ظاهرا بی‌حجاب از خالقی در خارج از کشور را نشانه‌ای از «عدم اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام جمهوری اسلامی» دانسته و رای مردم اصفهان را بی‌اعتبار اعلام کرده است.

“مجلسی که جای معامله است”

آیت‌الله جنتی در سخنرانی یادشده در ادامه توجیهات خود در رد صلاحیت مینو خالقی مدعی شده است که اگر کار بررسی اعتبارنامه خالقی به مجلس واگذار می‌شد، او به احتمال زیاد رد نمی‌شد، چون “مجلس محل بده و بستان و معامله” است و از نظر آیت‌الله جنتی دغدغه ارزش‌های “اسلامی و جمهوری اسلامی” را ندارد. جنتی در این رابطه گفته است: «تاریخ هم نشان نمی‌دهد که در مجلس اعتبارنامه‌ای ر ا به جز یک مورد رد کرده باشند و به شهادت تاریخ، این جای معامله و بده و بستان است.»

بخش آخر نامه مطهری در نقد این مدعای آیت‌الله جنتی است. او نوشته است که «این که تاریخ نشان می‌دهد یا نمی‌دهد که در مجلس اعتبارنامه‌ای را رد کرده یا نکرده باشند دلیل نمی‌شود که شورای نگهبان بتواند در این موضوع ورود کند. معنی سخن شما این است که چون می‌دانیم مجلس اعتبارنامه وی را رد نمی‌کند ما زودتر صلاحیت او را رد می‌کنیم و این یعنی نادیده گرفتن قانون».

مطهری این اظهارات جنتی را عملا توهین به مجلس دانسته و نوشته که اگر حرف او واقعیت داشته باشد، ضعف شورای نگهبان است «که کسانی را تأیید صلاحیت کرده است که اهل معامله و بده و بستان هستند.»
از: دویچه وله
be kanal site Melliun Iran bepeyvandid


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.