خبرگزاری هرانا – اعتصاب رانندگان کامیون ایران که در دور جدید خود به دنبال فراخوانی از روز شنبه ۳۱ شهریورماه در اعتراض به برآورده نشدن مطالبات صنفیشان آغاز شده است، روز چهارشنبه ۱۱ مهرماه برای دوازدهمین روز در بسیاری از شهرهای ایران از جمله “قم، تهران، دزفول، زرینشهر، شهرضا، آباده، ایلام، اهواز، همدان، نیشابور، مشهد، اصفهان، آذرشهر، بروجرد، کنگاور، خرمآّباد، مرند، ملایر، بندرعباس و استان زنجان” ادامه یافت. گزارشات حاکی از بازداشت ۶ تن دیگر در این خصوص است و با احتساب آمار بازداشت قبلی شمار بازداشتشدگان در این رابطه به دستکم ۱۷۷ تن رسیده است. همچنین فدراسیون بینالمللی کارگران حمل و نقل (ITF) نیز امروز با صدور بیانیهای از اعتصاب کامیونداران حمایت کرد و نسبت به بازداشت معترضان و تهدید دادستان کل کشور مبنی بر “مجازات سنگین” بازداشتشدگان ابراز نگرانی کرد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز شنبه ۳۱ شهریورماه ۱۳۹۷ رانندگان کامیون در بسیاری از شهرهای ایران در اعتراض به برآورده نشدن مطالبات صنفی خود دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.
این اعتصاب در روز چهارشنبه در بسیاری از شهرهای ایران از جمله “قم، تهران، دزفول، زرینشهر، شهرضا، آباده، ایلام، اهواز، همدان، نیشابور، مشهد، اصفهان، آذرشهر، بروجرد، کنگاور، خرمآّباد، مرند، ملایر، بندرعباس و استان زنجان” شکل گرفت.
اکبر مرامی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان آذرشهر در گفتگو با خبرگزاری تسنیم از بازداشت فردی که به گفته وی “در فضای مجازی کامیونداران را به اعتصاب عمومی تحریک میکرد” خبر داد.
همچنین علی آزادی، فرمانده انتظامی استان زنجان نیز از بازداشت ۵ تن در این رابطه طی هفته گذشته خبر داد و گفت: “این افراد برای اعمال قانون به مراجع قضایی تحویل شدند”.
با احتساب این بازداشتها، شمار بازداشتشدگان در این خصوص تا زمان تنظیم این گزارش به دستکم ۱۷۷ تن رسیده است.
لازم به ذکر است که طی روزهای گذشته نیز دستکم ۱۷۱ نفر در استانهای قزوین، البرز، اردبیل، اصفهان، فارس، سمنان، کرمانشاه، خراسان شمالی، خراسان رضوی و شهرستانهای نهاوند، بجنورد، کنگان، پاکدشت، نیشابور، شیروان، سنندج، گرگان، زرن و زرند بازداشت شده بودند، اتهام این افراد “افساد فیالارض”، “اخلال در نظم و امنیت” و “قطاعالطریق” عنوان شده بود.
فدراسیون بینالمللی کارگران حمل و نقل (ITF) نیز امروز با صدور بیانیهای از اعتصاب کامیونداران حمایت کرد و نسبت به بازداشت معترضان و تهدید دادستان کل کشور مبنی بر “مجازات سنگین” بازداشتشدگان ابراز نگرانی کرد.
نوئل کورد، رئیس بخش حمل و نقل جادهای فدراسیون بینالمللی کارگران حمل و نقل در این بیانیه تاکید کرد: “این فدراسیون در مورد این وضعیت بسیار نگران است. بگذارید روشن شود که اتحادیههای ITF در سراسر جهان همبستگی خود را اعلام میکنند و در کنار رانندگان ایران برای مبارزه آنها در به دست آوردن حقوقشان ایستادهاند”.
همچنین بسیاری از خبرگزاریها و فدراسیونهای بینالمللی دیگر از جمله وبسایتهای نیوز بلیز آمریکا و فارا نیوز استرالیا به این اعتصاب و برخورد مسئولان با معترضان واکنش نشان دادند.
روز چهارشنبه سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، سندیکای کارگران کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، گروه اتحاد بازنشستگان، جمعی از فعالان صنفی معلمان ایران و کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری، در بیانیهای مشترک، حمایت خود را از اعتصاب سراسری کامیونداران و رانندگان کامیون اعلام کردند و خواهان برآوردهشدن فوری خواستههای آنان شدند.
آنها خواستار پایان بخشیدن به سرکوب رانندگان کامیون شدند و از مقامات مسئول خواستهاند که دست از تهدید اعتصاب کنندگان بردارند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: “بهرغم اینکه دولت در اعتصابهای پیشین که از یکسال گذشته آغاز شده است، وعده داده بود که خواستههای آنان را محقق میکند، اما در عمل فقط کرایه بار به میزان ناچیز افزایش یافت. که با توجه به سقوط شدید ارزش پول ملی و گران شدن شدید مایحتاج زندگی، همچنین گران شدن چند برابری لاستیک و لوازم یدکی، معیشت آنان بهبود نیافته و خواستههای اصلی آنان، تامین نشده است”.
در قسمت دیگری از این بیانیه به حق اعتصاب، اعتراض و گردهمایی کارگران اشاره شده و آمده “مقابله پلیسی-امنیتی-قضایی با اعتصاب کامیونداران و رانندگان کامیون را محکوم کرده و خواهان آزادی فوری و بی قید و شرط بازداشتشدگان و منع تعقیب و تهدید دستگاه قضایی در قبال آنان می باشیم.”
ناصر کاویانی، رئیس اتحادیه کامیونداران البرز در خصوص ارائه لاستیکهای وعده داده شده به کامیونداران گفت: “تمام این لاستیکها دولتی هستند و با قیمیت مناسب در اختیار کامیونداران قرار میگیرد”.
غلام عباس بهرامینیا، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان در دیدار با رانندگان و شرکتهای حمل و نقل استان مدعی شد: “همزمان با آغاز اعتراض رانندگان، جلسات زیادی با حضور نمایندگان اصناف و تشکلهای صنفی بخش حملونقل جادهای برگزار شد و بعضی از مطالبات بهطورجدی از طرف دولت، مجلس و سایر دستگاههای اجرایی بررسی و در دست اقدام است. از طریق تولید داخلی و همچنین واردات لاستیکهای موردنیاز مشکل رانندگان برطرف خواهد شد”.
احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در جلسه روز چهارشنبه شورای نگهبان گفت: “اعتراض غیرسیاسی کامیونداران مبنی بر افزایش کرایه در نتیجه گران شدن لوازم و قطعات یدکی باید بررسی شود و دولت موظف است تا در این زمینه سریع برنامهریزی و تصمیمگیری کند”.
در فراخوانی که از سوی اتحادیه هماهنگکنندگان رانندگان سراسر ایران منتشر شد و از رانندگان کامیون خواست تا از اول مهر در اعتصاب سراسری شرکت کنند، ۱۵ خواسته رانندگان کامیون و ترانزیت بیان شد. از جمله این خواستهها به «افزایش حقوق بازنشستگی و سختی کار»، «کاهش قیمت لاستیک و لوازم یدکی»، «افزایش ۷۰ درصدی نرخ کرایه»، «کسر حق پرداختی بیمه رانندگان»، «حذف دلالان و واسطهها از پایانهها و باربریها»، و «نظارت بر برخوردهای غلط و سلیقهای مأموران راهنمایی و رانندگی و مجازات ماموران و افسران رشوهگیر» میتوان اشاره کرد.