«محمدرضا محبوبفر»، عضو ستاد ملی کرونا میگوید آمار ابتلا و فوتیهای کرونا در ایران بیست برابر آمار رسمی است و تجمعات وضعیت را بدتر میکند
درحالیکه «محمدرضا محبوبفر»، عضو ستاد ملی کرونا میگوید آمار ابتلا و فوتیهای کرونا در ایران بیست برابر آمار رسمی است و تجمعات وضعیت را بدتر میکند و «مینو محرز»، عضو ستاد ملی کرونا هشدار داد که رعایت پروتکلهای بهداشتی جلوی گسترش کرونا را در مراسم محرم نمیگیرد و همه متخصصان ستاد ملی کرونا مخالف برگزاری مراسم عزاداری محرم هستند و جمعی از پزشکان ایرانی هم در نامهای به مراجع تقلید شیعه از آنها خواستهاند مانع از مرگ «صدها عزادار حسینی» شوند. بااینحال، «حسن روحانی» در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد که اگرچه با جمعیت کم، اما اصل عزاداری ماه محرم باید برگزار شود.
به گفته «محمدرضا محبوبفر»، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا، دولت براساس «ملاحظات سیاسی و امنیتی»، آمار کرونا را قطعا بهصورت مهندسیشده به جامعه تزریق میکند و آمار واقعی مبتلایان و مرگومیر ناشی از کرونا در ایران بیست برابر آمار رسمی اعلام شده است. این عضو ستاد ملی کرونا میگوید اختلافنظرهای جدی میان اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا و هیات دولت وجود دارد و کاهش آمار جانباختگان در روزهای اخیر هم موقتی است و خوشخیالی کاذب برای دولت و مردم ایجاد کرده است.
دکتر محبوبفر همچنین تایید کرد دقیقا یک ماه قبل از اعلام رسمی ظهور کرونا در کشور یعنی در اوایل دی اولین بیمار مبتلابه کرونا در ایران مشاهده شده است، ولی آن زمان دولت به دلایل سیاسی و امنیتی پنهانکاری کرد و بعد از مراسم ۲۲ بهمن و انتخابات مجلس بالاخره دولت تصمیم گرفت شیوع کرونا را در کشور اعلام کند.
«حسن روحانی»، رییسجمهوری ایران، در جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا با اشاره به اینکه نمیتوان فعالیتهای اقتصادی، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی را بهطور کامل تعطیل کرد گفت باید اعتدال در دستور کار باشد «زیرا اگر بگوییم ماه محرم عزاداری نباشد نادرست و ناصحیح است و مردم را دلگیر میکند و اضطراب و افسردگی برای مردم ایجاد میکند. باید این مراسمها با جمعیتهای کمتر برگزار شود؛ ما عدد را کم میکنیم اما اصل عزاداری را باید انجام دهیم.»
معاون کل وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه تا وقتی آمار مرگومیر ۳ رقمی است، کل ایران قرمز است، گفت «متاسفانه کاهش اندک در آمار مرگومیر، بساط جاده چالوس و جوجه را راه انداخته است»، درحالیکه به گفته حریرچی در بیش از ۱۰۰ کشور دنیا اکنون عدد مرگومیر کرونا به صفر یا اعداد تکرقمی رسیده است.
به گفته دکتر حریرچی، تحقیقات نشان داده است از کسانی که تاکنون به کرونا مبتلا شدهاند، حدودا ۱۴ درصدشان مجددا درگیر شدهاند. این در حالی است که به گفته دکتر «کامیار علایی»، رییس انستیتو بهداشت جهانی و آموزش بینالملل، در گفتگو با ایرانوایر تاکنون تحقیقات معتبری که ابتلای مجدد افراد را نشان دهد در دست نیست.
«ایرج حریرچی»، در ادامه با اشاره به اینکه وقتی عروسی، سفر و غیره برقرار است نمیشود برای محرم کاری نکنیم و باید متعادل رفتار کرد، گفت اصل بر این است که هرگونه تجمع مناسب نیست؛ اما فشار میآورند تا کنکور را تعطیل کنند تا به شمال سفر کنند.
جمعی از پزشکان ایرانی با نوشتن نامهای سرگشاده به مراجع تقلید، مبلغان مذهبی و مداحان از آنان خواستهاند ضمن پرهیز دادن عزاداران از برگزاری مجالس حضوری، بر شیوههای نوین عزاداری خانوادگی در منازل، بهرهگیری حداکثری از رسانههای تصویری و صوتی و فضای مجازی و توزیع بستههای مواد غذایی بین نیازمندان مانع از مرگ «صدها عزادار حسینی» و «فاجعهای بزرگ» بزرگ شوند.
اما عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، با اشاره به اینکه قرار است وزارت بهداشت پروتکلهایی را برای برگزاری مراسم ماه محرم ابلاغ کند، هشدار داد که ابلاغ این پروتکلها نمیتواند جلوی انتشار و گسترش کرونا را بگیرد: «با ماسک نمیشود جلوی انتشار کرونا را در مراسم ماه محرم گرفت، زیرا عزاداران در این مراسم اشک میریزند و عرق میکنند و ماسک خیس میشود؛ ماسک که خیس شود دیگر به درد نمیخورد.» مینو محرز گفت مراسم عزاداری ماه محرم یک تجمع معمولی نیست و امکان ندارد بشود در این مراسم فاصلهگذاری اجتماعی را برقرار کرد.
به گفته دکتر محرز، ویروس کرونا جهش پیدا کرده و قدرت سرایت آن حدود ۱۰ برابر شده است و یک فرد ناقل میتواند تعداد بسیار بیشتری را مبتلا کند: «حضور در رستورانها و ورزشگاهها که افراد بدون ماسک برای مدت نسبتا طولانی در کنار هم هستند و بهخصوص با توجه به جهش ویروس کرونا، خیلی خطرناک است؛ زیرا در این اماکن، یک نفر ناقل بیعلامت حتی با حرف زدن هم میتواند دیگران را مبتلا کند.»
این عضو کمیته علمی ستاد ملی کرونا هشدار داد که در اکثر استانها و بهخصوص تهران، تعداد مبتلایان بسیار زیاد است، بهطوریکه اکثر بیمارستانها پر شدهاند و تعداد افراد بدحال در اتاقهای آیسییو و زیر دستگاه تنفس مصنوعی هم بیشتر شده که تعداد زیادی از آنان میمیرند و آیسییوهای بیمارستانها هم تقریبا پر شدهاند.
پیشتر «علیرضا رییسی»، از معاونان وزارت بهداشت خبر از رضایت بالای داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد از شیوه رعایت پروتکلهای بهداشتی در این آزمون داده بود، «محمدباقر قالیباف»، رییس مجلس، در مجلس گفت برخی از پیامهای رسیده در مورد کنکور ارشد، خبر از نقص جدی در اجرای پروتکلهای بهداشتی جدید بود و خواستار بررسی میدانی این موضوع شد. نواقصی که به گفته «احمد نادری»، عضو کمیسیون آموزش مجلس ازجمله عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، تجمع هنگام ورود و خروج و تخلفات زیاد از قانون برگزاری آزمون بوده است.
سازمان سنجش آموزش کشور در مقابل با اشاره به نتایج نظرسنجی از داوطلبان کنکور کارشناسی ارشد و رضایت ۹۱ درصد از آنها از رعایت اصول بهداشتی در حوزههای امتحانی، مدعی شد مطالب منتشرشده در فضای مجازی دال بر عدم رعایت پروتکلها در برگزاری آزمون کذب و در راستای تشویش اذهان عمومی و بیاعتبار کردن سازمانهای مورد اعتماد مردم طراحی شده است.
در همین حال، با توجه به تداوم درخواستها برای تعویق آزمون کنکور کارشناسی، به گفته یکی از اعضای کمیسیون بهداشت مجلس، آن کمیسیون مخالف تعویق کنکور است و با برگزاری آن بهشرط رعایت پروتکلهای بهداشتی موافق است. «همایون سامیح نجفآبادی» با اشاره به اینکه پیک دوم کرونا در آبان با شدت بیشتری همراه خواهد بود و تعداد فوتیها هم بیشتر خواهد شد، برگزاری کنکور در آن تاریخ را بسیار خطرناکتر از حال حاضر دانست.
«انوشیروان محسنیبندپی»، استاندار تهران، با اشاره به وضعیت قرمز کرونا در پایتخت خبر داد که بنا دارند تا ارائه برخی خدمات عمومی و اجتماعی را به الزام استفاده از ماسک و لوازم حفاظت فردی مشروط کنند و بهاینترتیب، بدون توسل به «مجازاتها یا جریمههای آنچنانی» افراد فاقد ماسک را از دریافت برخی خدمات عمومی محروم کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه ۲۶ استان در وضعیت قرمز و هشدار قرار دارند، هشدار داد که سفر مردم از سایر استانها به استانهای مازندران، خراسان رضوی، گیلان و گلستان میتواند موجب گسترش بیشتر کرونا شود.
یکی از این استانهای مورد اشاره سخنگوی وزارت بهداشت مازندران است که وضعیت آن همچنان قرمز است اما این موضوع از موج مسافرت به این استان نکاسته است و همین امر با دامن زدن به تجمع موجب گسترش بیشتر آلودگی در استان میشود.
بنا بر آمار منتشرشده دانشگاههای علوم پزشکی مازندران، تنها در روز شنبه ۱۸ مرداد، درمجموع ۲۵۳ بیمار جدید مشکوک به کرونا در بیمارستانهای تحت پوشش آن دانشگاه بستری شدند و مجموع بستری کرونایی استان تا پایان روز یکشنبه به ۱۶۳۲ بیمار رسید. بااینحال، پاساژها، مجتمعها و مراکز خرید و سواحل با وجود تعطیلی شناگاهها، شاهد حضور و بازدید شمار زیادی مسافر هستند و این به نگرانی از طغیان دوباره بیماری در ۲ یا ۳ هفته دیگر دامن زده است.
به گفته «حسین فرشیدی»، رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، با اشاره به اینکه در پنج و نیم ماه گذشته بیش از ۱۰ هزار بیمار کرونایی در هرمزگان بستر شدهاند گفت تاکنون ۵۹۰ نفر در آن استان بر اثر کرونا فوت کردهاند و ۳۰۶ نفر هم در حال حاضر بستری هستند. دکتر فرشیدی با اشاره به اینکه میزان اشغال تختهای آیسییو در آن استان به ۹۰٪ رسیده است گفت اکنون ۷۸ بیمار کرونایی در آیسییو بستری هستند که حال ۳۳ نفر از آنها وخیم است.
در استان البرز هم که چند هفته است وضعیت آن بحرانی شده است، «حسین کریم»، رییس دانشگاه علوم پزشکی البرز، با اشاره به اینکه مجموع کل موارد بستری از ابتدای شیوع کرونا تا به امروز در استان البرز، ۱۳ هزار و ۴۸۶ نفر بوده است، گفت در حال حاضر ۵۲۶ نفر با علایم کرونا در بیمارستانهای آن استان بستری هستند و ۸۰۴ بیمار هم فوت کردهاند.
بنا بر دستورالعمل ستاد ملی کرونا برای برگزاری مراسم عزاداری محرم و صفر، «برگزاری مراسم در فضای باز با رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و حداقل تجمع؛ کاهش ساعات برگزاری مراسم (حداکثر دو ساعت)؛ ممنوعیت جابجایی هیاتها و دستهروی؛ ممنوعیت پذیرایی در مراسم؛ ممنوعیت استفاده از طبل و سنج و وسایل مشابه؛ مراسم سینهزنی و زنجیرزنی با زنجیر شخصی و بدون جابجایی و همچنین استفاده مستمر از ماسک» مورد تاکید واقع شده است.
در ۴۸ ساعت گذشته براساس آماری که سخنگوی وزارت بهداشت روزانه اعلام میکند با شناسایی ۴۱۴۵ بیمار جدید که ۲۰۱۰ از آنان بستری شدند، شمار مبتلایان شناساییشده هم به ۳۲۶ هزار و ۷۱۲ نفر رسید و ۲۹۵ بیمار دیگر مبتلابه کرونا در بیمارستانهای ایران درگذشتند و مجموع جانباختگان به ۱۸ هزار و ۴۲۷ نفر رسید.
بنا بر اعلام «سیما ساداتلاری»، ۱۵ استان مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند و ۱۱ استان فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد هماکنون در وضعیت هشدار قرار گرفتهاند.
از: ایران وایر